Dostupni linkovi

Krpljenje budžeta preko leđa građana


Ocjena je da će predložene mjere fiskalne konsolidacije po ko zna koji put opteretiti najveći dio građana Crne Gore
Ocjena je da će predložene mjere fiskalne konsolidacije po ko zna koji put opteretiti najveći dio građana Crne Gore

Vladin Predlog budžeta za 2017. godinu je izazvao negativne reakcije i bez detaljne analize. Razlog tome su mjere fiskalne konsolidacije kojim će se, po ko zna koji put, opteretiti najveći dio građana Crne Gore koji već dugo živi više nego skromno, a primanja će biti smanjena i nekim dijelovima koji spadaju u socijalnu kategoriju.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, međutim, kaže da Vlada nije „rezala gdje je najtanje“.

„Nema smanjenja plata svim zaposlenim u javnom sektoru. Smanjili smo plate sebi, odnosno, funkcionerima. Odlučili smo da nastavimo sa usklađivanjem penzija. Nema povećanja poreza. Nema značajnijeg smanjenja socijalnih davanja. Nema smanjenja plata u prosvjeti i zdravstvu. Dakle, nijesmo rezali gdje je najtanje“, rekao je Simović nakon sjednice Vlade.

Među Vladinim novim mjerama, vjerovatno, najkontroverznije je smanjenje naknade za majke sa troje i više djece koje će biti smanjene za 22 do 25 posto. Majke koje su primale 336 sada će dobijati 264 eura, naknade u visini od 192 će pasti na 144 eura.

Vjerovatno najkontroverznije je smanjenje naknade za majke sa troje i više djece koje će biti smanjene za 22 do 25 posto
Vjerovatno najkontroverznije je smanjenje naknade za majke sa troje i više djece koje će biti smanjene za 22 do 25 posto

Pored toga, Vlada uvodi i novu akcizu od 9 centi po svakom kupljenom litru goriva, što ne samo da će uticati na upotrebu automobila, već će, sasvim izvjesno biti uzrok lančanog poskupljenja svih proizvoda i usluga.

Iz Vlade je ranije najavljeno da će se, u cilju štednje, voditi striktna kontrola službenih putovanja, a i funkcionerima će biti smanjenje plate za osam posto, ali tvrdnja Milutina Simovića da plate u javnom sektoru neće biti smanjivane je tačna samo formalno, jer se više neće obračunavati naknada za minuli staž, što u praksi za nekog ko je na polovini radnog staža znači manja primanja od 10 posto.

Zvonko Pavićević, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata i predsjednik Sindikata prosvjete čiji zaposleni čine značajan dio zaposlenih u javnom sektoru kaže da je Vlada Predlog budžeta usvojila bez ikakve konsultacije sa socijalnim partnerima.

„Oni su u martu ove godine povećali sebi plate 40-50 posto, ako ne i više, a sad smanjili za 8 posto i to predstavljaju kao neki veliki iskorak u štednji. Sve će biti po džepu i standardu građana. Bilo je drugih načina za popunjavanje dubioza u budžetu – efikasnijom naplatom poreza, povećanjem poreza za bogate, provizija za finansijske transakcije, naplatom dugovanja državi. A, smanjenje nadoknada majkama je još jedan veliki udar na sve ono što se ipak uspjelo uraditi za taj sloj ljudi. Razočarani smo ovim Predlogom“, rekao je Pavićević.

Vlada uvodi i novu akcizu od devet centi po svakom kupljenom litru goriva
Vlada uvodi i novu akcizu od devet centi po svakom kupljenom litru goriva

Funkcioner opozicione Socijaldemokratske partije i doskorašnji ministar finansija u Vladi izbornog povjerenja, Raško Konjević osuđuje Vladine mjere koje vidi kao udar na životni standard najšireg sloja građana.

„Radi se o „državnom udaru“ na najširi sloj građana koji će se osjetiti kroz niz mjera, posebno kroz povećanje akciza na gorivo koje će prouzrokovati povećanje cijena velike palete proizvoda. Ukidanje usklađivanja za minuli rad u naredne dvije godine će oštetiti jedan dio građana. Umanjenje naknada će ozbiljno ugroziti veliki dio stanovništva koji se izdržava tim naknadama. Što se tiče prihodne strane, zaista je porazno saznanje da će tokom 2017. biti naplaćeno svega 12 miliona od oko 700 miliona eura ukupnog poreskog duga“, ocijenio je Konjević.

Raško Konjević je konstatovao i da Vladine nove mjere predstavljaju nastavak Vladine prakse prebacivanja tereta na građane i, istovremeno, očuvanje privilegovanog statusa najimućnijih.

„U Crnoj Gori se povećavaju porez na kompjutere i kompjutersku opremu u informatičkoj eri, u 21. vijeku, ali se zato smanjuje porez za hotele sa četiri i pet zvjezdica na primorju, kako bi privilegovani tajkuni, kroz smanjeno oporezivanje imali više novca u svojim džepovima“, kaže Konjević.

„Već 25 godina, sve što neko pogrešno uradi za vrijeme svoje vladavine, narod prihvati da vraća. Sve dugove, uključujući i kredite koje će vraćati i naša djeca, ovaj naš narod prihvati, pa se Vlada rukovodi logikom da će kod građana i ovo lako proći“, zaključio je Zvonko Pavićević iz Unije slobodnih sindikata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG