Dostupni linkovi

Odbornici SNS se zatvorili u skupštinama nekoliko gradova u Srbiji


Odbornici Srpske napredne stranke u Skupštini Niša
Odbornici Srpske napredne stranke u Skupštini Niša

Odbornici SNS i njihovi koalicioni partneri zaključali su se u zgradi Skupštine grada Niša oko 15 sati da bi, kako su rekli, odbranili instituciju od Saveza za Srbiju i Boška Obradovića koji je večeras govorio na protestu "1 od 5 miliona". Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Novog Sada, odbornici su ušli i u Skupštinu tog grada.

U zgradu skupštine Niša zabranjen je ulaz građanima i novinarima.

Pre toga su predstavnici vlasti odlučili da organizuju danonoćno dežurstvo u Skupštini Srbije i Skupštini Grada Beograda, umesto najavljivanog štrajka glađu,

To je dogovoreno na konsultacijama sa liderom vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštio je šef poslaničke grupe naprednjaka u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović.

Zelenović: Aktivisti SNS upali u gradske prostorije Šapca

Aktivisti Srpske napredne stranke upali su u prostorije gradskog veća Šapca, skupštine i prostroje gradonačelnika, ne žele da odu i da će tu sedeti do daljnjeg, objavio je na tviretu gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

On je izjavio da su upadi funkcionera i članova Srpske napredne strane (SNS) u službene prostorije tog grada pokazatelj da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio da donosi "bezumne odluke".

"Vulinov štrajk glađu zamenjen je sumanutom okupacijom institucija. Uzurpatori su zaposeli službene prostorije lokalnih samouprava u Šapcu, Paraćinu i na Starom Gradu. Vučić se ponaša paranoično i bruka državu", rekao je Zelenović, navodi se u saopštenju njegovog Kabineta,.

Zelenović je pozvao građane da dođu u subotu na protest "Jedan od pet miliona" u Beograd kako bi "kukavičluk i besprizornost" Vučićeve vlasti pobedili "upornošću u mirnom otporu" i "istrajnošću na ispunjenju zahteva da Srbija slobodno glasa".

Naprednjaci i u prostorijama Skupštine Stari grad

Odbornici Srpske napredne stranke (SNS) danas su nešto pre 17 časova došli u salu Skupštine opštine Stari grad u Beogradu kako bi, po rečima odbornice SNS Nataše Belča, iskazali protest protiv svega što radi predsednik te opštine Marko Bastać.

"Došli smo kao odbornici, neko ko ovde radi, da protestujemo protiv svega što radi predsednik opštine Marko Bastać, koji ruši gradilišta po centru Beograda i onemogućava starogradjanima da, kada se završe radovi, uživaju u svemu što je grad rešio da uradi za ovu centralnu opštinu", rekla je Belča agenciji Beta.

Ona je kazala da za sada ne postoji konkretan plan o tome do kada će ostati u opštini.

Predsednik opštine Marko Bastać rekao je agenciji Beta da su naprednjaci "ušli kao hajduci" u opštinu, ali da su im oni otvorili vrata od skupštinske sale i pustili im video snimak njegovog govora sa prošlog protesta ispred Skupštine grada Beograda na kome je govorio o zloupotrebama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

"Oni su mislili da pošto je petak i pošto je prošlo radno vreme, ovde nema nikoga. Ušli su kao hajduci. Mi smo im otvorili vata i dobiće prigodan materijal da gledaju o svim zloupotrebama koje čini večiti zamenik Goran Vesić koji će u istoriju ući kao najveća štetočina u istoriji grada", rekao je Bastać.

On je ocenio da je ulazak u Skupštinu ideja Gorana Vesića "jer zna da mu se bliži kraj".

"Cela ova igranka je Vesićeva ideja jer zna da mu se bliži kraj i da će biti smenjen i pokušava da žrtvuje ove ljude da dodju i protestuju ovde, a on ne može da ispuni sopstveno obećanje da stupi u štrajk gladju", rekao je Bastać.

Naprednjacima je doneta i boca infuzije, kako je Bastać rekao, u slučaju da ih Vesić "natera" da stupe u štrajk gladju.

Bastać tvrdi i da medju onima koji su ušli nisu svi odbornici Skupštine opštine Stari grad, dok Nataša Belač navodi da jesu.

Skupština opštine Paraćin osudila upad odbornika SNS

Skupština opštine Paraćin osudila je danas nezakonit upad u zgradu opštinske uprave aktivista Srpske napredne stranke, čiji je cilj, kako je ocenjeno, opstrukcija rada lokalnih službi.

U saopštenju posle sednice Skupštine je navedeno da je bez prijave policiji održan javni skup koji je prouzrokovao ometanje rada organa opštine, čime su mnogobrojni gradjani onemogućeni da ostvare svoja prava pred organima lokalne samouprave.

U zaključku skupštine se navodi i da su pre godinu dana aktivisti SNS u Paraćinu pokušali da "nasilno prekinu sednicu Skupštine opštine u nameri da na taj način onemoguće rad Skupštine, odbornike izbace iz skupštinske sale kako bi se stekli uslovi da se na taj način ;omogući uvodjenje privremenih mera zbog nemogućnosti održavanja sednice Skupštine, a zbog čega su podnete prijave nadležnim organima".

"Skupština opštine traži od načelnika opštinskih uprava da podnesu prijave nadležnim organima zbog kršenja propisa o javnom redu i miru i okupljanju gradjana i sprečavanja lokalnih službi da obavljaju svoje redovne poslove, kakao bi predupredili moguće buduće nasilne akcije aktivista SNS", navodi se u zaključku skupštine Paraćin.

SNS: Ustajemo u zaštitu institucija, ostajemo do daljeg u Skupštini Čačka

Gradska organizacija Srpske napredne stranke (SNS) u Čačku saopštila je danas da "ustaje u odbranu gradskih istitucija", da će ih "zaštiti od terora političke manjine" i da ostaju "do daljeg" u lokalnoj Skupštini."Odbornici SNS u Čačku, zajedno sa koalicionim partnerima, odlučili su da, poučeni nedavnim dešavanjima ispred Skupštine grada Beograda, kao i učestalim pretnjama opozicije, stanu u odbranu gradskih institucija i zaštite ih od terora političke manjine", navodi se u saopštenju SNS.

Iz SNS saopštavaju da "posle niza učestalih pretnji opozicije", najava blokada ulica, puteva, institucija, odbornici SNS, kao "odbornici birani ogromnom većinom gradjana Čačka", imaju potrebu da institucije grada zaštite, jer na vlast "nisu došli ulicom, već izborima".

"Ostaćemo do daljeg u Skupštini Čačka i ovom prilikom pozivamo nadležne organe ove države da zaštite sve institucije i slobodu kretanja gradjana i obračunaju se sa fašistima, nasilnicima i političkim profiterima kojima su gradjani više puta na izborima rekli 'doviđenja'", navodi se u saopštenju SNS. Odbornička grupa SNS u Čačku najavila je jutros štrajk glađu ispred ulaza u salu lokalne Skupštine, ali ga je ubrzo otkazala "iz bezbedonosnih razloga", ne navodeći koji su to razlozi.

Večeras je nekoliko odbornika SNS i direktora javnih preduzeća u Čačaku bilo u zgradi lokalne Skupštine dok je trajalo okupljanje nekoliko desetina građana koji su došli na poziv organizatora protesta "Jedan od pet miliona" da se informišu oko odlaska na protest u Beograd, 13. aprila.

Tokom večerašnjeg okupljanja nije bilo obraćanja ni protestne šetnje.

XS
SM
MD
LG