Dostupni linkovi

Dvoje članova grupe Pussy Riot vraćeni u zatvor u Moskvi


Maria Aljokhina
Maria Aljokhina

Dvoje članova ruske protestne grupe Pussy Riot ponovo su osuđeni na zatvorsku kaznu neposredno nakon puštanja na slobodu, koje dolazi zbog pojačane represije nad ovom grupom proteklih nedelja, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sud u Moskvi osudio je 8. jula osnivačicu protestne grupe Mariju Aljohinu na 15 dana zatvora zbog optužbe za nepoštovanje policije.

Aljohina je pritvorena prethodnog dana ispred pritvorskog centra u kojem je bila držana 15 dana zbog sličnog krivičnog djela.

Još jedan član grupe Pussy Riot, Aleksander Sofejev, takođe je 8. jula osuđen na 12 dana zatvora zbog navodnog sitnog huliganstva. On je zadržan ispred moskovskog pritvornog centra dan ranije, nakon što je odslužio 15 dana za isto krivično djelo.

Prošle sedmice je moskovski sud osudio drugu članicu Pussy Riot, Niku Nikulšinu, na 15 dana zatvora zbog navodnog nepoštovanja policijskih naredbi, samo dva dana nakon što je oslobođena još jedne 15-dnevne kazne pod sličnom optužbom.

Prošlog mjeseca, druga članica grupe, Ljusja Štein, odvedena je na 15 dana u zatvor zbog nepoštovanja policijskih naredbi.

Članovi Pussy Riot grupe su tokom godina više puta maltretirani i pritvarani zbog njihovih antivladinih protesta i političkog aktivizma.

Pussy Riot grupa je došla u fokus 2012. godine kada su Aljohina i još jedna istaknuta članica grupe Nadežda Tolokonikova upale u moskovsku katedralu Hrista Spasitelja protestujući zbog veza između Ruske pravoslavne crkve i tadašnjeg premijera Vladimira Putina, danas predsjednika Rusije.

Njihov protest, izvođenje pjesme koju su opisale kao "pank molitvu", dogodio se dok je Putin vodio kampanju za svoj povratak na položaj predsjednika.

Osuđene su pod optužbom za "huliganizam motivisan vjerskom mržnjom" na dvije godine zatvora. Tolokonikova i Aljokhina bile su blizu kraja izdražavanja kazne kada su amnestirane u decembru 2013.

Članovi Pussy Riot grupe prekinuli su finale Svjetskog prvenstva 2018. u Moskvi između Francuske i Hrvatske istrčavši na teren u lažnim policijskim uniformama.

Grupa kaže da su takvi protestni činovi usmjereni na osporavanje vladinih politika i podizanje svijesti o pitanjima ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG