Dostupni linkovi

Jocić tvrdi da je žrtvovan


Sreten Jocić
Sreten Jocić

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, na saslušanjima u Srbiji ostao je čvrst u stavu da nema veze sa ubistvom hrvatskog novinara Iva Pukanića, ali bi sve okolnosti njegove eventualne umešanosti mogle da budu rasvetljene u postupku pred srpskim pravosuđem. Mediji u Srbiji navode da je policija imala informaciju da je Jocić neposredno pre hapšenja planirao bekstvo u Austriju.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je da je Sreten Jocić uhapšen na osnovu informacija razmenjenih sa hrvatskom policijom i tužilaštvom, pod sumnjom da je učestvovao u ubistvu hrvatskog novinara Iva Pukanića:

Ivica Dačić, Foto: Vesna Anđić
"Sada je to dalje stvar na kojoj će raditi sudski i tužilački organi. Slučaj Pukanić, što se Srbije tiče, još nije ni počeo. Policija je odredila zadržavanje i sada je na sudu i tužilaštvu da dalje vodi čitav taj slučaj."

Sreten Jocić, kog mediji iz regiona navode kao najvećeg mafijaškog šefa na ovim prostorima, samo u beogradskoj policiji saslušavan je više od četiri sata, i tom prilikom odbacio je sve sumnje u umešanost u ubistvo vlasnika hrvatskog lista "Nacional" Iva Pukanića, istakavši da smatra da je reč o neproverenim glasinama. Njegov advokat Zdenko Tomanović za naš radio je izjavio da do sada nisu predočeni bilo kakvi dokazi koji okrivljuju Jocu Amsterdama:

"On je kategoričan da čak i ako postoji pretpostavka njegove krivice da će on svoju nevinost apsolutno dokazati. Jer je on kategoričan u tome da on sa ubistvom Pukanića apsolutno nema nikakve veze. Kada se govorilo o potencijalnim motivima, reklo se da bi Jocićevi motivi da bude uključen u ubistvo Pukanića mogli da budu razni novinski tekstovi koje je Pukanić objavljivao protiv Jocića. A Jocić tvrdi da Pukanić o njemu nikada nije objavio nijedan tekst."


Sretenu Jociću u Beogradu se sudi za podstrekivanje na ubistvo Gorana Marijanovića, zvanog Goksi Bombaš, koje se dogodilo u julu 1995. godine, ali je on položio kauciju od 300.000 evra, iako tvrdi da su mu mesečni prihodi samo 600 evra, pa se u tom predmetu brani sa slobode.

Novinar lista Blic Vojislav Tufegdžić, i autor nekoliko knjiga o kriminalu u Srbiji, rekao je za naš program da je izvesno da će u slučaju Pukanić biti drugačije:

"Prema onome kako su se stvari odvijale i kako je sve podignuto na viši nivo, a to je saradnja Srbije i Hrvatske i ozbiljnost krivičnog dela za koje se tereti, teško je verovati da će Sreten Jocić biti pušten da se brani sa slobode."


Zdenko Tomanović
Dok se Joca Amsterdam nalazi iza rešetaka, advokat Zdenko Tomanović za naš program je preneo i Jocićevo ubeđenje da se njegovim hapšenjem Srbija uplela u igre nekih struktura u Hrvatskoj:

"Jocićev stav je da naše tužilaštvo to radi za potrebe policijske i političke situacije u Hrvatskoj. On naravno ne voli što ga je na ovaj način tužilaštvo naše države gurnulo u taj odnos ili obračun, kako on kaže, unutar struktura u Hrvatskoj, a pri tom misli na obaveštajne strukture, na policiju i na podzemlje."


Da li ovakve tvrdnje imaju osnova utvrdiće se tokom postupka, kaže Vojislav Tufegdžić, i dodaje da svakako treba obratiti pažnju na moguću povezanost ubistava Zagrepčanke Ivane Hodak i Iva Pukanića, ali i samoubistva hrvatskog policajca koji je radio uviđaje u ovim slučajevima:

Prema nezvaničnim saznanjima srpske štampe, dokumentaciju sa ključnim informacijama koje povezuju Sretena Jocića sa ubistvom Iva Pukanića pre nekoliko dana u Beograd su lično doneli glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić i i direktor hrvatske policije Vladimir Faber.
"Mislim da su to okolnosti koje sada daju mogućnost spekulacija i daju mogućnost odbrane, a pri tom je taj slučaj posebno zanimljiv što se ni jednom rečju niko iz Hrvatske ne pominje kao eventualni nalogodavac ovog zločina. Sto deluje malo neobično obzirom na sve što se tamo događalo, a to su krupna suđenja, priče oko dijamanata, optužbe iz Haga i tako dalje, što sve onako deluje uvezano…"

Prema nezvaničnim saznanjima srpske štampe, dokumentaciju sa ključnim informacijama koje povezuju Sretena Jocića sa ubistvom Iva Pukanića pre nekoliko dana u Beograd su lično doneli glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić i i direktor hrvatske policije Vladimir Faber. Kako se navodi, Joca Amsterdam uhapšen je posle saznanja srpske policije da bi mogao sa lažnim pasošem da pobegne u Austriju, i to nakon što je posle pisanja hrvatskih i srpskih medija bio svestan da će biti lišen slobode.

Kriminolog Zlatko Nikolić za naš radio izjavio je da je hapšenje toliko jakog igrača kao što je Joca Amsterdam pokazalo da Srbija mora i može da se uhvati u koštac sa kriminalom:

"Nema jačih igrača od države. Sve države, ma kakve da su, uvek su jače od kriminalaca. Prema tome, samo je pitanje političke odluke i volje da li će se nešto uraditi ili ne. U ovom slučaju verovatno sama naša država ima razloga da proveri neke stvari. Država kada hoće uvek je jača, i nema jakog Joce Amsterdama, ili Janka ili Marka."
XS
SM
MD
LG