Dostupni linkovi

Protesti i izbeglice: Park pripada svima


Protest protiv ksenofobije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Protest protiv ksenofobije

„Sloboda, sloboda“ uzvikivali su na srpskom zajedno i građani koji su došli da podrže migrante i nekolicina migranata koji su se prihvatili transparenta „Očistimo Beograd od ksenofobije“. Transparent su razvili levičari okupljeni oko Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) koji su došli u isto vreme kada i pojedini učesnici „Protesta protiv diktature“ na skup podrške migrantima u parku kod Ekonomskog fakulteta i obližnje glavne autobuske stanice u Beogradu.

Njih nekoliko desetina se okupilo na najavljenom kontraprotestu, iako je prethodno grupa studenata Ekonomskog fakulteta otkazala planirani protest kojim su hteli da traže izmeštanje migranata iz okolnog parka i garaža u blizini fakulteta zbog, kako je navedeno na Fejsbuk profilu jednog od njih, "nehigijenskih i nebezbednih uslova studiranja", usled prisustva migranata u okolini fakulteta. Međutim, u park su došli pojedini stanari iz okolnih zgrada kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog stanja u parku, za koji kažu da je nebezbedan zbog migranata.

„Mi smo ovde organizovali skup kako bismo se suprotstavili ksenofobičnom i rasisitičkom protestu koji je, na svu sreću, otkazan“, rekao nam je Aleksandar Đenić iz SKOJ-a.

On kaže da je potpuno licemerno da se neko poziva na bezbednost kada je pre izbeglica u tom parku bilo „leglo prostitucije i kriminala“.

„Takođe mi smo ovde da se solidarišemo sa svim ljudima koji su izbegli zbog užasa rata koji je izazvao američki imperijalizam kao što je to bilo i ovde“, kaže Đenić.

Na drugoj stanari okolnih zgrada uz transparente „Obezbedite dostojanstven život i nama i migrantima“. Ana Sudar kaže da je tu jer je „život u Savamali postao neizdrživ“.

„U pet sati popodne sam izašla sa detetom od četiri i po godine ispred zgrade i pijani migrant je nasrnuo na mene. Mi ne smemo da izađemo, ne smemo da se krećemo, a da ne pričam o smradu, o zarazama, o uništavanju naše imovine, da vam pokažem auto na šta liči na parkingu“, kaže Ana.

Ona dodaje da nema ništa protiv migranata.

„Nisam ja rasista, ovde se radi o našim pravima koja su ugrožena“, kaže ona a na pitanje kome se obraća sa tog mesta odgovara Vladi Srbije.

„Jer je i policija rekla da je gospodin Vučić kriv za ovu situaciju, niko drugi nego on je kriv“, konstatuje Ana Sudar.

Čekajući pomoć na minusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Podršku migrantima pružili su i pojedini učesnici dosadašnjeg „Protesta protiv diktature“ koji protestuju od predsedničkih izbora nezadovoljni opštim stanjem u zemlji. Jedna od njih, Snežana Đorđević, kaže da se solidariše sa svim potlačenim ljudima na svetu.

„Za vladavinu prava sam, za institucije koje će raditi svoj posao. Plaćeno je da se vodi računa o azilantima i to je neko u sistemu trebalo da reši na vreme“, kaže ona.

Na ovom okupljanju često je odzvanjalo „Ua“ koje su pojedini učesnici „Protesta protiv diktature“ upućivali „levičarima“, nezadovoljni njihovim prisustvom, kao i stanari okolnih zgrada onima koji podržavaju migrante. Migranti, koji si igrali odbojku ili sedeli na klupama u parku, sa manjim ili većim interesovanjem posmatrali su šta se dešava.

„Ovi ljudi ne rade ništa u parku. Dolaze ovde po hranu i odmaraju. Mi nismo teroristi. Tražimo samo mir. Otvorite granicu i mi ćemo otići“, kaže dvadesetogodišnji Džuel iz Bangladeša koji u Beogradu boravi mesec dana.

Na javnim površinama kod autobuske stanice i Ekonomskog fakulteta, u parku i garažama, prema nezvaničnim podacima boravi oko hiljadu migranata. U Srbiji, u pet stalnih i 13 prihvatnih centara kojima rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, prema zvaničnim podacima nalazi se oko šest hiljada migranata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG