Dostupni linkovi

Sa trećeg protesta ispred RIK-a u Beogradu zatraženo poništavanje izbora na svim nivoima


Protest ispred zgrade Republičke izborne komisije u Beogradu, 20. decembar 2023.
Protest ispred zgrade Republičke izborne komisije u Beogradu, 20. decembar 2023.

Ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu 20. decembra održan je treći protest građana i aktivista koji zahtevaju poništavanje izbora na svim nivoima, uključujući i one održane za odbornike Grada Beograda.

Demonstranti su se okupili na poziv najveće opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja", koja je 18. decembra podnela zahtev RIK-u za poništavanje izbora u glavnom gradu tvrdeći da je pobeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe.

Okupljeni demonstranti su uzvikivali "Lopovi" i "Izbori" noseći transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Izdaja naroda i Srbije" i "Pokrali su izbore i ponizili Srbiju".

Transparent ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu na protestu 20. decembra 2023.
Transparent ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu na protestu 20. decembra 2023.

Miroslav Aleksić, jedan od lidera opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" izjavio je, obraćajući se okupljenima ispred RIK-a, da će pravnici te koalicije koji se nalaze u izbornim komisijama na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou zatražiti poništavanje izbora na svim nivoima.

"Nastavljamo našu borbu", rekao je Aleksić.

Aleksić je ukazao da je u 20 časova 20. decembra istekao rok za prigovore koji se podnose RIK-u i drugim izbornim komisijama.

Aleksić, zajedno sa Marinikom Tepić iz Stranke slobode pravde od 18. decembra štrajkuje glađu u prostorijama RIK-a. Kako su Aleksić i Tepić naveli, sa štrajkom glađu će nastaviti do ispunjenja zahteva.

"Nalazimo se u situaciji da moramo da branimo izbornu volju građana, glasove i demokratiju u Srbiji", izjavio je u obraćanju učesnicima protesta Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

Studenti okupljeni na protestu ispred RIK-a najavili su od ponedeljka, 25. decembra blokade "na nekoliko mesta" u Beogradu ukoliko se ne ispuni zahtev upućen Ministarstvu za državnu i lokalnu samoupravu za proveru biračkog spiska.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević ponovio je na sednici održanoj 20. decembra da ta institucija nije nadležna za poništavanje i ponavljanje izbora u Beogradu.

"Činjenica je da RIK ne može ni na koji način da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, a još manje da utiče, i to podvlačim, na raspisivanje novih izbora", rekao je Dimitrijević.

Za ponavljanje celih izbora, kako je naveo, nije nadležna ni Gradska izborna komisija (GIK).

Komentarišući ovu izjavu predsednika RIK-a, Marinika Tepić je u izjavi za TV N1 rekla da je RIK "nadležan da poništi izveštaj lokalnih izbornih komisija o zbirnim rezultatima ukoliko nisu u saglasnosti sa zakonom".

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG