Dostupni linkovi

EU otkazala pomoć Sjevernoj Mitrovici od 7,8 miliona eura


Sjeverna Mitrovica

Šefica Kancelarije EU na Kosovu, odnosno specijalna predstavnica EU Natalija Apostolova morala je da otkaže finansijsku pomoć Sjevernoj Mitrovici od 7,8 miliona eura, saopšteno je danas iz Kancelarije EU u Prištini.

Projekti su predviđali izgradnju kulturnog centra i nove zgrade univerziteta u Sjevernoj Mitrovici, ali, navode iz Kancelarije EU na Kosovu, lokalne vlasti nisu uspjele ukloniti postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako osloboditi pristup mjestu gradnje.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić saopštio je da je razočaran ovom odlukom i naveo da odluka nema veze sa uklanjanjem objekata.

‘’Pravi razlozi za ovakvu odluku su sledeći - ona (ambasadorka Apostolova) zahteva da naša opština omogući nastavak revitalizacije mosta, bez ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana, što je naš primarni interes. I drugo, EU izaslanica Apostolova je bila iznenađena našim insistiranjem da nam se pojasni kako je moguće da projekat revitalizacije mosta košta 1,2 miliona evra, a nadzor koji vrši njen tim košta 1,9 miliona evra, što je mnogo više’’, precizira Rakić.

On je podsjetio da su projekti koje je Opština Sjeverna Mitrovica dobila od Kancelarije EU obezbijeđeni dok je na čelu Kancelarije EU bio Samuel Žbogar.

“Otkad je na toj poziciji Apostolova se nije trudila da nam pomogne u unapređenju života građana, već se bavila političkim ucenama, na šta mi ne pristajemo’, navodi Rakić u saopštenju.

XS
SM
MD
LG