Dostupni linkovi

Vladimir Kostić za RSE: Konstruktivno kod Nikolića


Sa sastanka kod presednika Nikolića
Sa sastanka kod presednika Nikolića

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić u izjavi za RSE kratko se osvrnuo na sastanak kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića, na kojem je učestvovao zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i patrijarhom Irinejom.

“Za mene je atmosfera bila iznenađujuće konstruktivna, bez obzira što će to zvučati kao da se ja sad povlačim. Za mene iznenađujuće konstruktivna”, naveo je Kostić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da je lično pozvao predsednika SANU na sastanak kod Nikolića. Na sastanku je zaključeno da je neprihvatljiv prijem Kosova u UNESCO, članice Izvršnog saveta i Generalne konferencije te organizacije pozvane su da zahtev za prijem Kosova odbiju.

Državni vrh je zauzeo stav da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da će nastaviti put pridruživanja Evropskoj uniji, uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama.

Svi učesnici sastanka saglasili su se da je potrebno da u društvu vlada otvoren dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima, da ne postoje tabu teme i da je postojanje različitosti dokaz srpske tolerantnosti, otvorenosti i snage.

Podsetimo, Kostić je pre nekoliko dana u intervjuu Radio Beogradu rekao da je u ovom trenutku jedina politička mudrost kako dostojanstveno napustiti Kosovo i da "neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije 'de fakto' niti 'de jure u našim rukama". Taj njegov stav kritikovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i neki predstavnici vlasti.

Nikolić je, podsetimo, rekao da je Kostićev stav suprotan interesima Srbije, da je prvi čovek Akademije „to izjavio i ostao živ“i da treba da bude smenjen.

Nikolić o Kostiću: Gde su moja prava?

Nikolić o Kostiću: Gde su moja prava?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je sa predsednikom SANU Vladimirom Kostićem tokom sastanka u Predsedništvu raspravljao o njegovom stavu o Kosovu i ocenio da se stiče utisak da samo predsednik Srbije nema pravo na svoje mišljenje.

"U Srbiji je svaka izjava, bar za polovinu medija, povod da krenu ponovo da se obračunavaju sa drugim ljudima. Znači ja nemam pravo na svoje mišljenje, a profesor Kostić ima. On je imao pravo da kaže šta je hteo, a ja nemam pravo da kažem da mi se to ne sviđa. Gde li su moja prava", rekao je Nikolić.

On je naveo i kako je predsednik SANU je na sastanku u Predsedništvu Srbije rekao da on nije izgovorio tako kako su pojedini mediji preneli i kako pojedini mediji sada koriste.

"Ja sam mu onda rekao: 'Predsedniče, izvinite što sam onda reagovao, međutim, vi treba da znate da postoji lično mišljenje i da postoji javno mišljenje.' Ako ja nešto kažem onda to ne može da bude moje lično mišljenje, ako kaže predsednik Vlade to nije njegovo lično mišljenje, ako kaže predsednik SANU nije njegovo mišljenje, zato što svoje mišljenje možete da imate u svom krugu, u porodici medju prijateljima", kazao je Nikolić.

Reagujući na Nikolićeve ocene, Kostić je izjavio da je šokiran težinom reči koje su mu upućene zato što je imao hrabrosti da kaže ono što već svi znaju. U izjavi za lokalne medije uzvratio je da ga Nikolić nije postavio, pa neće ni da ga smenjuje. Istakao je i da “ne postoji funkcija zbog koje bih žrtvovao pravo na sopstveno mišljenje. To pravo je za mene svetinja i ne može mi ga uzeti niko, pa ni predsednik države.”

Kao što je RSE objavila, više od stotinu javnih ličnosti u Srbiji, univerzitetskih profesora, književnika, advokata, novinara, aktivista podržalo je pravo predsednika SANU Vladimira Kostića na javno iskazivanje stava o Kosovu i pozvalo institucije da omoguće otvaranje dijaloga o temama koje polarizuju javnost, uključujući i pitanje statusa Kosova i definisanja granica Srbije.

Među potpisnicima pisma podrške pravu na javni stav akademika Kostića su i Filip David, Goran Marković, Dubravka Stojanović, Ljubinka Trgovčević, Dušan Petričić, Milena Dragićević Šešić, Bojana Maljević, Kokan Mladenović, Mrđan Bajić, Ilija Vujačić, Ratko Božović, Ivan Čolović, Aleksandar Molnar, Dragan Kapičić i mnogi drugi.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozdravio je "hrabar čin" predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića.

Taj odbor je saopštio i da je neprihvatljiva izjava predsednika Republike Tomislava Nikolića kojom osuđuje njegov čin, osporavajući mu pri tom pravo na slobodu mišljenja i izražavanja.

"Bilo bi dobro da upravo SANU sa autoritetom koga ima, pokrene društveni dijalog sa ciljem uvažavanja realnosti, što podrazumeva normalizaciju odnosa sa Kosovom (i Albanijom), kao i istorijsko pomirenje sa Albancima", navodi se u saopštenju Helsinškog odbora.

Dačić: Srbija treba da nastavi borbu

Dačić: Srbija treba da nastavi borbu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija treba da nastavi svoju borbu, jer postoje velike šanse da na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru bude odbijena preporuka Izvršnog saveta da Kosovo uđe u tu organizaciju. Dačić je rekao da je rezultat glasanja u Izvršnom savetu Uneska povoljniji i bolji nego što je Srbija očekivala, te da je glasanje pokazalo da postoje ogromne podele u međunarodnoj zajednici i Unesku.

"Mi ne treba da reagujemo iracionalno, već treba da nastavimo borbu jer su nam velike šanse da na Generalnoj konferenciji ova preporuka bude odbijena. Ništa još nije gotovo", rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare.

“U Srbiji postoje organizacije i pojedinci koji već decenijama održavaju komunikaciju sa Kosovom, stvarajući pretpostavke i za komunikaciju na državnom nivou. Ukoliko SANU stane iza izjave svog predsednika, Srbija će dobiti šansu da pokrene proces koji joj otvara perspektivu za budućnost, njoj samoj, ali i čitavom regionu. Helsinški odbor očekuje isti gest prema Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju.

I opozicija se oglasila braneći pravo predsednika SANU na drugačije mišljenje.

Poslanici Demokratske stranke i Nove stranke ocenili su da predsednik SANU Vladimir Kostić ima pravo na svoje mišljenje kada je u pitanju Kosovo.

"Na delu je strašno ućutkivanje svih koji drugačije misle, a obaveza DS-a je da kaže da takvo ponašanje neće proći i da neće odustati od kritike", rekla je portparolka DS Aleksandra Jerkov.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da Kostić nije rekao ništa novo, već je samo pročitao ono što piše u Briselskom sporazumu.

Živković je istakao da Kostić ima pravo na svoje mišljenje, a da je ono u ovom slučaju utemeljeno na činjenicama koje su jasne svima, pa čak i onima "koji se prave ludi".

XS
SM
MD
LG