Dostupni linkovi

Dio ministara u Podgorici na protestu protiv manjinske Vlade


Ministri na protestu podrške svojoj vladi u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Ministri na protestu podrške svojoj vladi u Podgorici

Dio ministara u Vladi Crne Gore pridružio se u nedjelju uveče, 23. januara, protestima građana u Podgorici koji se protive najavljenom formiranju manjinske Vlade koju je predložio aktuelni potpredsejdnik Vlade i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

Pred nekoliko stotina građana pojavili su se ministar finansija Milojko Spajić, ministar ekonomije Jakov Milatović, ministar prostornog planiranja Ratko Mitrović i ministarka prosvjete nauke, kulture i sporta Vesna Bratić. Oni su takođe izrazili protest zbog mogućeg obaranja Vlade Zdravka Krivokapića i potencijalnog formiranja nove manjinske Vlade.

Ministri se, tokom protesta, nisu direktno obraćali okupljenima, već su prošetali do sjedišta Skupštine Crne Gore i nausput objašnjavali prisutnima da je za njih neprihvatljiva manjinska Vlada i da se zalažu za raspisivanje vanrednih izbora kao najpoštenijeg rješenja.

Posebno oštra je bila ministarka prosvjete Vesna Bratić koja je izrazila zabrinutost da nakon formiranja nove Vlade neće biti potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ministarka Bratić je posebno targetirala Socijalističku narodnu partiju (SNP) članicu dosadašnje vladajuće većine, za koju se smatra da bi mogla biti dio buduće manjinske Vlade koju bi činili Građanski pokret Ura i stranke nacionalnih manjina:

“Da li vrhuška SNP-a misli da su oni veći, bolji i časniji ljudi od Zdravka Krivokapića? Da li oni misle da će sa Draginjom Vuksanović Stanković, sa Damirom Šehovićem, Fatmirom Đekom i Nikom Đeljošajem potpisati Temeljni ugovor. Kakva je to platforma, kakva je to laž? Kako može potpredsjendik Vlade (Dritan Abazović) da ruši Vladu kada je prije toga rekao da su to sjajni ljudi? Kako ga nije sramota”, rekla je ministarka Bratić.

Niz reakcija je uslijedio na govor ministarke Bratić, naročito zbog prozivanja političara koji pripadaju manjinskim nacionalnim zajednicama Bošnjaka i Albanaca.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević je ministarku Bratić optužio za fašizam.

Na šovinizam ministarke Bratić je ukazao poslanik socijaldemokrata, prozvani Damir Šehović:

“Najtragičnije od svega je to što je osoba sa ovakvim retrogradnim, antievropskom i anticivilizacijskim sistemom vrijednosti, dobila priliku da svoja otvorena šovinistička uvjerenja pretvara u zvaničnu državnu politiku”, napisao je Šehović na twiteru.

Potpredsjednica GP Ura Jovana Marović na Twiteru poručila ministarki Bratić:

“Ovo je građanska država koliko god to Vas boljelo”.

Prisutni na protestnom skupu ispred sjedišta Vlade Crne Gore su skandirali “Izdaja” i “Uzeo si pare, Dritane”, aludirajući na potencijalni dogovor na osnovu kojeg bi se formirala manjinska Vlada.

Ministar finansija Milojko Spajić je rekao da je izabran veoma loš tajming za obaranje Vlade, jer prethodna vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) još uvijek nije pobijeđena.

“Trebalo je sačekati da DPS bude pobijeđen i tada ne bi bilo važno ko čini vlast. Izabran je najgori mogući momenat. Ovo mi liči na pokušaj da se spasi DPS. Ali neće uspjeti. Mogu da im poručim da će izgubiti sigurno”, rekao Spajić.

Odgovarajući na pitanje gdje su ostali ministri iz Vlade, ministar Jakov Milatović je rekao da je jedan dio ministara na protestu.

“Takođe ste vidjeli da se jedan dio ministara javno odrekao istorijske pobjede 30. avgusta (2020. godine nad prethodnom vlašću na čelu sa DPS-om”, naveo je Milatović.

Podsjetimo, uzrok nezadovoljstva dijela ministara i nihov izlazak na ulični protest je inicijativa Građanskog pokreta Ura i opozicionih stranaka za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića i najavljeno formiranju manjinske Vlade u kojoj ne bi bilo aktuelnih ministara. Glasanje o nepovjerenju aktuelnom sazivu Vlade je zakazano za 4. februar u Skupštini Crne Gore.

Ministar Jakov Milatović je nedavno izjavio za televiju Crne Gore, da postoji mogućnost da premijer Krivokapić osnuje političku partiju kojoj bi se pridružio.

Od podnošenja inicijative (19. januara) za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića, u Podgorici i još nekoliko gradova se održavaju večernji jednočasovni protesti, kojima prisustvuje nekoliko stotina građana, a čiji se organizatori nisu identifikovali.

Moguće formiranje manjinske Vlade, nakon obaranja postojeće, okupljeni smatraju „izdajom izborne volje građana“ i zahtjevaju da se novu Vladu formiraju partije dosadašnje parlamentarne većine koju čine Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Demokrate i Građanski pokret Ura.

Demonstranti se protive mogućnosti da buduću Vladu podržava opoziciona Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

Na skupu ispred Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore 21. januara, okupljeni su vrijeđali potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je tim putem dolazio na gostovanje u emisiji televizije.

Uvrede i na nacionalnoj osnovi su izazvale brojne reakcije nevladinog sektora i dijela političkih partija. Proteste su svojim prisustvom podržali Demokratska Crna Gora i funcioneri manjih stranaka iz Demokratskog fronta.

Obaranje 42. Vlade Zdravka Krivokapića, premijer pokušava da spriječi sa dvije inicijative Skupštini. Jedna je da Skupština razriješi Dritana Abazovića sa potpredsjedničkog mjesta i izabere ministra finansija Milojka Spajića, a druga je da Skupština sebi skrati mandat kako bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori.

U međuvremenu je Skupštini podnijeta inicijativa opozicije za razrješenje predsjednika parlamenta Alekse Bečića koji je na čelu Demokratske Crne Gore.

XS
SM
MD
LG