Dostupni linkovi

Ruski pank bend Pussy Riot nastupio u Beogradu


Članice Pusi Rajot
Članice Pusi Rajot

Ruski pank bend Pusi Rajot (Pussy Riot) nastupio je sredu uveče (11. aprila) u Beogradu u okviru Međunarodne nedelje civilnog društva koja se ove nedelje održava glavnom gradu Srbije.

Članovi popularnog ruskog benda, poznatog i po političkom aktivizmu, nastupili su u glavnom gradu Srbije bez prethodne najave. U beogradskim medijima najavljivana je mogućnost da dolaze u Srbiju na Međunarodnu nedelju civilnog društva ali detalji nisu objavljivani.

Pusi Rajot nastupile su na nepoznatoj lokaciji a pojedini mediji navode da je reč o jednom beogradskom splavu gde je istovremeno organizovana zabava povodom festivala “Mirdita, dobar dan”.

"Mirdita, dobar dan" je festival koji kroz kulturnu razmenu umetnika sa kosovske i srpske scene radi na pomirenju i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Prošlogodišnji peti festival kosovske kulture u Beogradu prošle godine je, podsetimo, održan u Centru za kulturnu dekontaminaciju uz jake policijske snage koje su sprečile demonstrante Srpske radikalne stranke (SRS) i njihove simpatizere u nameri da prekinu održavanje ove manifestacije.

Kako prenose beogradski mediji, bend Pusi Rajot je, tokom nastupa u Beogradu prodavao svoje brendirane majice a novac od prodaje proslediće političkim zatvorenicima.

Pusi Rajot dolaze iz Moskve. Dve članice benda su 2012. godine odlukom ruskog pravosuđa provele oko dve godine u zatvoru jer su, u znak protesta protiv predsednika Rusije Vladimira Putina, izvele "pank molitvu" u Hramu Hrista Spasitelja. Četiri članice benda su 2018. godine osuđene na po 15 dana zatvora jer su na finalu fudbalskog Svetskog prvenstva u Moskvi na teren utrčale u lažnim policijskim uniformama.

XS
SM
MD
LG