Dostupni linkovi

RIK ponovio da nije nadležan za poništavanje izbora u Beogradu


Učesnici protesta 19. decembra ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu zahtevaju poništavanje izbora u glavnom gradu.
Učesnici protesta 19. decembra ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu zahtevaju poništavanje izbora u glavnom gradu.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević ponovio je na sednici održanoj 20. decembra da ta institucija nije nadležna za poništavanje i ponavljanje izbora u Beogradu.

"Činjenica je da RIK ne može ni na koji način da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, a još manje da utiče, i to podvlačim, na raspisivanje novih izbora", rekao je Dimitrijević.

Za ponavljanje celih izbora, kako je naveo, nije nadležna ni Gradska izborna komisija (GIK).

Prema njegovim rečima, GIK može da naloži ponavljanje glasanje na pojedinim biračkim mestima na kojima je glasanje poništeno, ali ne i da naloži ponavljanje celih izbora.

Ponovni izbori bi, kako je naveo Dimitrijević, mogli da se raspišu ukoliko dva meseca ne uspe da se formira lokalna vlast u Beogradu.

Nastavljeni protesti i štrajk glađu zbog navoda o izbornoj krađi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Zahtev RIK-u za poništavanje izbora u glavnom gradu podnela je opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" tvrdeći da je pobeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe.

Na poziv najveće opozicione koalicije, demonstranti su protestovali dve noći zaredom nakon izbora u Srbiji, ispred sedišta RIK-a u centru Beograda, tražeći poništavanje izbora u glavnom gradu.

Podršku su im drugo veče protesta 19. decembra pružili i predstavnici inicijative "ProGlas".

Dvoje lidera koalicije "Srbija protiv nasilja", Marinika Tepić i Miroslav Aleksić od 18. decembra štrajkuju glađu u prostorijama RIK-a. Kako su naveli, sa štrajkom glađu će nastaviti do ispunjenja zahteva.

RIK je na sednici doneo rešenje o ponavljanju izbora na ukupno 28 biračkih mesta u 19 opština, za koje je konstantovano da se ne mogu utvrditi rezultati glasanja i na kojima je poništeno glasanje na izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra.

Ponovljeni izbori na tim biračkim mestima biće održani u subotu, 30. decembra.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG