Dostupni linkovi

Obezbeđenje i policija, nove mere posle ubistava žena


Protest protiv nasilja nad ženama: 'Reagujmo dok ne bude kasno'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Protest protiv nasilja nad ženama: 'Reagujmo dok ne bude kasno'

Pojačano obezbeđenje u centrima za socijalni rad i prisustvo policije u rizičnim slučajevima, neke su od mera koje su na hitnom sastanku predložili nadležno ministarstvo, predstavnici centara za socijalni rad i sindikata nakon brutalnih porodičnih ubistava u Beogradu. U isto vreme, građanske aktivistkinje protestovale su u Beogradu nakon što su muškarci, u dva odvojena incidenta u samo desetak dana, ispred centara za socijalni rad u Novom Beogradu i Rakovici usmrtili dve žene i dete.

„Garancije ne postoje. Na nama je da probamo da prevaziđemo ovu situaciju, i ne samo nju, i da unapredimo ceo sistem. Da promenimo sve ono što bi trebalo, kako bi ubuduće sistem funkcionisao mnogo bolje,“ rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije na pitanje novinara da li neko može da garantuje da se brutalna ubistva žena koji čine nasilni supruzi ili bivši muževi više neće dešavati.

Utvrđeni propusti u radu Centra za socijalni rad u Novom Beogradu: Zoran Đorđević
Utvrđeni propusti u radu Centra za socijalni rad u Novom Beogradu: Zoran Đorđević

Ministar Zoran Đorđević rekao je da je inspekcijski nadzor utvrdio propuste u radu Centra za socijalni rad u Novom Beogradu, koji je vodio slučaj žene koju je muž ubio, i dodao da još nije završen izveštaj inspekcijskog nadzora Centra socijalne zaštite u Rakovici, ispred kog su ubijeni žena i dete i ranjena tri socijalna radnika koji su pokušali da spreče muškarca koji je počinio zločin. Rukovodstva centara i nadležni trebalo bi uskoro da procene, kako je rekao, da li postoje elementi za odgovornost.

Mirjana Veljović, iz Sindikata socijalnih radnika Srbije, rekla je da socijalni radnici rade u veoma teškim uslovima i da sistem zahteva unapređenje.

“Ne mogu da se složim sa mišljenjima da bi zbog eventualnih propusta u radu moje kolege trebalo da podnesu disciplinsku ili krivičnu odgovornost. Jer, na žalost, svi možemo da pogrešimo, pogotovu kada mnogo radimo. Pored toliko komplikovane i kompleksne problematike, moje kolege često nisu u mogućnosti ni da vide stranku jer je toliko obimna dokumentacija sa kojom rade.”

Jedna od novih mera, koju će država pokušati da sprovede, je da se u centrima za socijalni rad, gde se supružnici i deca viđaju pod nadzorom, uvede obezbeđenje i video nadzor.

„Lokalna samouprava svima treba da obezbedi fizičko-tehničko obezbeđenje. Videćemo i da omogućimo, da to rešimo zakonski, da socijalni radnik može u nekim slučajevima da naloži da, prilikom nekih rizičnih razgovora, bude prisutan i policajac.“

Prema državnim podacima, zbog opasnosti od porodičnog nasilja čak 600 dece u Srbiji jedno od roditelja viđa u kontrolisanim uslovima, a takvi susreti u centrima za socijalni rad su najrizičniji.

Istovremeno, dok je trajao sastanak ministra sa predstavnicima sektora socijalne zaštite, stotinak žena zatražilo je na protestu u Beogradu ostavke nadležnih zbog učestalog porodičnog nasilja nad ženama. One su pred zgradom ministarstava u Nemanjinoj ulici, uz poruku „Stop ubijanju žena“, apelovale na hitnu reakciju države.

Aleksandra Nestorov, iz mreže „Žene protiv nasilja“, rekla je da su alarmantni podaci te organizacije o nasilju muškaraca nad ženama.

„Svake godine izveštavamo o najmanje trećini, odnosno polovini slučajeva femicida u kojima su institucije prethodno znale da je postojalo muško nasilje prema ženama, a gde se femicid ipak dogodio. Danas ponovo tražimo odgovornost za propuste profesionalaca koji su učinjeni u ova poslednja dva slučaja. Ali i u mnogim slučajevima pre toga, na bezbroj mesta“, navela je Nestorov.

"Nećemo institucije koje se plaše nasilnika", deo je pročitanog proglasa
"Nećemo institucije koje se plaše nasilnika", deo je pročitanog proglasa

Protest, koji su podržale i „Žene u crnom“, organizovan je nakon što je protekle nedelje muškarac ispred centra za socijalni rad u Rakovici ubio ženu i dete, a samo nedelju dana ranije, ispred centra za socijalni rad u Novom Beogradu, muž usmrtio bivšu ženu.

Transparentima na kojima je pisalo „Zašto ih nema među nama“, „Reagujmo dok ne bude kasno“, „Kaznimo neodgovorno postupanje institucija“, stotinak aktivistkinja ukazalo je na izražen problem femicida, posebno na ubijanje supruga, bivših supruga ili devojaka od strane muža ili partnera.

Aktivistkinje su ovom prilikom pročitale i proglas sa porukom „Pravda pre zločina, ne posle“.

„Ostavke. Odgovornost. Otkazi. Smene. Nećemo institucije koje se plaše nasilnika, već odlučan odgovor na muško nasilje nad ženama. Sistem mora da se menja. Ako neće da se menja, mi ćemo ga promeniti“, deo je pročitanog proglasa.

Bobana Macanović, iz Autonomnog ženskog centra, rekla je da se postojeći zakoni moraju dosledno primenjivati.

„Najodgovorniji je sistem zaštite koji uključuje socijalu, pravdu, tužilaštvo i policiju. Jasno nam je da se ne može svako ubistvo sprečiti, ali zahtevamo da institucije učine sve što mogu da do toga ne dođe“, navela je Macanović.

Tražeći državni odgovor na femicid, aktivistkinje su navele da nijedno ministarstvo u proteklih sedam godina nije izašlo sa detaljnom analizom propusta, niti sa izveštajem ko je odgovoran za neadekvatno postupanje ili nepostupanje u slučajevima prijava muškog nasilja nad ženama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG