Dostupni linkovi

Krivokapić: Preko Temeljnog ugovora pokušavaju da sruše Vladu


Zamjenik premijera Crne Gore Dritan Abazović i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u Podgorici 28. maja
Zamjenik premijera Crne Gore Dritan Abazović i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u Podgorici 28. maja

Dvadesetčetiri sata nakon što je otvoren sukob u kojoj su na jednoj strani crnogorski premijer Zdravko Krivokapić a na drugoj dio Srpske pravoslavne crkve(SPC) i Demokratski front (DF), premijer se obratio javnosti objašnjenjem da ni formalno nije mogao potpisati Temeljni ugovor sa SPC prije sjednice Vlade Crne Gore na kojoj tekst Ugovora mora biti usvojen.

Do sukoba je došlo jer je Krivokapić, suprotno očekivanjima SPC odbio da, u noći 27. maja, potpiše u ime crnogorske Vlade, Temeljni ugovor sa SPC što je izazvalo oštre reakcije.

Dio vrha SPC i Demokratski front, koji je dio vladajuće većine u Crnoj Gori, su ga oštro napali što nije potpisao Ugovor. Opozicija ga je takodje kritikovala ali prije svega jer je otišao u Beograd na sastanak da pregovara o ugovoru koji je i dalje nepoznat crnogorskoj javnosti.

Krivokapića su kritikovali i zbog iskazanog očekivanja da SPC izabere Joanikija za Mitropolita u Crnoj Gori, smatrajući to neprimjerenim miješanjem u rad crkve.

„Otišao sam kod Patrijarha Porfirija, ne sluteći da time ulazim u političku igru, odavno započetu van Srpske pravoslavne crkve, njegove Svetosti i Vladike Joanikija, o kojoj ni oni, najiskrenije vjerujem, kao ni ja nisu znali ništa“ saopštio je Krivokapić

U toj igri „jedino nije izdajnik onaj koji slijepo prati upute i politiku čiji je eksponent Demokratski front“ i njegov lider Andrija Mandić, smatra Krivokapić. Podsjeća da je mjesto premijera, prihvatio „zbog blagoslova pokojnog mitropolita Amfilohija“ i zbog koga , kako je rekao, ima obavezu da se bori ne pristajući na političke ucjene.

„Nisam pristao na takve ucjene, jer Vladu Crne Gore i Crnu Goru, dok sam premijer niko neće ucjenjivati, pa ni dio parlamentarne većine, kojoj potpisivanje ovog Ugovora, sada je jasno kao dan, služi kao izgovor za rušenje Vlade“ naveo je premijer Krivokapić poručivši da će u ime Vlade i države Crne Gore zaključiti Ugovor sa SPC.

A Joanikije, pretendent za mjesto mitropolita SPC u Crnoj Gori za čiji se izbor Krivokapić založio, ranije danas oštro ga je kritikovao.

Episkop Joanikije: Krivokapić nije trebalo da se miješa u izbor mitropolita

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je u petak, 28. maja da je od premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića zahtevao da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a ne da se, kako je kazao, meša u izbor mitropolita.

"Ja sam od premijera Crne Gore, zahtijevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita crnogorsko – primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronamjeran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade", navodi se u izjavi Joanikija za In4S koju je preneo sajt Eparhije budimljansko-nikšićke.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić boravio je u četvrtak uveče, 27. maja, u poseti Beogradu, gde se sastao sa čelnim ljudima SPC.

Kako je saopšteno iz Srpske pravoslavne crkve,jedini cilj posete je bilo potpisivanje Temeljnog ugovora, ali do toga nije došlo, kako tvrde iz SPC, jer je premijer Crne Gore izneo nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje mora odložiti.

Iz Beogradske patrijaršije tvrde da je dan ranije, 27. maja, između crnogorske Vlade i SPC u potpunosti usaglašen tekst Temeljnog ugovora i da su iz Vlade poslepodne potvrdili da će doći u Beograd kako bi ga Krivokapić i srpski patrijarh Porfirije potpisali.

U saopštenju navode i da je Krivokapić, nakon više odlaganja, oko 21 sat u četvrtak stigao na dogovoreni sastanak kome su još prisustvovali mitropolit Hrizostom i episkopi Jovan i Joanikije.

Patrijarh Porfirije je Krivokapićeve razloge za odlaganje potpisivanja ugovora, navodi se u saopštenju, "saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor“.

Na kraju se poručuje da SPC neće odustati od „odbrane svojih prava i svojih svetinja" i izražava „veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj SPC i njenog vjernog naroda, s obzirom na to da jedino sa SPC, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim vjerska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije".

Premijer CG: Trebamo se usaglasiti oko termina

Premijer Crne Gore je u saopštenju nakon sastanka potvrdio opredeljenost da se Temeljni ugovor potpiše i dodao da "smo ostali u dogovoru da se usaglasimo oko termina potpisivanja temeljnog ugovora" sa patrijarhom Porfirijem.

"Radujem se izboru novog mitropolita crnogorsko-primorskog uz veliku vjeru da će voditi narod poput svog prethodnika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija", navodi se u saopštenju premijera Crne Gore.

O razlozima nenajavljenog odlaska za Beograd premijer Krivokapić je javnost obavijestio preko Tvitera, nakon što je tamo stigao, u četvrtak uveče, 27. maja.

„Došao sam u Beograd, u Patrijaršiju SPC da njegovoj svetosti prenesem pozdrave vjernog naroda i njegovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide vladiku Joanikija“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Krivokapić je na Tviteru objavio i da je predložio da temeljni ugovor sa SPC bude potpisan na Cetinju 30. oktobra na dan smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

DF: Krivokapić okrenuo leđa crkvi

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić ocijenio je da su poslednja dešavanja pokazala da je bilo neophodno potpisati Temeljni ugovor i indirektno optužio premijera Krivokapića da je lako zaboravio na Crkvu i vladike.

“Krivokapić je u svojoj konfuziji okrenuo leđa svojim duhovnim učiteljima, dobročiniteljima, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem. Krivokapić se veoma loše odnio prema ljudima iz Crkve koji su ga uveli u politiku i direktno doveli do visokog premijerskog položaja”, napisao je Mandić u saopštenju DF.

Krivokapić je u politiku ušao uoči izbora avgusta prošle godine na prijedlog preminulog mitropolita Amfilohija, kao nosilac liste snage okupljenih oko DF. Izabran je za premijera glasovima Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA, koje su na izborima osvojile parlamentarnu većinu.

Mandić kaže da se do sada nijedna partija parlamentarne većine nije protivila potpisivanju Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i SPC.

“Možda je njemu (Krivokapiću) od strane Bečića i Abazovića jedno govoreno tajno, u četiri oka da niko ne čuje, a drugo javno”, navodi Mandić koji se pita da li su Demokrate Alekse Bečića i URA Dritana Abazovića za potpisivanje tog akta.

“Ako jesu i ako to zajednički javno konstatujemo, onda će Krivokapićevo odbijanje da potpiše sporazum biti manje važno jer smo mi parlamentarna većina. A ako je neko od ove dvojice vršio pritisak na premijera ili članove Sabora, da se ne potpisuje taj sporazum, onda je to važna činjenica koju moramo svi znati” ističe Mandić.

Demokrate Alekse Bečića su odgovarajući Mandiću poručile da je za njih prihvatljivo sve što Vlada usaglasi sa Crkvom.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović potvrdio je, da je znao za sinoćnji odlazak premijera Krivokapića u Beograd, i da mu je sugerisao da nema potrebe da se žuri sa potpisivanjem ugovora. Abazović smatra da prvo treba analizirati Temeljni ugovor i “jasno zaštititi interese” Crne Gore.

“Mi nemamo nikakav problem da se on potpiše, ali prije toga moramo da vidimo dokument, da ga izanaliziramo. Ja ne mislim da treba na prepad potpisivati temeljne ugovore, drugo, da budem vrlo jasan interesi Crne Gore moraju biti u potpunosti zaštićeni. Crnu Goru niko neće ponižavati", kazao je Abazović za televiziju Vijesti

Šoć: Premijer svima nanio štetu odlaskom u Patrijaršiju

Član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, advokat Dragan Šoć za Radio Slobodna Evropa kaže da je veoma iznenađen “tajanstvenim odlaskom” premijera Zdravka Krivokapića u Beograd, čime je, smatra, načinio višestruku štetu.

“S pravom će se to doživjeti kao jedno miješanje u unutrašnje stvari crkve. Bojim se da je tim potezom premijer Krivokapić nanio štetu Crnoj Gori, odnosno Vladi koju predstavlja i sebi kao premijeru, ali i episkopu Joanikiju”, rekao je Šoć.

On se pita ko je ovlastio premijera Krivokapića da u ime “vjernog naroda” Crne Gore prenosi poruku patrijarhu SPC Porfiriju.

“Premijer je na čelu jednog državnog organa, Vlade Crne Gore. On oličava državu i sve građane Crne Gore. Ne znam odakle njemu potreba i ovlašćenje da govori u ime vjernog naroda Crne Gore. To bi trebalo da pripada svještenstvu. Mislim da je on učinio lošu uslugu samom episkopu Joanikiju jer će otvoriti porostora svima onima koji ne gledaju blagonaklono na njegov izbor za mitropolita crnogorskog da pomisle da on stoji iza toga dolaska. Što, duboko vjerujem, nije tačno”, kaže Šoć.

Iako mu nije poznat tekst Temeljnog ugovora, Šoć tvrdi da je taj akt odavno usaglašen.

“Nije bilo nikakvog razloga da se ne potpiše Ugovor i da se odlaže i vezuje za neki datum. Tako da i meni iskreno to odlaganje počinje da bude zagonetno. Nekako mi neprilično zvuči da je on trebao da pođe u noćnim satima da se potpiše Ugovor. To ipak treba da se desi u Crnoj Gori i da bude svečan čin, kao što je to bilo kada je potpisan Ugovor u Vatikuanu sa Svetom Stolicom”, rekao je Šoć.

On objašnjava da pre potpisivanja crnogorska Vlada mora da usvoji akt Temeljnog ugovora “ jer to nije ugovor između Premijera i Crkve nego između Vlade i Crkve”.

DPS: Objaviti sadržaj Temeljnog ugovora

Zahtijevamo od premijera Zdravka Krivokapića da javnosti predoči detalje skandaloznih dešavanja koja su se odigravala u Beogradu, saopšteno je u petak, 28. maja, iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

"S obzirom na to da je njegova interpretacija događaja potpuno suprotna od one koja je saopštena na sajtu Patrijaršije, tražimo od premijera da se izjasni ko govori neistinu – on ili patrijarh Porfirije", navode iz DPS-a.

Kako su dodali, način na koji je Krivokapić priveden na raport u Beograd, uprkos protivljenju, jasno pokazuje kakav odnos vrh SPC i srpske vlasti imaju prema premijeru Crne Gore.

DPS traži od Krivokapića da u najkraćem roku prezentuje sadržaj Temeljnog ugovora.

"Ukoliko nema snage ili hrabrosti da to učini, časnije je da podnese ostavku i prestane da bruka sebe, a posredno i državu čiji je premijer", zaključuju iz DPS-a.

Đukanović (SNS): Sraman potez

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Srbiji Vladimir Đukanović ocenio je potez Krivokapića „sramnim“.

„Neka mu služi na čast. Baš me zanima da li se tako drsko ophodi prema albanskom faktoru kao što čini prema sve što ima veze sa Srbima i Srbijom, pre svega prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, napisao je Đukanović na Telegramu.

O čemu odlučuje Sabor SPC?

U Beogradu je u toku zasedanje Sabora SPC na kojem bi trebalo da bude imenovan i, između ostalih, budući episkop Mitropolije crnogorsko-primorske, nakon što je prethodni Amfilohije umro od posledica korona virusa.

Krivokapić je uoči dolaska u Beograd rekao u crnogorskoj Skuštini, nakon premijerskog sata, da ne zna kada će biti potpisan Temeljni ugovor sa SPC, te da se nada da će to biti posle Sabora.

Temeljnim ugovorom, koji treba da potpišu premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i partijar SPC Porfirije, regulišu se prava i obaveze između države Crne Gore i crkve.

Sadržaj Temeljnog ugovora, čije potpisivanje je najavio premijer Zdravko Krivokapić još 18. aprila, nepoznat je javnosti.

Crnogorska opozicija zahteva da se javnost upozna sa sadržajem dokumenta pre potpisivanja, sumnjajući da bi njime mogli biti ugroženi nacionalni državni interesi.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je pozvao 11. maja Vladu Crne Gore da pre potpisivanja objavi Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i ocenio da ga treba razmotriti u crnogorskoj Skupštini.

Premijer Krivokapić i većina ministara u Vladi Crne Gore bliski su Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

XS
SM
MD
LG