Dostupni linkovi

Sever Kosova: Protest zbog registarskih tablica


Protest u sverenoj Mitrovici
Srbi sa severa Kosova organizovali su u petak protestnu vožnju od glavnog Ibarskog mosta u severnoj Mitrovici do prelaza Jarinje i Brnjak, zbog odluke Vlade Kosova o zabrani srpskih registarskih oznaka sa početnim slovima gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije.

Prema najnovijoj Uredbi Vlade Kosova svi građani Kosova, pa i žitelji severnog dela, na automobilima moraju imati tablice koje izdaje MUP Kosova.

Portparol Kosovske policije Sami Mehmeti potvrdio je da je u mitrovačkom regionu policija do danas konfiskovala 10 pari tablica sa inicijalima kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije.

Predsednik opštine Severna Mitrovica Krstimir Pantić u izjavi za RSE kaže da ovakva odluka kosovskih vlasti predstavlja institucionalno nasilje i represiju nad Srbima na severu Kosova.

“Ovo je samo još jedan vid mirnog protesta i izražavanja neslaganja sa politikom koju deo međunarodne zajednice sprovodi na Kosovu. Mi ćemo danas na prelazima Jarinje i Brnjak pripadnicima međunarodnih snaga KFOR-a i EULEX-a predati zahteve građana severne pokrajine. U njima mi zahtevamo i tražimo da oni poštuju rezoluciju 1244 SB UN, da omoguće slobodu kretanja svim stanovnicima na Kosovu, dakle i Srbima. Oni moraju da prestanu sa podržavanjem albanskih institucija i sa oduzimanjem tablica Srbima koji ne žele kosovske tablice, već samo tablice izdate od strane MUP-a Srbije”, kaže Pantić..

Građani koji su učestvovali u protestnoj vožnji na severu Kosova u razgovoru za RSE kažu da su apsolutno protiv sadašnje odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske tablice.

Mitrovčanin Aleksandar Bulatović objašnjava razloge zbog kojih Srbi sa severa ne žele zamenu tablica sa srpskih na kosovske.

“Kao što je poznato, borimo se 12 godina svim mirnim sredstvima protiv kosovskih vlasti. Mi ovim putem iskazujemo nepoverenje kosovskim institucijama koje žele da nas ‘uvuku’ u državu Kosovo. Mi to nećemo da prihvatimo i mi, Srbi sa severa Kosova, apsolutno nećemo prihvatiti kosovske tablice, na kojima piše KS ili RKS”, naglašava Bulatović.

Identičan stav po ovom pitanju ima i sugrađanka Milanka Topličević.

“Mi smo ovde apsolutno nezadovoljni, jer Albanci hoće da nas stave pod svoju komandu a mi to jednostavno ne dozvoljavamo. Mi ne želimo njihove albanske tablice, jer smo Srbi i ostaćemo Srbi. Ovo je naša zemlja i želimo da ostanemo na svome. Borićemo se protiv toga, jer ovo je naša sveta srpska zemlja, naše sveto Kosovo”, istakla je ona.

I Nenad Popović deli mišljenje svojih sugrađana.

“Kao što vidite, ovde je situacija baš napeta. Sve te najave da će pripadnici EULEX-a i kosovske policije oduzimati naše srpske tablice, verujte da nas jako zabrinjavaju. Naš narod priznaje samo državu Srbiju i svim sredstvima, naravno mirnim, borićemo se protiv integrisanja severa Kosova u kosovske institucije”, kaže on.

Početni rok za preregistraciju vozila bio je 31. decembar prošle godine ali on je nekoliko puta bio produžen. U međuvremenu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da se preko 6.000 kosovskih Srba snabdelo tablicama Republike Kosova.
XS
SM
MD
LG