Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tri žrtve porodičnog nasilja mesečno


Peticija: 18. maj Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Peticija: 18. maj Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije saopštilo je da će sprovesti nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad "Novi Beograd", nakon što je muškarac M.L. u sredu, u tamošnjem Centru za socijalni rad, udarcima tupim predmetom ubio svoju bivšu suprugu O.L, a zatim pobegao sa mesta zločina.

U saopštenju se navodi da su već preduzete hitne mere kako bi se zbrinulo troje dece nakon što im je u sredu otac ubio majku.

Beogradski mediji prenose da je ubistvo izvršeno kamenom ili mermernom pločom, u prisustvu dece.

Kako se navodi, ubica je parkirao vozilo ispred Centra za socijalni rad, a zatim ušao u hol gde je čekao bivšu suprugu, majku troje dece. On je bio pozvan na razgovor u kontrolisanim uslovima u prisustvu radnika za socijalni rad. Upravo u holu je i ubio bivšu suprugu.

Tužilac je zabranio zvanične izjave medijima o ovom slučaju.

Koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja Vesna Stanojević izjavila je za Radio Slobodna Evropa da to što se ubistvo dogodilo prilikom viđanja u takozvanim kontrolisanim uslovima, govori da je bila doneta loša procena nadležnih.

Lično sam protiv toga da otac viđa decu po svaku cenu, pogotovu kada je nasilnik: Vesna Stanojević
Lično sam protiv toga da otac viđa decu po svaku cenu, pogotovu kada je nasilnik: Vesna Stanojević

„To govori o tome kada se kaže da otac treba da viđa decu u 'kontrolisanim uslovima', da je to samo obična fraza. Ovaj slučaj govori o propustima koji se događaju u takvim uslovima. Po pravilima su u Centru za socijalni rad trebalo da zadrže oca, dok majka i deca bezbedno ne izađu i ne odu. Toga ovde očigledno nije bilo, na osnovu čega mogu zaključiti da ti 'kontrolisani uslovi' ne znače ništa. Oni defakto nisu kontrolisani“, kaže Stanojević.

Saopštenjem su se oglasile i organizacije Mreža Žene protiv nasilja i Autonomni ženski centar, koje zahtevaju „adekvatan nadzor i sankcije za sve institucije i zaposlene koji su mogli da zaštite život O.L. a to nisu učinili, kao i preispitivanje odgovornosti ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i direktora policije Vladimira Rebića u konkretnom slučaju“.

Ove dve organizacije navode da najnoviji slučaj femicida otvara niz pitanja za nadležnen institucije:

„Ko je doneo odluku da se otac viđa sa decom, makar i u kontrolisanim uslovima, ukoliko je bio na odsluženju zatvorske kazne zbog nasilja nad detetom? Da li je pravo oca na viđanje dece jače od prava deteta da živi bezbedno i bez nasilja?“, navodi se u saopštenju Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra.

Dve organizacije postavljaju i sledeće pitanje:

„Iz medija takođe saznajemo da su u februaru 2016. godine ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić promovisali polaganje vozačkog ispita u auto-školi „Pravo L“ čiji je vlasnik M.L. u tom momentu bio u zatvoru zbog nasilja u porodici. Pitamo se, da li je promovisanje ove autoškole u javnosti moglo da utiče na rad policijskih službenika u ovom slučaju?“

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović apelovala je povodom ovog ubistva na institucije da pojačaju kordinaciju i rad na rešavanju problema nasilja u porodici, istakavši da nijedna žena više ne sme da trpi nasilje:

"Jako me je potresla, kao verujem i celu Srbiju, vest da je jedna žena ubijena u Centru za socijalni rad pred svoje troje dece od strane muža nasilnika, koji je već bio u zatvoru zbog nasilja i za kog se znalo da je nasilnik. Ovo je ozbiljan društveni problem koji se tiče svih nas. Nijedna žena više ne sme da trpi nasilje i bude ubijena. Dosta je. Zato apelujem na sve institucije da pojačaju koordinaciju i još delotvornije rade na rešavanju ovog problema koji pogađa celo naše društvo.“

Apelujem na sve institucije da pojačaju koordinaciju: Zorana Mihajlović
Apelujem na sve institucije da pojačaju koordinaciju: Zorana Mihajlović

I Vesna Stanojević ističe da je ubistvo u Novom Beogradu moglo da se spreči s obzirom da ga je počinio nasilnik za koga se znalo da je osuđivan zbog nasilja u porodici, te da je u pitanju čovek za koga se takođe zna da je zlostavljao i svoju decu, te je ranije pretio svojoj supruzi da će je ubiti.

„Znači, svi su to znali i na neki način očigledno smatrali da od toga nema ništa. Ovo se dakle dogodilo zato što se nije vodilo računa o stvarima koje su se morale uzeti u obzir. Ponoviću, lično sam protiv toga da otac viđa decu po svaku cenu, pogotovu kada je otac nasilnik.“

Sagovornica RSE navodi poražavajući podatak da je od početka 2017. godine u Srbiji 18 žena ubijeno u porodičnom nasilju, kao i jedno dete.

„A tek je polovina godine. A pri tome znamo da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici na snagu stupio 1. juna. I pored toga, upravo su u junu ubijene tri žene. Sve to nam govori da institucije moraju da rade zajedno, između njih mora da postoji sinhronizacija“, navodi Stanojević.

Takođe, koordinatorka Sigurne kuće podvlači nužnost razrađivanja širih institucionalnih poteza kako bi se učinilo što je više moguće na sprečavanju tragedija poput poslednje koja se zbila u Novom Beogradu.

„U suprotnom sve će se svesti samo na brojanje žrtava“, kaže ona.

Podsetimo, deo nevladinih organizacija koje se bave pravima žena je pre stupanja novog zakona na snagu upozoravao da ovo rešenje prvenstveno deluje preventivno, ali i da ima izvesnih manjkavosti.

Na primer, zakon donosi hitnu meru udaljenja nasilnika na 48 sati kao i zabranu nasilniku da na bilo koji način komunicira sa žrtvom. Međutim, nakon isteka tog roka, on ima pravo da se vrati u domaćinstvo, a nevladine organizacije postavljaju pitanje – šta se nakon toga dešava i ko dalje prati situaciju?

Hronologija femicida u 2017. godini

Prema podacima Mreže Žene protiv nasilja, koja evidenciju vodi prema medijskim izveštajima, od početka godine, zajedno sa poslednjim slučajem, u Srbiji je ubijeno najmanje 16 žena u porodično-partnerskom kontekstu.

 • Crna statistika počela je 28. januara, kada su R.I. (62) i njen sin ubijeni u porodičnoj kući u Malom Zvorniku. Nožem ih je usmrtio suprug, odnosno otac, koji je ranije dva puta prijavljen policiji.
 • Samo dan kasnije, 29. januara, u beogradskom naselju Mirijevo sin je nožem nasmrt izbo svoju majku Lj.V. (51).
 • M.I. (43) iz Subotice ubijena je 8. februara u svom domu. Fatalne povrede nožem naneo joj je bivši suprug, za koga se ne zna da li je ranije bio poznat policiji.
 • U Bečeju je 12. februara usmrćena I.Č. (69). Njen suprug, za koga su mediji pisali da je imao psihičko oboljenje, čekićem joj je oduzeo život.
 • Četiri dana kasnije, na putu Donji Drenovac – Draškovac (opština Prokuplje), bivši suprug je pištoljem ubio J.J. (32), majku dvoje maloletne dece, a potom je izvršio samoubistvo.
 • Ubistvo i samoubistvo prijavljeno je potom i u Vladičinom Hanu. Naime, 55-godišnji muškarac je 18. marta zadavio svoju bivšu suprugu M.A. (43), nakon čega je sebi oduzeo život. Mediji navode na je ubica ranije bio prijavljivan policiji zbog nasilja u porodici.
 • D.M. (51) iz Aranđelovca ubijena je 23. marta, kada ju je suprug, za koga se ne zna da li je ranije bio poznat policiji, usmrtio vatrenim oružjem u njihovom zajedničkom stanu. Nakon izvršenog zločina, ubica je izvršio samoubistvo.
 • Na jagodinskoj pijaci život je 16. aprila izgubila D.P. (50). Podlegla je povredama koje joj je bivši suprug pištoljem zadao.
 • Muškarac (76) je 24. aprila u blizini mesta Golubac, kod Požarevca, pištoljem ubio svoju suprugu R.D. (76), sina i šuraka, a potom počinio samoubistvo.
 • Poslednji slučaj femicida u četvrtom mesecu zabeležen je 27. aprila u mestu Doroslovo, kod Sombora. U porodičnoj kući posinak je hicima iz pištolja ubio svoju maćehu E.Š. (78) i njihovog rođaka, a jednu osobu je ranio.
 • Na putu Bujanovac – Končulj bivši suprug je 4. maja pištoljem ubio J.P. (21), njenu majku (44) i ranio njihovu dvogodišnju ćerku.
 • U Apatinu je 7. maja bivši nevenčani suprug nožem oduzeo život M.R. (55) u njenoj kući. Nakon ubistva napadač je izvršio samoubistvo.
 • Z.S. (67) podlegla je povredama koje joj je 30. maja nožem naneo njen sin u stanu u beogradskom naselju Vidikovac. Prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja, ubica je od ranije poznat policiji zbog zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i problematičnog ponašanja.
 • J.D. (54) iz Bačke Palanke ubijena je 19. juna u pekari u kojoj je radila. Smrtonosne povrede naneo joj je bivši vanbračni suprug, za koga nema informacija da je ranije bio u policijskoj evidenciji.
 • U centru sela Urovica kod Negotina, bivši suprug ubio je D.H. (22). Prema navodima medija, ubica, koji je ranije osuđivan zbog krađe i razbojništva, je devojci oduzeo život nožem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG