Dostupni linkovi

Studenti u Severnoj Mitrovici protiv Kosova u UNESCO


Protest u Severnoj Mitrovici
Protest u Severnoj Mitrovici

Više stotina studenata i građana Severne Mitrovice protestovalo je u sredu u ovom gradu protiv prijema Kosova u UNESCO. Oni su pozvali članice UNESCO da zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju, i zemalja koje taj zahtev podržavaju, odbiju i odbace.

Sa protesta su studenti i građani Severne Mitrovice poslali poruku da srpske crkve i manastiri na Kosovu pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije i da bi svako otimanje te baštine značilo nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svetskog kulturnog nasleđa na Kosovu.

Predsednik Studentskog parlamenta Fakulteta tehničkih nauka Milan Savić poručio je da će za Srbe Kosovo zauvek ostati drugo ime za srpsku istoriju, kulturu i identitet.

“Mi samo tražimo pravdu. Mi samo tražimo istinu. Mi samo tražimo slobodu i ono što nam pripada. Zato molimo Evropu i savremeni svet da se ne odriču sebe, da se ne odriču svog Mikelanđela, Petrarke, Da Vinčija, Getea, Shekspira i svih drugih velikana koji bi se danas zasigurno postideli pred onim što njihove države rade. Da jednom starom evropskom narodu otmu njegove svetinje, jer bez njih on i ne postoji. Želim svima da poručim, kako god odlučili, primili ‘lažnu državu Kosovo’ u UNESCO ili ne, za nas će Kosovo i Metohija zauvek ostati drugo ime za srpsku istoriju, kulturu i identitet. Živela Srbija”, poručio je Savić.

Evo sta studenti iz Severne Mitrovice kažu u razgovoru za RSE.

“Mi se iskreno nadamo negativnom odgovoru, jer sam prijem Kosova u UNESCO značio bi de fakto priznanje Kosova kao nezavisne države, jer UNESCO služi za zaštitu kulturne baštine a Albanci su uništavali srpsku baštinu i srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i samim tim to bi bilo kao da vuku damo jagnje na čuvanje. I kao takvi, oni nikada ne mogu da postanu članice UNESCO ili bilo koje druge evropske organizacije jer je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije”, kaže Jovan Marković.

I njegov kolega, student Marko Jovanović naglašava da se oštro protivi prijemu Kosova u UNESCO.

“Danas sam ovde da kažem ne prijemu Kosova u UNESCO, pre svega zato što smatramo da je država Kosova jedna tvorevina koja ne može opstati. Ovde su uglavnom pravoslavne, srpske crkve …I ako bi Kosovo bilo u UNESCO to bi automatski značilo falsifikovanje istorije. A svi znamo koliko je crkava i manastira uništeno od strane Albanaca u martovskom pogromu 2004. godine . Što dalje dovodi do apsurda da bi čitava srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji potpala pod kosovsku jurisdikciju”, rekao je on.

Današnji protest počeo je u simboličnih 12 časova i 44 minuta, čime su organizatori protesta hteli da skrenu pažnju domaće, ali pre svega svetske javnosti, na kršenje i dalje važeće Rezolucije 1244 SB UN koja se odnosi na Kosovo.

Organizatori protesta pod sloganom “Ne Kosovo u UNESCO” su studenti srpskog Prištinskog univerziteta ( PU) sa sedištem u Severnoj Mitrovici. Protest, koji su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije, protekao je mirno i bez incidenata.

Inače, zahtev za prijem Kosova u UNESCO je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savet UNESCO navodi se da je u ime Kosova zahtev za prijem u UNESCO podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

XS
SM
MD
LG