Dostupni linkovi

Protest protiv "Kolektivnog trovanja" u Sarajevu


Polluted air in Sarajevo protest
Polluted air in Sarajevo protest

Oko pedeset građana na protestu pod nazivom „Kolektivno trovanje“, pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo (KS) u ponedjeljak je tražilo da se što prije riješi pitanje zagađenosti zraka u Sarajevu.

Protest je organizovan putem društvenih mreža, a jedan od inicjatora okupljanja neformalne grupe građana Sanjin Gijo, kaže kako rješenje neće doći preko noći.

„Želimo osvijestiti javnost da potencira poduzmanje određenih aktivnosti kako naša djeca, i građani glavnog grada BIH ne bi dugoročno udisali otrovan zrak. Ovo je poziv svima koji su dugoročno propuštali da riješe ovaj problem i zbog kojeg danas imamo problem sa zagađenjem zraka", rekao je Gijo.

Okupljenim građanima kratko se obratio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji ih je obavijestio kako je krenuo na sastanak sa predstavnicima nekoliko ambasada od kojih očekuju da im pomognu u iznalaženju sredstava za interventne mjere. Novac kantonalna Vlada sama ne može, kako je rekao, obezbijediti zbog neusvanjanja budžeta i odluke o privremenom finansiranju.

„Teško je izboriti se sa građanima koji žele nastavii svoj život onako kako su navikli, čak i pod epizodom 'Uzbuna'. Ono što mi želimo jeste da se hitno u vrtiće i osnovne škole koje pohađaju djeca do 12 godina ugrade pročišćivači zraka i eventualno da vidimo kome trebamo dijeliti zaštitne maske",naveo je Forto.

Vlada Kantona Sarajevo je u petak, na prijedlog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, donijela Odluku o ukidanju epizode “Uzbuna” jer je došlo do smanjenja koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo.

U okviru epizode Uzbuna preduzimaju se mjere zabrane kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u zoni A.

I dalje je na snazi epizoda ”Upozorenje” u okviru koje je obavezno da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage više od 50 kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja moraju smanjiti temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno 3ºC., te smanjivanje broja radnih sati tehnoloških postrojenja, sa Liste pogona i postrojenja, kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje za minimalno 20 posto.

Anes Poduić, predsjednik Udruženja „Eko akcija“ koji se pridružio građanskom protestu kaže kako je o zagađenju trebalo misliti na vrijeme.

„Danas imamo sreće jer je zrak sada čistiji, ali je Sarajevo imalo epizodu od osam dana sa kritično zagađenim zrakom. Pravili smo poređenje s Pekingom koji je bio jedno od najstrašnijih mjesta na svijetu. Ovih osam dana je gore nego što je Peking imao u zadnjih skoro deset godina. Reakcije vlasti su bile potpuno neadekvatne. Vlast tek sada ide na sastanak sa ambasadama da bi moljakali za maske i novce za prečistače. To je posao koji se radi na vrijeme„ kaže Podić.

Faris Fejzagić, administrator Facebook stranice "Prljavi grad Sarajevo", pozvao je i Vladu Federacije BiH da se uključi u rješavanje problema zagađenja, ne samo u Sarajevu, već i drugim gradovima.

„Želimo da pošaljemo poruku vlastima da moraju početi raditi svoj posao. Posljednju deceniju nemamo nijednu mjeru povodom zagađenja zraka. Jesenas su podigli cijenu plina za 30 posto i tako direktno udarili na džepove građana i napravila veliki problem jer se ljudi zbog slabog imovinskog stanja prebacuju na alternativna ložišta i griju se na sve i svašta“ poručio je Fejzagić.

Okupljeni građani su predstavnicima vlasti su i putem transparenata poslali poruku kako su političke razmirice mnogo manje bitne od zdravlja i sigurnosti građana, te da očekuju da i oni o tome vode računa.

XS
SM
MD
LG