Dostupni linkovi

Slučaj Pukanić: Optužnice stigle sudovima u Zagrebu i Beogradu


Ivo Pukanić i Niko Franjić
Ivo Pukanić i Niko Franjić
Kriminalna grupa Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, ubila je hrvatskog novinara Iva Pukanića za nadoknadu od milion i po evra, navodi se u optužnici koju je Specijalno tužilaštvo Srbije podiglo protiv Jocića.

Uz njega, u Beogradu su optužena jos dva člana kriminalne organizacije, dok su istovremeno protiv ostalih osumnjičenih optužnice podignute u Hrvatskoj.

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović u Srbiji su optuženi za ubistvo novinara Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, dok su u Hrvatskoj za isto krivično delo podignute optužnice protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića, Slobodana Đurovića zvanog Kardinal, ali i Milovanovića.

"Tužilaštvo u ovom momentu smatra da dokazi koji su prikupljeni u toku istrage potvrđuju osnovanu sumnju da su Jocić, Milovanović i Kuzmanović, delujući u okviru međunarodne organizovane kriminalne grupe čiji su pripadnici bili državljani Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, organizovani i izvršili pomenuta krivična dela. Mi smo predložili da se protiv okrivljenih produži pritvor, zbog opasnosti od bekstva,"
izjavio je Miljko Radisavljević, specijalni tužilac Srbije za organizovani klriminal, nakon podizanja optužnice.

UBISTVO ZA 1,5 MILIONA EVRA


Specijalno tužilaštvo u Beogradu sumnja da je likvidaciju vlasnika hrvatskog lista "Nacional" naručila osoba koja je za to grupi Sretena Jocića platila milion i po evra, ali se u optužnici ne otkriva ime naručioca.

Dodaje se da je Slobodan Đurović po naredbi njegovog kuma Sretena Jocića organizovao ubistvo Pukanića. Nezvanicno se navodi da istraga u Srbiji nije završena i da se još traži nalogodavac Pukanićevog ubistva. Veljko Delibašić, advokat Sretena Jocića, izjavio je za nas radio da navodi o umešanosti njegovog klijenta u ubistvo nisu tačni.

"To su zaista gluposti. Sreten Jocić ni na koji nacin nije bio umešan u ubistvo Iva Pukanića, a pogotovu ne za novac jer je gospodin Jocić situirana osoba, tako da ne bi imao potrebe da se za novac bavi takvim stvarima. Odbrani ostaje da na glavnom pretresu dokazuje njegovu nevinost, za šta sam siguran da ćemo sa lakoćom i uraditi," rekao je Delibašić.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su u dužem periodu pratili Iva Pukanića i 23. oktobra 2008. na parkingu njegove firme Željko Milovanović postavio je eksplozivnu napravu kojom su ga ubili, dok je Bojan Gudurić sa tavana obližnje zgrade dežurao naoružan puškom sa optičkim nišanom, ukoliko bi bomba zatajila.

Zbog ovog ubistva preti im maksimalna kazna od četrdeset godina zatvora. U pravosuđu Srbije naveli su da je istovremenim podizanjem optužnica u Zagrebu i Beogradu pokazana maksimalna koordinacija i odlučnost dve države da zaustave organizovani kriminal.

Božo Prelević, bivši sudija i nekadasnji kooministar unutrasnjih poslova Srbije, rekao je za RSE da podizanje ove optužnice govori i o jačanju države, ali da treba strpljivo sačekati kraj procesa.

"Bez obzira o kome se radi, sud mora da sudi na osnovu dokaza, a ne na osnovu želje da se neko skloni. I zato vesti da je hrvatska policija jako dobro uradila istragu ulivaju nadu da se neće ostaviti mogucnost da neko kaže da je to političko suđenje. Nadam se da će sudska odluka biti utemeljena na dokazima, i to bi onda bilo profesionalno suđenje na osnovu vrlo jasnih i nespornih dokaza,"
kaže Prelević.

JOCIĆ VODI KOLO

Pretpostavlja se da će suđenja u Beogradu i Zagrebu početi u isto vreme, ali se postavlja i pitanje kako ce teći ti procesi, jer će se delu grupe suditi u jednoj državi a ostalima u drugoj. Veljko Delibašic, advokat Sretena Jocića, tvrdi da sa tehničke strane tu nema otvorenih pitanja.

"To sto se i u Hrvatskoj paralelno vodi postupak nije nikakav procesni problem. Svi učesnici postupka pred hrvatskim sudom biće saslušavani i pred srpskim sudom u svojstvu svedoka, najverovatnije putem video veze, i obrnuto."

U hrvatskoj optužnici navedeno je da je Pukanić ubijen kako bi se onemogućilo da u medijima iznosi novinarska saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na prostorima zemalja bivše Jugoslavije i njihovoj povezanosti.

Kao mogući svedok u ovom slučaju u Srbiji pominje se crnogorski biznismen Ratko Knežević. Joci Amsterdamu u Beogradu se već sudi zbog podrstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Bombaš, koje se u Beogradu dogodilo `95.

U ovom procesu jedini svedok je Zoran Đorđević, koji iz Holandije svedoči putem video linka, i kojem je iz bezbednosnih razloga kozmetičkim putem promenjen lični opis.

Jovan Dulović, novinar nedeljnika Vreme i hroničar kriminalnih dešavanja u poslednjih trideset godina, kaže da državu na suđenju za ubistvo Pukanića očekuje ozbiljan posao prvenstveno zbog toga što se, kako zaključuje, i na suđenju za ubistvo Gorana Bombaša pokazalo da je Sreten Jocić još devedesetih imao ozbiljnu kriminalnu reputaciju.

"Pa bio je jedan od najjačih, sigurno… Zato što je imao tesne veze sa samim vrhom policije i, da ne kažem, Udbe. Tako da je bilo očigledno da on vodi kolo u kriminalnom miljeu, i da je bio najvažniji," tvrdi Dulović.

Mediji u regionu Sretena Jocića pominjali su kao jednog od najvećih narko šefova u Evropi, koji je imao velike kriminalne poslove u Holandiji i Bugarskoj, kao i Južnoj Americi, odakle na evropsko tržiste stižu velike količine kokaina.

Do hapšenja je živeo u Beogradu, na Dedinju, u vili bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Pred sudom je izjavio da su mu mesečna primanja 600 evra.
XS
SM
MD
LG