Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stefanović o ubistvima žena u Centrima za socijalni rad: Policija postupala po zakonu


Ako se pokaže da postoji neko ko nije radio kako treba, odgovaraće: Nebojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u nedelju da su, prema istrazi ubistava dve žene i jednog deteta u beogradskim centrima za socijalni rad, policijski službenici postupali u skladu s pravilima.

"Ako se pokaže da postoji neko ko nije radio kako treba, odgovaraće", kazao je ministar na konferenciji za novinare u Beogradu.

Stefanović je istakao da su policajci odgovarali na pozive i izlazili na teren "svaki put kada su bili pozvani i na teritoriji Voždovca i Rakovice".

Dodao je i da su podnosili krivične projave protiv nasilnika i da su se o svemu konusultovali i s tužiocima i sudijama.

Komentarišući navode medija o povezanosti policije s nasilnikom koji je ubio bivšu suprugu u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu, a zatim, izvršio samoubistvo, Stefanović je rekao da su to izmišljotine.

Negirao je i tvrdnje pojednih medija da ubijena žena nije bila vlasnica auto škole koju je on posetio, već da je vlasnik bio njen bivši suprug, nasilnik.

Pišući o tome "na taj način mediji ponovo ubijaju žrtvu", ocenio je Stefanović i ponovio da su on i direktor polcije Vladimir Rebić u toj auto školi bili upravo da bi pružili podršku toj ženi, a da je u to vreme nasilnik bio u zatvoru već osam meseci, a potom još 15.

Ranije u nedelju MUP je saopštio da je ministar unutrašnjih poslova napustio konsultacije sa predstavnicima NVO povodom poslednjih slučajeva porodičnog nasilja jer "nije želeo politizaciju jednog dobro osmišljenog sastanka".

Naime, na sastanku je Tatjana Macura, poslanica Pokreta „Dosta je bilo“, rekla je da se nasilnici osećaju sigurnim zbog toga što najčešće imaju bliskeveze sa onima koji bi trebalo njihovo ponašanje da sankcionišu, a kao primer je navela ubicu koji je kamenom usmrtio suprugu u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu koji se osećao moćno jer mu je upravo ministar policije reklamirao auto-školu.

Nakon brutalnih ubistava dve žene u krugu centara za socijalni rad, direktor policije Vladimir Rebić najavio je da će u blizini ovih ustanova biti raspoređen veći broj policijskih patrola i da će te ustanove dostavljati policiji obaveštenja o potencijalno rizičnim dešavanjima kako bi se sprečili incidenti.

"Direktori centara za socijalani rad praktično će obaveštavati policiju o terminima kada dolazi neko ko je u prethodnom periodu nasiljem rešavao odnose sa svojim partnerom", kazao je Rebić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je precizirao da policija neće prisustvovati samim razgovorima i viđanjima, ali će biti u neposrednoj blizini.

XS
SM
MD
LG