Dostupni linkovi

Ministrica poručila: Kažnjavaćemo zloupotrebe nadoknada za majke


Ministrica Zorica Kovačević
Ministrica Zorica Kovačević

Dok država traži način kako da obezbijedi oko 50 miliona eura za nadokanade majkama sa troje i više djece iz Ministarstva rada upozoravaju da su građani spremni na različite malverzacije kako bi ostvarili ovo, ali i zadržali socijalna davanja koja su do sada primali.

Do sada se za nadoknadu koja je predstavljala doživotno socijalno davanje prijavilo oko 12.500 žena. Prva isplata biće, kako je najavljeno iz Ministarstva rada, krajem februara. U međuvremenu, nadležni su izračunali da će isplata ovog socijalnog davanja državu godišnje koštati između 40 i 50 miliona eura. Ukoliko se novac ne obezbijedi naplatom zaostalog poreskog duga, država će morati ponovo da se zaduži.

I dok se majke prijavljuju za nadoknade, nadležni tvrde da mnogi pokušavaju da ovo pravo ostvare mimo zakona, pa je ministrica rada Zorica Kovačević onima koji su spremni da se ogriješe o zakone ne bi li ostvarili socijalu poručila da se „okanu tog posla, jer će biti strogo kažnjeni“. Kovačević je za TV Atlas kazala da su „građani su spremni na sve i svašta kako bi zloupotrijebili zakon o nadoknadama za majke sa troje i više djece“.

„Mi imamo opština na sjeveru gdje se masovno predaju zahtjevi za razvod braka. Imamo poziva od strane suda prema centrima za socijalni rada vezano za lišenje poslovne sposobnosti. Ja sam, tako da kažem, iznenađena kako su ljudi spremni na sve zloupotrebe da bi im ostalo da primaju i socijalno davanje i nadoknadu. Imamo primjera, da su se poslodavci sada sjetili da su tobože nekada kod njih radili zaposleni, pa sada idu u Agenciju za mirno rješavanje sporova sa dva svjedoka da se dogovore da uplate novac, a žena koja pokušava da ostvari nadoknadu donosi pare",objasnila je Kovačević.

„Kažnjavaće se“, poručila je ministrica Kovačević, „radnici socijalnih službi, a biće podnošene i krivične prijave protiv građana, ali i Agencija za mirno rješavanje sporova."

Predmeti ne zastarijevaju

Međutim, iz ove Agencije poručuju da kod njih zloupotrebe nijesu moguće. Direktorica Agencije za mirno rešavanje sporova Zdenka Burzan u razgovoru za Radio Slobodna Evropa najprije podsjeća da potraživanja iz radnih odnosa ne zastarijevaju. Burzan je potvrdila i da je od decembra prošle godine značajno povećan, broj predmeta odnosno, broj žena koje im se javljaju.

„Međutim, svaki predmet se procesuira i utvrđuju se dokazi. Da bi neko zaista bio u radnom odnosu i da bi imao pravo na uplatu doprinosa - to se dokazuje. Znači, ukoliko ima dokaza da je neko zaista radio i da mu jednostavno nijesu uplaćeni doprinosi - apsolutno Agencija će, kao i u svim drugim predmetima sa dokazima relevantnim za odlučivanje, odlučiti osnovanost takvog prijedloga. Međutim, ukoliko se utvrdi u dokaznom postupku da nema dokaza koji potvrđuju navode podnosioca prijedloga takav prijedlog će se rešenjem obustaviti, odbaciti, zavisi u kojoj je fazi. Što znači da Agencija u svakom slučaju će spriječavati eventualnu zloupotrebu s obzirom na činjenicu da je broj predmeta za uplatu doprinosa znatno veći sada od donošenja Pravilnika nego u prethodnom periodu", naglasila je Burzan.

Podsjetimo, u Crnoj Gori od 1. januara, na osnovu izmijenjenog Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti majke sa troje i više djece koje imaju 15, odnosno 25 godina radnog staža ili majke koje su na birou za nezaposlena lica provele 15 godina imaju pravo na doživotne mjesečne naknade, koje iznose 193 ili 330 eura.

Pored zloupotreba koje su primjećene prilikom prijavljivanja za nadoknade majkama ministrica Zorica Kovačević se požalila i na zloupotrebe u ostvarivanju drugih socijalnih davanja koje su kontrolom otkrivene tokom prošle godine, kada je ukinuto preko 3.700. A više od 50 odsto ukinutih socijalnih davanja se odnosi na potvrde veterinarskih ambulanti o posjedovanju stočnog fonda. Kovačević je najavila da će narednih dana uslijediti i krivične prijave zbog tih malverzacija.

Predsjednik skupštinskog Odbora za rad i socijalno staranje Zoran Jelić kaže da će taj Odbor tražiti informaciju o realizaciji zakonskog rešenja za nadoknade majkama, kada se steknu zakonski uslovi. Jelić je uvjeren da će se institucije, prije svih nadležno Ministarstvo rada, "izboriti sa mogućim zloupotrebama“, jer kako podsjeća „poučeni nekim ranijim iskustvom bilo je određenih zloupotreba u centrima za socijalni rad i kao što znate to je sve sankcionisano“.

„Tako da očekujem da će realizacijom ovog zakonskog teksta nadoknadu dobiti one majke koje za to zaista ispunjavaju uslove. A svaka zloupotreba se mora u korijenu sasijeći. Tu potpuno podržavamo ministarku rada i socijalnog staranja u implementaciji tog zakona“, kaže Zoran Jelić.

XS
SM
MD
LG