Dostupni linkovi

Protestna kolona "1 od 5 miliona" u Beogradu
Protestna kolona "1 od 5 miliona" u Beogradu

Završen protest, vlastima rok do petka za odgovor

U Beogradu je završen protest "1 od 5 miliona" na koji su predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju pozvali građane iz cele Srbije.

  • Na protestu su izneti zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa.
  • Vlastima je dat rok do petka da odgovori na zahteve ili će biti održan novi, kako je najavljeno "još veći protest".
  • Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da ne želi nikoga da vređa ali da su zahtevi opozicije "smešni".
  • Na bini ispred Skupštine Srbije građanima su se tokom protesta obraćale javne ličnosti, nakon čega su demonstratni krenuli u protestnu šetnju centrom Beograda. Na kraju protesta, vratili su se ispred Skupštine gde su se obratili lideri opozicije.
  • Dan uoči protesta opozicije odbornici iz redova vladajuće Srpske napredne stranke su upali u lokalne skupštine u nekoliko gradova Srbije, pod obrazloženjem da brane institucije od opozicionog Saveza za Srbiju.
  • Veliki beogradski protest organizuje se nakon četiri meseca protestnih šetnji u Srbije, ali i u brojnim drugim gradovima.
15:02 13.4.2019.

Poslanici vlasti ispred zgrade Skupštine

Nekoliko predstavnika vladajuće većine, među kojima je i Milovan Drecun izašli su iz zgrade Parlamenta i posmatraju dešavanja ispred Skupštine Skupštine Srbije.

Redari protesta „Jedan od pet miliona“ ne daju građanima da priđu ulazu u Skupštinu, javljaju reporteri Radija Slobodna Evropa.

Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun
Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun

15:03 13.4.2019.

MUP: Ne isključujemo vozila iz saobraćaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) demantovalo je navode da su pripadnici policije tokom dana iz saobraćaja isključivali vozila na putu između Beograda i 20 kilometara udaljenog Pančeva.

„Neistiniti su i netačni navodi koji su se pojavili u javnosti i na društvenim mrežama da su policijski službenici Policijske uprave Pančevo isključili iz saobraćaja neka vozila. Policija nije isključila iz saobraćaja nijedno vozilo, niti ga uputila na vanredni tehnički pregled”, stoji u saoptšenju prosleđenom medijima iz Odeljenja za medije i komunikacije MUP-a, a koje potpisuje načelnik policijske uprave u Pančevu Nikola Popovac.

15:08 13.4.2019.

Stefanović: Policija u Skupštini da bi sprečila paljenje zgrade, krađu slika i nameštaja

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se policija nalazi u zgradi Skupštine da spreči da neko ponovo pokuša da “pali tu zgradu, krade slike i nameštaj i da obezbedi sigurnost za sve poslanike i radnike u toj instituciji”.

Stefanović je na svom Tviter nalogu napisao da je policija u Skupštini po odobrenju generalnog sekretara Narodne Skupštine.

15:18 13.4.2019.

Vlast na lokalu „čuva“ institucije

Odbornici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u nekim mestima u Srbiji, i u beogradskoj opštini Stari Grad prenoćili su zdragama lokalnih Skupština, navodeći da “brane institucije” od opozicionog Saveza za Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da su tokom noći napadnuti odbornici SNS u skupštini Starog Grada.

Reporteri Radija Slobodna Evropa javili su se iz Niša, Novog Sada, Čačka i drugih gradova.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG