Dostupni linkovi

Prekinut protest majki nakon obećanja iz Vlade


Drugi dan protesta majki u Podgorici
Drugi dan protesta majki u Podgorici

Nakon noći provedene na ulici, korisnice naknada za majke sa troje i više djece koje su nezadovoljne zbog Vladine odluke da im smanji naknade razišle su se u Podgorici nakon što su prihvatile Vladin predlog da se sastanu naredne sedmice.

O sadržaju prijedloga, okupljene je informisala njihova predstavnica, Željka Savković koja je rekla da će ih ministri: rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i finansija Darko Radunović primiti u utorak ili srijedu.

Nakon 24-časovnog čekanja i neprihvatanja jučerašnjeg Vladinog predloga - da podnesu pisani zahtjev za prijem naredne sedmice, nezadovoljne korisnice naknada za majke sa troje i više djece su prihvatile predlog da sačekaju utorak ili srijedu, odnosno, ishod razgovora njihovih predstavnika sa predstavnicima Vlade.

"Ako poziva ne bude – pozvaćemo pozvaćemo pred Vladu cijelu Crnu Goru", rekla je Savković.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je, sredinom 2015. godine usvojila izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojima je majkama sa troje i više djece dato pravo na doživotnu mjesečnu naknadu. Ovo pravo na 192 do 336 eura mjesečno, iskoristilo je više od 25.500 žena koje ispunjavaju osnovni uslov – da imaju najmanje troje djece.

Oko 4.000 žena na osnovu radnog staža kao dodatnog uslova, oko 4.700 penzionerki koje su, odrekavši se penzije, postale korisnice ove naknade, kao i skoro 12.800 žena – na osnovu godina provedenih na birou rada.

Zakon je izglasan većinom od 42 poslanika koju je činilo 35 poslanika opozicionih partija, ali i manje članice tadašnje vladajuće koalicije: Socijaldemokratske, Bošnjačke i Liberalne partije, dok je protiv ovog zakona bila vladajuća Demokratska partija socijalista koja je pokrenula inicijativu za ocjenu ustavnosti.

Ustavni sud još nije razmatrao ovu inicijativu, a već je, u vezi sa ovim zakonom, stigla sljedeća.

Podgorica: Majke protestovale zbog smanjenja naknada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Skupština je decembra prošle godine, na predlog Vlade, a bez prisustva opozicije, usvojila Zakon kojim se naknade za majke sa troje i više djece, sa 336 smanjuje na 264, odnosno sa 192 na 144 eura što je izazvalo burne reakcije i inicijativu za ocjenu ustavnosti koju je Ustavnom sudu uputila Unija slobodnih sindikata.

Nakon nekoliko manjih protesta proteklih mjesec dana, oko 1.000 korisnica naknada za majke sa najmanje troje djece, juče se okupilo ispred zgrade parlamenta. Međutim, zbog nemogućnosti da uključe ozvučenje, krenule su prema zgradi Vlade, kada se skup dodatno uvećao, a tokom poslijepodneva mu se pridružilo i više predstavnika opozicije.

Došlo je do obaranja montažnih metalnih ograda i kratkotrajnog guranja sa policijom na samom ulazu u zgradu.

Okupljene žene su zahtijevale da neko iz Vlade primi njihove predstavnice radi razgovora o ukidanju odluke o smanjenju naknada, ali im je iz Vlade poručeno da je to moguće tek naredne sedmice i to tek pošto prethodno podnesu pisani zahtjev za prijem.

Nakon toga, učesnice protesta su odlučile da prenoće na ulici pred zgradom Vlade gdje ih je tokom noći ostao manji broj ali, sudeći po povremenoj pjesmi koja se mogla čuti, hladna februarska noć ih nije pokolebala.

Noć pred zgradom Vlade Crne Gore: Korisnice naknada ispred policije
Noć pred zgradom Vlade Crne Gore: Korisnice naknada ispred policije


Tokom prijepodneva broj okupljenih se uvećao do više stotina.

U međuvremenu, vladajuća Demokratska partija socijalista je saopštila da protest "predvode članovi opozicionog Demokratskog fronta" i da je on "politički motivisan i usmjeren na destabilizaciju", pa da zbog toga juče nije došlo do susreta predstavnicama okupljenih žena.

Premijer Duško Markoviće je, po okončanju protesta rekao da je Vlada promišljeno, cijeneći finansijsku stabilnost, donijela odluku o smanjenju naknada majkama sa troje i više djece.

"Sremni smo da razgovaramo, ali bez ucjena i ultimatuma već argumentima u okviru institucija", rekao je Marković koji je ponovio tvrdnju iz stranačkog saopštenja – da su protestom upravljali poslanici Demokratskog fronta i ostatka opozicije.

Članica koordinacionog odbora protesta Željka Savković je u izjavi za RSE odbacila optužbe o, navodnom, političkom karakteru protesta.

"Ovo su organizovale korisnice naknada za majke sa troje i više djece i svako ko kaže da je ovaj skup politizovan, taj zloupotrebljava majke – korisnice naknada", rekla je Savković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG