Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ilegalni objekti stopiraju EU projekte na severu Kosova


Severna Mitrovica ostala je bez 7,8 miliona evra finansijske pomoći EU

Pojedini projekti Evropske unije na severu Kosova se ili otkazuju, ili su u zastoju, zbog toga što lokalna samouprava odbija da ispuni određene uslove EU.

Tako je Severna Mitrovica, opština u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, ostala je bez 7,8 miliona evra finansijske pomoći Evropske unije koja je bila namenjena za izgradnju nove petospratne zgrade Univerziteta u Severnoj Mitrovici i Kulturnog centra.

Lokalna samouprava Severne Mitrovice međutim nije uklonila ilegalno izgrađene objekte koji su bili u blizini mesta gde je trebalo da počne izgradnja, saopštila je EU, navodeći da je uklanjanje tih objekata bilo neophodno radi pristupa radnim oblastima.

Kancelarija EU na Kosovu žali zbog otkazivanja ovih projekata i smatra da su ovi sektori ključni u napretku Kosova.

Prostor na kome je planirana izgranja Univerziteta nakon što bi se stara škola srušila
Prostor na kome je planirana izgranja Univerziteta nakon što bi se stara škola srušila

S druge strane, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, razočaran odlukom, kazao je da su pravi razlozi otkazivanja projekta to što je specijalna predstavnica EU, Natalija Apostolova tražila od opštine da se omogući nastavak revitalizacije mosta, kako je naveo „bez ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana“.

Rakić je takođe rekao da se Apostolova ne trudi da pomogne u unapređenju života građana, već se bavi političkim ucenama.

Dušan Radaković, izvršni direktor nevladine organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture kaže da pre svega ispaštaju građani koji očekuju od EU konkretne fondove i bolji život, i da se ti projekti svakako trebaju realizovati. On dodaje i da je Opština Severna Mitrovica imala prisniju i bolju saradnju sa bivšim šefom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom, u odnosu na Nataliju Apostolovu.

„Ako je problem u infrastrukturi, zemljištu ili eskproprijaciji to je stvar koja je vrlo lako rešiva - nađe se druga lokacija, nađe se približna lokacija, koja može da reši to pitanje, ali je mnogo veći problem da neko blokira sredstva. Može se naći rešenje. Trebalo bi obe strane da sednu da razmotre šta su sve problemi i na koji način mogu da se reše", kaže Radaković.

I radovi na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici, koji se nalazi između južnog i severnog dela, i dalje stoje, jer je Rakić u aprilu naložio prekid radova „zbog niza incidenata koji ugrožavaju bezbednost građana“. Od međunarodnih i lokalnih bezbednosnih organa zatražio je da osiguraju bezbednost.

U međuvremenu, iz Policije Kosova su za Radio Slobodna Evropa rekli da je situacija u Severnoj Mitrovici u poslednjem periodu stabilna i da nije bilo većih incidenata.

Prostor na kome je planirana izgradnja Kulturnog centra
Prostor na kome je planirana izgradnja Kulturnog centra

Most, čiju rekonstrukciju finansira EU, trebalo je da bude otvoren u januaru ove godine, ali je zbog izgradnje potpornog zida sa severne strane, te onda i njegovog rušenja, taj rok produžen. Projekat je vredan 1.450.000 evra, a njega prati i pretvaranje ulice Kralja Petra u pešačku zonu.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, je u poslednjem izveštaju upućenom EU o sprovođenju briselskih sporazuma rekla da je Srbija ometala revitalizaciju mosta tako što je gradila zidove, te je na Kosovo uputila i poslala „bizaran voz čiji je cilj bio da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet Kosova“.

Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture smatra da je odluka gradonačelnika Rakića o stopiranju radova realna, jer kako kaže brojni incidenti u jednom periodu pokazatelj su da nema bezbednosnih uslova, i da KFOR i Kosovska policija treba da budu vidljiviji sa obe strane mosta.

„U ovom trenutku stvarno nije dobra bezbednosna situacija i zbog budućih izbora i vlade koja nije formirana i ostalih problema, slažem se sa gradonačelnikom što je u ovom trenutku stopirano, jer dok se ne nađe neko bolje rešenje što se tiče bezbednosnog dela, može da se pokrene lavina ostalih problema. Zato mislim da situacija treba da se reši da i policija i sudovi uzmu učešće, kako bi se što brže bezbednosna situacija rešila, da bi mogla da se nastavi gradnja mosta“, navodi Radaković.

Student prorektor Nemanja Biševac na „Univerzitetu Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici“ smatra da odluka Evropske unije nije dobra ni za Univerzitet, ni za sam grad, ali da kako kaže poučen iskustvima sa EU prethodnih godina, veruje onome što je saopštio gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

„Verujem da je lokalna samouprava uradila sve što je bilo u njenoj moći. Kao student proretkor bio sam uključen u dešavanja, što se tiče samog univerziteta, i mislim da ona verzija koju je EU saopštila nema veze sa samom istinom”, kaže Biševac.

Ilegalno izgrađeni objekti koje lokalna samouprava Severne Mitrovice nije uklonila
Ilegalno izgrađeni objekti koje lokalna samouprava Severne Mitrovice nije uklonila

On je izrazio nadu da će gradonačelnik zajedno sa Univerzitetom naći rešenje da fakulteti dobiju nove zgrade.

Filip Fićović student Pravnog fakulteta zaustavljanje projekata smatra velikim gubitkom za same studente i grad, navodeći da je EU mogla da predvidi na početku da li postoji problem, i hoće li moći da se reši.

“Siguran sam da je moglo da se nađe rešenje da se mimoiđu problemi i da grad dobije velelepnu zgradu kao što je najavljivano. Smatram da EU nije imala dovoljno razumevanja za Kosovsku Mitrovicu, stanovništvo i same studente koji ovde dolaze”, kaže on.

EU, koja daje doprinos od skoro 100 miliona evra godišnje u vidu finansijske pomoći Kosovu, ostaje posvećena tesnom radu sa organima vlasti radi ulaganja u obrazovanje, kulturu, vladavinu prava i privredni razvoj na Kosovu.

Oko 38,5 miliona evra finansijske pomoći EU namenjeno je za sever Kosova za infrastrukturne projekte, kao što su zgrada opštine u Severnoj Mitrovici, postrojenje za tretman vode i sportska hala u Zvečanu, vrtić i zdravstveni centar u Leposaviću, novi putevi u Zubinom Potoku i Leposaviću.

U realizaciji su nova autobuska stanica i zdravstveni centar u Severnoj Mitrovici, rekonstrukcija kanalizacionog sistema i sistema vodosnabdevanja u Zvečanu.

EU je od 2012. godine dala preko 3,5 miliona evra za 35 poljoprivrednih projekata u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku da bi se podržali lokalni proizvođači sa severa Kosova.

  • 16x9 Image

    Maja Fićović

    Novinarstvom se bavi od 1999. Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Prištini. Karijeru započela na radiju Kosovska Mitrovica, gde je danas glavna i odgovorna urednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG