Dostupni linkovi

Majke sa više djece: Doživotna naknada ako bude političke volje i para


Ilustracija
Ilustracija

Ako bude političke volje uskoro bi sve zaposlene majke u Crnoj Gori sa troje ili više djece kao i sve majke djece sa posebnim potrebama bez obzira da li rade ili ne, trebalo da dobiju pravo da doživotnu naknadu u visini 70 posto prosječne zarade. Hoće li biti volje ali i novca u budžetu da taj prijedlog opozicije prođe na raspravi u parlamentu, šta o njemu kažu u Uniji slobodnih sindikata i Udruženju roditelja kao i građani?

Prema prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, svaka zaposlena žena koja rodi troje ili više djece, imala bi pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori.

To pravo ima zaposlena žena koja rodi troje djece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno zaposlena žena koja rodi četvoro ili više djece i ima najmanje 15 godina radnog staža.

Takođe, majke djece sa posebnim potrebama imale bi pravo na naknadu bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne

Predlagač, poslanik SNP Aleksandar Damjanović očekuje podršku za prijedlog koji bi, kako kaže bio od velike pomoći za sve majke sa više djece:

„Smatram da postoji i prostora a i potrebe da Crna Gora jednostavno na djelu pokaže da zaista teži da stvori društvo socijalne pravde i zaštiti one najranjivije kategorije koje podnose najveće žrtve u našoj državi a to su zaposlene majke sa troje i više djece i koje teško u ovakvim uslovima uspijevaju da spoje ulogu majke i ulogu zaposlene žene“, kaže Damjanović.

Nezavisni poslanik Neven Gošović predlaže da izmjenama budu obuhvaćene i nezaposlene majke sa troje ili više djece:

Neven Gošović
Neven Gošović

„Jer nezaposlena žena je sa aspekta socijalnog položaja još u težoj situaciji. Ja predlažem da se razmisli o soluciji da to pravo koristi žena bez obzira da li je zaposlena ili ne. U suprotnom mislim da bi se napravila diskriminacija u odnosu na tu činjenicu da li neka žena radi ili ne“, navodi Gošović.

Emilo Labudović iz Demokratskog fronta kaže da su sve dosadašnje mjere za podršku materinstvu završavale pred zidom zvanim – nema para:

„A onda se ispostavi da imamo para za kojekakve budalaštine i promašaje ekonomske i socijalne a navodno nema za ono što je temelj svakog društva, pogotovo kao što je crnogorsko koje rapidno stari“, komentariše Labudović.

Malo optimizma

Prema nezvaničnim podacima u Crnoj Gori 3.140 zaposlenih žena imaju troje djece dok je broj onih sa više djece 1.560. Ukoliko prijedlog poslanika Damjanovića bude usvojen to će budžet koštati nekih 8 miliona eura, procjena je Unije slobodnih sindikata koja je sličnu inicijativu pokrenula u maju 2013. godine.

No, njihova predstavnica Lidija Pejović ne očekuje da će prijedlog koji je podnio poslanik Damjanović proći na glavnoj raspravi u parlamentu jer, kako ona tvrdi, neće dobiti podršku vladajuće DPS:

„Glavni razlog zbog kojeg ovo oni ne prihvataju je upravo taj da navodno nema novca u budžetu. Mi, međutim kažemo da tih sredstava ima i da se može naći prostora za taj novac koji bi koristile žene sa troje ili više djece“, navodi Lidija Pejović.

Ni u udruženju Roditelji nijesu optimistični da će biti političke volje za podršku prijedlogu o naknadi za zaposlene majke i majke djece sa posebnim potrebama. Ima tu i drugih dilema i oprečnih mišljenja, navodi Kristina Mihajlović:

„Veliki broj žena ukazuje na to da i ako prođe prijedlog većina njih neće moći da ispuni uslov koji se odnosi na radni staž jer veliki broj majki nemaju adekvatnu dužinu radnog staža samim tim što nijesu rado viđene kod poslodavaca. Postoje i mišljenja da ovakve naknade i stimulacija mogu da utiču na njihovo vraćanje u kuće i da negativno utiče na njihovu rodnu ravnopravnost. No i pored svih ovih dilema, mislim da nema političke volje da jedan ovakav prijedlog bude prihvaćen“, kaže Mihajlović.

Pitali smo i podgoričane da li očekuju da će poslanici uvažiti argumente predlagača i omogućiti zaposlenim ali i nezaposlenim majkama u Crnoj Gori da ostvare pravo na doživotnu naknadu?

Građani Podgorice o doživotnoj naknadi za majke:

Građani Podgorice o doživotnoj naknadi za majke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG