Dostupni linkovi

Srbi sa severa izričito protiv kosovskih tablica


Ilustracija
Ilustracija
Prema najnovijoj Uredbi Vlade Kosova svi građani Kosova, pa i žitelji severnog dela, na automobilima moraju imati tablice koje izdaje MUP Kosova.

Predstavnici kosovskih Srba i građani jedinstveni su u stavu da Srbi neće prihvatiti odluku Vlade Kosova po kojoj u saobraćaju na severu Kosova ne mogu učestvovati vozila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaje MUP Srbije.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova (SNV) Milan Ivanović za RSE kaže da ovakva odluka kosovske vlade predstavlja institucionalno nasilje nad Srbima na severu Kosova.

“Nama je ovde jedino preostalo da branimo naše interese svim demokratskim i legitimnim sredstvima. To ćemo postići metodom građanske neposlušnosti, protestima, metodama plebiscitarnog izjašnjavanja, barikadama… Jer mi smo ovde svi jedinstveni po pitanju opstanka i ostanka Srba na Kosovu i Metohiji. Nema tu velikih odstupanja – bez obzira na stranačku pripadnost”, naglasio je Ivanović.

Identičan stav po ovom pitanju ima i predstavnik Srba sa centralnog Kosova Rada Trajković. Ona za RSE ocenjuje da najnovija odluka Vlade Kosova predstavlja represiju nad kosovskim Srbima.

“Priština u ovom slučaju koristi Srbe i srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji za ‘odmazdu’. Jer, po njihovim izgovorima, Srbija navodno ne poštuje dogovore postignute u Briselu. Mi zaista ne znamo suštinu dogovora u dosadašnjem dijalogu između Beograda i Prištine. Sa jedne strane, mi nismo obavešteni od matične države Srbije da je postigla takve sporazume, jer se još uvek izdaju srpske tablice za Srbe sa Kosova u ekspoziturama izvan Kosova i Metohije. I onda dolazimo u situaciju, kada ulazimo na Kosovo sa takvim tablicama, da se susrećemo sa merama represije od institucija iz Prištine. A opet imamo i specifičnu situaciju na severu Kosova, gde je situacija potpuno drugačija gde postoji sistem nejedinstvenog pristupa i prihvatanja tih kosovskih tablica”, kaže ona.

Građani: Ne nameravamo da menjamo tablice

A građani na severu Kosova su apsolutno protiv sadašnje odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske tablice.

Takav stav nam prenosi taksista Željko Milivojević.
Granica Merdare
Granica Merdare

“Ja mislim da oni sada traže neki kompromis kako bi Albanci sa Kosova putovali sa KS odnosno RSK tablicama po Srbiji. Ja imam srpske tablice i ne planiram da uzimam njihove kosovske tablice, jer ovde na severu važe samo zakoni Republike Srbije”, istakao je on.

Zašto su Srbi sa severa Kosova protiv kosovskih tablica, za RSE objašnjava Mitrovčanin Miroljub Pavlović.

“Da bih ja registrovao vozilo na kosovske tablice, a ne nameravam, morao bih najpre da izvadim njihovu ličnu kartu, a da bih izvadio njihovu ličnu kartu, moram da izvadim njihovo državljanstvo, pa tablice. Znači da gubim svoj identitet, jer ja ne priznajem tu njihovu ‘takozvanu državu Kosovo, niti vlast iz Prištine. Mi ćemo se boriti do poslednje kapi krvi i odbranićemo našu svetu zemlju, srpsku zemlju. Ovo je više postalo neizdrživo, a ja pozivam i našu vlast, srpsku vlast u Beogradu, da se ‘prizovu pameti’, jer izdaju nas ovde, sve Srbe na Kosovu i Metohiji”, naglasio je on.

U razgovoru sa Srbima, koji žive južno od Mitrovice i koji svakodnevno saobraćaju na relaciji severna Mitrovica – Gračanica, nadomak Prištine, saznajemo da je situacija na centralnom Kosovu po pitanju srpskih i kosovskih tablica potpuno drugačija.

To u razgovoru za RSE objašnjava kosovski Srbin iz Gračanice Mirko Petrović.

“Vidite, ja godinama imam kosovske tablice, jer drugačije ne bih mogao da se krećem po celom Kosovu. Lagao bih kada bih rekao da sam imao bilo kakvih problema. Nisam nikada. Jedini problem je što mi, Srbi sa centralnog Kosova, kada ulazimo u severnu Kosovsku Mitrovicu ne smemo nikako da uđemo u grad sa kosovskim tablicama. Već na samoj periferiji grada skidamo te kosovske tablice i na sever Kosova ulazimo bez ikakve registracije. Jer, ljudi na severu ne priznaju državu Kosovo, takve stvari mogu nekog pojedinca da iritiraju i ja ne želim bilo kakav incident sa mojim Srbima ovde na severu”, objašnjava Petrović.

U međuvremenu, portparol Policije Kosova za region Mitrovice Besim Hoti izjavio je da je "period upozorenja prošao i da će policija uz pomoć EULEKS-a na severu sprovoditi odluku Vlade Kosova o preregistraciji vozila".
XS
SM
MD
LG