Dostupni linkovi

Vlada Kantona Sarajeva obezbjeđuje prečistače vazduha


Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je u Sarajevu, u petak, kako će biti osigurani prečistači zraka i maske za najugroženije u ovom Kantonu zbog zagađenosti zraka.

Kako je kazao, postoje privredni subjekti koji ove godine znatno zagađuju zrak, a kao problem je naveo sankcionisanje vozača vozila koja mnogo zagađuju.

"Vrlo je teško zabraniti saobraćaj. Danas je uzbuna i u Rimu, nije samo ovdje. Najbolja mjera je zaustaviti saobraćaj, ali kako ćete zaustaviti saobraćaj kada nemate javni prevoz da ljude prevezete na posao. Kako će ljudi doći koji kilometrima putuju na posao?", rekao je Forto.

Vlada Kantona Sarajevo u petak je održalavanrednu sjednicu zbog zagađenja zraka u ovom kantonu.

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, kazao je da je Vlada KS već preduzela niz mjera uzimajući u obzir da je saobraćaj jedan od glavnih uzročnika stanja zraka u Kantonu Sarajevo.

"Danas na ulici imamo 33 vozila više nego što smo imali prošle godine po pitanju vozila koja rade na ekološki način. Naš je cilj za da za naredne dvije godine od kompletnog javnog prevoza koji imamo 85 do 90 posto prevoza bude ekološki prihvatljivmo. Trolejbusi će moći raditi i na baterije što znači da ćemo mi dobar dio autobuskih linija zamijeniti sa trolejbuskim linijama. Konkrenta mjera koju smo sada usaglasali je da će pri svim sljedećim proglašenjima epizode Uzbuna javni prevoz koji se obavlja trolejbuskim i tramvajskim saobraćajem biti besplatan za sve građane KS kako bi omogućili da što jednostavnije dolaze do škola, posla i što manje koristili svoja privatna vozila", naveo je Šteta.

Stanovnici Sarajeva, Tuzle i Zenice žive u najzagađenijim gradovima u Evropi, a nekim danima, kako pokazuju mjerenja, i u svijetu.

U subotu 11. januara 2020. Sarajevo je proglašeno najzagađenijim gradom u svijetu, prema podacima portala AirVisual.

XS
SM
MD
LG