Dostupni linkovi

Otrežnjenje sa čela SANU


Zgrada SANU u Beogradu
Zgrada SANU u Beogradu

Neću da dozvolim da mi određuju šta smem da kažem, poručio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić. Nenaviknut na slične stavove iz same Akademije državni vrh je prethodno oštro reagovao zbog Kostićeve izjave da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju i da je jedina politička mudrost kako "sa elementima dostojanstva" napustiti Kosovo. Ta izjava toliko iskače iz uniformisanog vladajuće prihvatljivog mišljenja da na Andrićevom vencu očekuju od SANU da se izjasni, ne samo o izraženom stavu profesora Kostića, nego i da li posle takve izjave on može da ostane na njenom čelu. Nasuprot tome, sagovornici RSE kažu da Srbiji upravo treba slobodno kritičko mišljenje ako želi da ide napred.

Otrežnjujuća poruka stigla je izgleda otuda odakle se državni vrh najmanje nadao. Naš sagovornik, nekadašnji poslanik i profesor u penziji Filozofskog fakulteta, Žarko Korać kaže da je Vladimir Kostić mesto predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti shvatio na način koji je za nas nešto novo, što je, po njegovom mišljenju, nešto vrlo dobro za Srbiju.

“To je da se ne pojavljuju papagajske fraze o najvećim problemima Srbije nego da ljudi koji su na značajnim društvenim, ne političkim, društvenim položajima daju neki doprinos javnoj debati u Srbiji o njenoj budućnosti. Ono o čemu on govori sve vreme, a što je ostalo u drugom planu, je potreba da Srbija svoje male resurse, intelektualne i ljudske, konsoliduje da bi spremno dočekala budućnost. Dakle, to je, od mene neuobičajena reč, ali to je u stvari bio patriotski govor u najboljem smislu te reči. On se brine za budućnost naroda u smislu njegovog obrazovanja, njegovog materijalnog položaja i njegovih istorijskih ciljeva. Dakle, to je bilo nešto što je trebalo reći”, ocenjuje Korać koji je ovim povodom dao kraći intervju za RSE.

Neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije de fakto niti de jure u našim rukama. Bojim se da je, u ovom trenutku, jedina politička mudrost na koji način, sa nekim elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, rekao je predsednik SANU Vladimir Kostić u intervjuu Radio Beogradu.

“Kosovo podrazumeva ogroman broj onoga što predstavlja našu kulturnu osnovu, oko toga se moramo boriti i zubima i noktima jer je to pokušaj oduzimanja nečega što predstavlja supstrat i naše istorije i dela psihologije i čega god hoćete. Ali govoreći pošteno, ukoliko jedan ministar ili predsednik ili premijer mora da traži dozvolu da uđe na tu teritoriju vrlo jasno govori da mi nemamo ni ljudske ni ekonomske ni bilo kakve druge kapacitete da tamo nametnemo sopstvenu volju”, rekao je Kostić u tom intervjuu.

Kako su se državni vrh, niži državni zvaničnici i mediji bliski vlasti podigli na noge zbog ove izjave svi do jednog je ocenjujući kao nešto suprotno interesima Srbije prvi čovek SANU je s pravom podsetio da je važno da iskaže mišljenje i kada ono nije pogodno kolektivnom umu. "Neću da dozvolim da mi neko određuje šta smem da kažem, a šta ne, i šta je jedinstveni korpus mišljenja koga treba da se držim", rekao je Kostić, ponovivši da je reč o njegovom ličnom stavu, a ne stavu Akademije, te da stav SANU na tu temu nije artikulisan.

Prethodno je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao SANU da se izjasni o Kostićevom stavu, kao i da li posle takve izjave on može da ostane predsednik Akademije. “Kostić je svoje stavove izneo u trenutku kada država vodi tešku borbu, uprkos strahovitim pritiscima onih koji promovišu nezavisnost Kosova", saopšteno je iz Nikolićevog kabineta pri čemu se u nipodaštavajućem tonu za prvog čoveka SANU još dodaje citat: “Kostić je to izjavio i ostao živ.”

Premijer Aleksandar Vučić iako, za razliku od Nikolića, priznaje da svako ima pravo na svoj sud i mišljenje i da on nikoga neće nazivati izdajnikom ipak ocenjuje da je “vrlo loše vreme za takve izjave u trenucima kada pokušavano da pronađemo argumente, da izmolimo druge zemlje članice da ne glasaju za članstvo Kosova u UNESKU”.

Reagovanja se svode na već dobro poznatu mantru kada je o Kosovu reč “ne narušavati državno i nacionalno jedinstvo u borbi za Kosovo", kako se izjasnio i skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju zahtevajući od SANU da zauzme stav povodom izjave predsednika te ustanove.

“Dok god je Pećka patrijaršija tamo gde jeste - Kosovo i Metohija je srpsko, dok god tom teritorijom države Srbije hoda i jedan jedini Srbin - Kosovo i Metohija je srpsko, dok god bilo koji Srbin gde god da je rođen nosi Kosovo i Metohiju u srcu - naše je, srpsko je”, poručuje predsednik tog odbora Milovan Drecun prvom čoveku SANU.

Ide se čak i dotle da se prozivaju svi akademici da pojedinačno saopšte da li je njihov stav da Kosovo treba napustiti. Žarko Korać upozorava da je predsednik SANU sada izložen velikom pritisku.

Žarko Korać
Žarko Korać

“Način na koji je on dočekan, a pre svega na divljački napad predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je praktično od njega tražio da da ostavku, i videćemo da li će taj pritisak i dovesti do toga da akademik Vlada Kostić da ostavku na mesto predsednika Akademije nauka, što ja nažalost ne isključujem, taj pritisak je užasan na njega. Sa jedne strane vlast tvrdi da ide u Evropu i da želi demokratizaciju a onda se pokaže da Srbija liči na jedan srez za vreme Staljina”, navodi Korać.

Vladimir Kostić je vodeći domaći neurolog iza koga stoji naučna karijera. Za predsednika SANU izabran je u aprilu. Nekoliko meseci kasnije postao je vest broj jedan zbog toga što je izneo stav o jednom od ključnih pitanja koja zaokupljaju ovdašnju političku javnost. Socilog Božidar Jakšić kaže da Srbiji upravo treba slobodno kritičko mišljenje ako želi da ide napred.

“Mislim da predsednik Akademije nauka ne samo da ima pravo na lično mišljenje i da to mišljenje javno izražava nego takođe pokušava da onovi čast Srpske akademije nauka i umetnosti i to svojim ličnim mišljenjem i to je ono što je dragoceno. Moram reći da bih smatrao da Srbija kreće napred ako bi Akademija podržala stav svog predsednika. Što se tiče negativnih komentara, to je najbolje ne komentarisati”, zaključuje Jakšić.

Ono što međutim, pokušava garnitura na vlasti je da svi građani misle njihovom glavom. Pa i SANU.

XS
SM
MD
LG