Dostupni linkovi

Zaustavljena prodaja izraelskih aviona Hrvatskoj, čeka se američka odluka


Izraelski F-16, ilustrativna fotografija
Izraelski F-16, ilustrativna fotografija

Već dogovoreni i zaliveni posao kupnje 12 borbenih aviona F-16 Barak od Izraela zaustavljen je jer nema suglasnosti Sjedinjenih država, gdje je proizveden F-16, za prodaju tog aviona trećoj strani. Taj je postupak u toku, ali još nije jasno kako će se izići iz novog problema – Hrvatska želi F-16 sa izraelskom opremom, a Amerikanci suglasnost za preprodaju daju samo ako se prodaje isključivo američka tehnologija, a sve ostalo skine.

Još malo strpljenja i sve će biti riješeno, poručio je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst povodom zastoja u prodaji 12 izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Naime, Hrvatska je na natječaju izabrala izraelske ponuđače, međutim Izrael je – kada je kupovao pred 30 godina ove avione od Sjedinjenih država – u ugovoru potpisao i dvije klauzule . Prva je da moguća prodaja tih aviona dalje može ići samo uz američku suglasnost, i druga da - ako se krene u prodaju aviona trećoj strani - sve čime je Izrael u međuvremenu opremio avion mora ići vani, a može se prodati samo američka tehnologija. Što se tiče prvoga, američki State Department je dao suglasnost na prodaju, i sad se još čeka suglasnost Kongresa koja će stići za desetak dana.

Mnogo je važnije da se ovo obavi kako valja, nego da se obavi na brzinu: Robert Kohorst
Mnogo je važnije da se ovo obavi kako valja, nego da se obavi na brzinu: Robert Kohorst

„To sve znaju i Izrael i Hrvatska, objašnjavamo im to posljednje dvije godine,“ kazao je veleposlanik Kohorst i dodao: „Vjerujem da će sve biti riješeno i da će ova transakcija biti obavljena. Ja bih sve ohrabrio da budu još malo strpljivi, i da će trebati još malo vremena. Mnogo je važnije da se ovo obavi kako valja, nego da se obavi na brzinu.“

Hrvatska već 15 godina razmišlja nad kupovinom novih borbenih aviona, i kada se konačno odlučila – desilo se ovo. Dobar poznavatelj problematike, urednik na tportalu Vanja Moskaljov u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) ima tri moguća tumačenja kako su ministar obrane Damir Krstičević i njegovi suradnici mogli državu i sebe dovesti u ovakvu situaciju.

„Ili su oni od početka znali da se to ne može prodati, pa su šutjeli o tome, ili nisu znali, što onda poteže pitanje njihove sposobnosti pregovaranja i istraživanja činjenica. Nije isključena ni mogućnost da su oni znali da se neće moći dobiti izraelske avione ovakve kakvi jesu, ali da su njima Izraelci obećali: 'Nema problema, mi ćemo dogovoriti sve s Amerikancima, ništa vi ne brinite', i da su naši povjerovali njima na riječ, ne provjeravajući tu informaciju kod Amerikanaca. A to se vrlo lako moglo provjeriti – imamo i mi kontakte. I predsjednica i ministar obrane i premijer imaju kontakte s američkim dužnosnicima“, kaže Moskaljov.

Za sada je vrlo mala šansa da Hrvatska dobije ove avione u izraelskoj konfiguraciji, jer se američka pravila pri prodaji vojne tehnologije desetljećima ne mijenjaju, pa zašto bi se mijenjala u slučaju jedne Hrvatske, podsjeća Moskaljov. Hrvatski državni vrh pak jednoglasno kaže – ili izraelski Barak, ili poništenje natječaja. Dakle, što se može očekivati?

„Zbog toga što su Amerikanci jako bliski gospodarski i politički partneri sa Izraelom, možda postoji jedna mala šansa da se nekako ipak uspije izlobirati da Hrvatska dobije te avione Barak u izraelskoj konfiguraciji, odnosno da ih se ne mora vraćati u original. Ali iz onoga što se može čuti od američkih predstavnika, samih Izraelaca, a i po nekim izjavama i ponašanju hrvatskih dužnosnika, to je vrlo, vrlo mala šansa.“

Dogovorena cijena 12 borbenih aviona bila je 500 milijuna dolara na otplatu na 10 godina. Ako se ovaj posao ipak realizira, avioni bi se na hrvatskom nebu trebali pojaviti za 2 godine. Dva Baraka već su ove godine preletjeli Knin na obljetnicu Oluje, što je izazvalo ogorčenje u Beogradu. Hrvatska svoje nebo sada čuva sa sovjetskim Migovima 21 Bis, međutim njihovi resursi istječu za otprilike 4 godine. Do tada se novo rješenje mora naći, ili će hrvatsko nebo za velike novce čuvati mađarski ili talijanski lovci iz susjednih NATO zemalja. Ako ovaj posao propadne, moguće je da se Vlada odluči za drugo ponuđeno rješenje na natječaju - švedski Gripen koji košta preko milijardu eura, ili da se raspiše novi natječaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG