Dostupni linkovi

Kosovski Srbi razjedinjeni nakon sastanka sa Nikolićem


Barikade u Mitrovici
Barikade u Mitrovici
Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u četvrtak, Srbi sa severa Kosova očekuju veću posvećenost Beograda prema Kosovu nego što je to bilo ranije. Oni ocenjuju da je pozitivno što predsednik Nikolić na početku svog mandata želi da se informiše o težini situacije na Kosovu i da prenese svoje stavove. Međutim, Srbi južno od Ibra zameraju što su bili isključeni iz tog sastanka, ocenjujući da to predstavlja kontinuitet nezainteresovanosti Srba sa severa za sudbinu Srba južno od Ibra. Zvaničnici u Beogradu ipak smatraju da neće doći do ozbiljnijih zaokreta u politici prema Kosovu.

Tzv. predsednik opštine Zvečan, Dragiša Milović, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kazao je da od Beograda očekuje da će u budućnosti voditi više računa o Kosovu, kao i o odbrani interesa Srba koji žive na ovim prostorima.

“Ja se pre svega nadam da će u Beogradu biti formirana nacionalna demokratska vlada, koja će voditi računa o svakom delu svoje teritorije, koja će se boriti punim kapacitetima za Kosovo i Metohiju, i koja će rešavati status KiM u skladu sa našim ustavom, Ustavom Republike Srbije i sa Rezolucijom 1244. Na lokalu, očekujem da mi nastavimo projekte, da budemo složni i jedinstveni kao i do sada, da sačuvamo naše institucije i da nama i našoj deci ovde obezbedimo sigurniju, izvesniju i bolju budućnost”, kazao je Milović.

I Milan Ivanović, jedan od lidera Srba na severu u izjavi za RSE, ističe da je pozitivno to što novi predsednik na početku svog mandata želi da čuje predstavnike Srba sa Kosova i da se informiše o težini situacije na Kosovu, kao i da prenese neke svoje stavove.
Milan Ivanović
Milan Ivanović

“Predsednik je obećao da će prezentovati sve sporazume koji su postignuti između Borka Stefanovića i Edite Tahiri, kao i da će, u slučaju da se kose sa našim Ustavom, tražiti njihovo poništenje…Veoma je važno što sada postoji želja kod predsednika a nadamo se i kod nove vlade da se uključe u razgovore o Kosovu i Srbi sa Kosova i Metohije”, kazao je Ivanović.

Sa druge strane, državni sekretar u Ministarstvo za Kosovo u Vladi Srbije, Oliver Ivanović, ne očekuje ozbiljnije zaokrete Beograda u politici prema Kosovu, dodajući da će nova Vlada Srbije verovatno nastaviti da sprovodi ono što je ranije bilo sprovođeno.

“Postoje određena Ustavna ograničenja za odstupanje od dosadašnje politike – Kosovo je sastavni deo Srbije, tu se ništa bitno neće promeniti dokle god se ne promeni Ustav. A za promenu Ustava nema ni minimuma volje, niti postoji jedna ozbiljnija snaga na srpskoj političkoj sceni koja zagovara promenu ustava u tom smislu da se Kosovo malo drugačije tretira“, kazao je Ivanović za lokalne srpske medije.

Trajković: Osmišljenom politikom do suživota

Ali vratimo se sastanku Srba sa severa za novoizabranim predsednikom Srbije.
Nikolić je poručio da vlada i sve državne institucije moraju učiniti sve da zaštite bezbednost i prava građana Srbije koji žive na Kosovu, a da se problemi moraju rešiti mirnim i demokratskim sredstvima.

Srbi južno od Ibra međutim zameraju to što na sastanku nije prisustvovao niko od njihovih predstavnika.
Rada Trajković
Rada Trajković

Rada Trajković, poslanica u Skupštini Kosova, izjavila je za RSE da je inicijativa Srba sa severa da samo oni idu kod predsednika Nikolića u funkciji kontinuiteta politike koja će praviti različiti pristup u rešavanju pitanja Srba južno i severno od Ibra.

“Mislim da ovom inicijativom Srba sa severa je pokušaj da se na startu uvede sukob između kabineta predsednika i premijera i normalno da se demonstrira kontinuitet nezainteresovanosti Srba sa severa za sudbinu Srba ispod Ibra”, kazala je Trajković.

Trajković ističe da ne postoji komunikacija Srba sa severa i juga, zato što oni sa severu ne cene njihovu borbu za opstanak na Kosovu.

“Oni našu borbu za opstanak i dostojanstven život, ocenjuju, procenjuju i nameću kao izdaju, što je zaista jedna vrlo tragična kvalifikacija”, kazala je ona.

Milan Ivanović potvrđuje da nedostatak komunikacije postoji, a za to ipak krivi zvaničnu Prištinu i međunarodnu zajednicu.

“Mi ne krijemo da postoje razlike između nas koji zagovaramo kosovske institucije, to je na severu 99.9 procenata, i onih Tačijevih Srba jer oni žele da budu u kosovskim institucijama, tu ima nekih poslanika i članova Vlade koji vode jednu antisrpsku politiku”, kazao je on.

Trajkovićeva ipak smatra da su zajednički razgovori najbolji način za prevazilaženje problema Srba na Kosovu.

“Samo osmišljena i pametna politika može da pomogne Srbima da u ovakvom broju opstanemo na prostoru Kosova i Metohije i da sa našim komšijama Albancima gradimo suživot koji će podrazumevati stvaranje šansi za povratak onih koji su proterani,“ zaključila je ona.
XS
SM
MD
LG