Dostupni linkovi

Hrvatska: Izrael da se do 11. januara izjasni o isporuci aviona


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Hrvatska je zatražila od Izraela da je do 11. januara zvanično obavesti da li je u mogućnosti da isporuči borbene avione F-16 koji su ponuđeni na međunarodnom tenderu, a koje je Republika Hrvatska odabrala u transparentnom postupku, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da će Hrvatska poništiti odluku o izboru višenamenskog borbenog aviona od marta 2018. ukoliko "zbog nesporazuma koji su nastali između Izraela i SAD Hrvatska ne bude u mogućnosti da kupi avione koje je odabrala".

"Obaveza Države Izrael je da ishodi odobrenje vlade SAD za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj. Kada nas Država Izrael službeno izvesti o navedenom, pravovremeno ćemo upoznati hrvatsku javnost", navodi MORH.

Prvu izjavu o zastoju u kupovini izraelskih borbenih aviona zbog protivljenja SAD danas je dao i ministar odbrane Damir Krstičević, koji je rekao da je konkurs napravljen po svim pravilima i da nisu znali za protivljenje SAD.

"Želeo bih reći da je vlada SAD dala predodobrenje za prodaju Baraka.

Država Izrael je imala 3. oktobra 2017. svu potrebnu dokumentaciju", rekao je novinarima Krstičević.

Upitan da li je spreman da podnese ostavku ukoliko proces kupovine aviona propadne, on je odgovorio da nije uradio ništa protiv nacionalnih interesa, ali da je uvek spreman da ode ukoliko će njegov odlazak pomoći zemlji.

Američki mediji objavili su prošlog meseca da SAD Izraelu blokira prodaju 12 aviona F-16 Barak, starih tridesetak godina, proizvedenih u SAD, koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku kroz deset godina stajali oko tri milijarde kuna (oko 407 miliona evra).

XS
SM
MD
LG