Dostupni linkovi

Sve izvjesnije odustanje Hrvatske od izraelskih lovaca


F-16 Fighting Falcon, ilustrativna fotografija

Hrvatska nikako da svoje prastare Mig-ove 21 zamijeni modernijim lovcima po NATO standardima. Sve je vjerojatnije da će biti poništena odluka da se od Izraela kupi 12 aviona F-16 sa dodatnom opremom koju je Izrael ugradio. Sjedinjene države kažu da će odobriti prodaju ovih aviona američke proizvodnje samo ako se skine dodana oprema i avioni budu kompatibilni NATO standardima.

Četvrtog siječnja po američkom vremenu istječe rok kojeg su Amerikanci dali Izraelu da se očituje o sposobnostima i želji za prihvaćanjem uvjeta vezano za modifikacije i predaju borbenih aviona F-16 Hrvatskoj.

"Taj rok je bitan, jer zapravo odlučuje o sudbini hrvatske kupovine. Bilo kakvi kasniji rokovi koje postavljaju hrvatske vlasti samo su dobivanje očitovanja o nečemu što se danas odlučuje između Washingtona i Tel Aviva", kaže vojni analitičar Igor Tabak s portala obris.org.

Hrvatska je sa Izraelom dogovorila kupovinu 12 aviona F-16 američke proizvodnje, koje su Izraelci dodatno opremili. Američka strana odobrava transfer svog naoružanja trećoj strani isključivo u izvornom obliku, odnosno kompatibilno sa NATO standardima, i suglasni su sa poslom između Izraela i Hrvatske isključivo ako se izraelske dodatke skine.

Premijer Andrej Plenković do pred koji dan inzistirao je da Hrvatska dobije upravo onakav avion kakav je Izrael ponudio na javnom natječaju, a sada – kada je posao doveden u pitanje - kaže da "ako stvari ostanu ovakve, Hrvatska vrlo vjerojatno poništava odluku" o nabavi upravo izraelskih aviona. Avioni s izraelskom opremom koštali bi Hrvatsku pola milijarde dolara sa rokom otplate od 10 godina, i radi se o apsolutno najvećem vojnom poslu u modernoj hrvatskoj povijesti.

Vidljivo je da je već polagano počelo prebacivanje odgovornosti: Igor Tabak
Vidljivo je da je već polagano počelo prebacivanje odgovornosti: Igor Tabak

"S obzirom na kompleksnost ovog posla, teško je razumjeti razlike u navodima – od toga da američki izvori tvrde da su upozoravali i informirali, dok sa raznih razina hrvatskih vlasti čujemo da nitko ništa nije znao. Vidljivo je da je već polagano počelo prebacivanje odgovornosti – stručno povjerenstvo tvrdi da je samo ocjenjivalo ponude, a da je odluku donijela politika, a politika, koja se cijelo vrijeme izrijekom pozivala na preporuke stručnog povjerenstva, sada krivi struku ne videći svoju odgovornost u samom donošenju odluke", pojašnjava Igor Tabak.

Komentator portala telegram.hr Jasmin Klarić kaže za Radio Slobodna Europa da Hrvatskoj ovakav scenarij doista nije trebao, podsjećajući na očitu suprotstavljenost faktografije koju iznosi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst koji tvrdi da je dvije godine upozoravao na probleme, sa tvrdnjom ministra Krstičevića da ništa nije znao.

"Jedini logičan i normalan rasplet bio bi da ministar obrane kaže 'doviđenja i hvala na suradnji!', Jer, kao što je rekao u četvrtak, ima i drugih stvari u životu. Možda je u tim drugim stvarima uspješniji, jer ovo mu baš i ne ide", ocjenjuje Klarić.

Jer, podsjeća naš sugovornik, osim što je po svemu sudeći propao projekt nabave izraelskih aviona, nije mu prošao ni projekt ponovnog uvođenja neke vrste ročne vojske zbog prevelikih troškova i negodovanja javnosti, pa nije nemoguće da se Krstičević nađe u paketu rekonstrukcije Vlade koja bi mogla biti obavljena ove godine.

Koji su mogući scenariji? Tabak kaže da nije nemoguće, ali da je malo vjerojatno da Izrael pristane na američke uvjete i smanjenje svog profita, nadajući se protuuslugama na drugoj strani, dok je hrvatsko poništavanje natječaja mnogo vjerojatnije.

"Ali to ne bi trebalo značiti i kraj napora za nabavom novih borbenih aviona, jer mislim da taj tip tehnike treba Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Jednako kao što Hrvatskoj ratnoj mornarici trebaju pravi ophodni brodovi budući da zračni, kao i morski prostor mora biti čuvan na odgovarajući način, ako želimo živjeti u suverenoj državi", komentira Tabak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG