Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Do pola most, od pola politika


Radovi na glavnom mostu na Ibru sa severne strane i dalje stoje, odlukom gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića.

Most, čiju rekonstrukciju finansira Evropska unija, trebalo je da bude otvoren za vozila 20. januara 2017.

Nakon novonastalih događaja, izgradnje krajem prošle godine, pa rušenja potpornog zida sa severne strane mosta u februaru, i novih dogovora koji su usledili, taj rok je produžen.

Natalija Apostolova, specijalna predstavnica Evropske unije u Prištini tom prilikom je rekla da će se otvaranje mosta desiti kada se projekat pretvaranja ulice Kralja Petra u Severnoj Mitrovici razvije u pešačku zonu, i pratiće procedure koje trebaju da se urade.

Obustava radova zbog bezbednosti građana: Goran Rakić
Obustava radova zbog bezbednosti građana: Goran Rakić

Međutim, odluku o obustavi radova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, koji nije bio dostupan za izjavu, doneo je u aprilu, nakon serije incidenata u delu oko mosta. On je tada zatražio od međunarodnih I lokalnih bezbednosnih organa, da osiguraju bezbednost građanima.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa portparol EU na Kosovu Dinka Živalj kaže da projekat EU za revitalizaciju glavnog mosta u Mitrovici vredan 1.450.000 evra koji je započet 2016. godine, u velikom delu dobro napreduje.

„Još jedan ishod sporazuma u okviru dijaloga u Briselu predviđa pretvaranje ulice Kralja Petra u Severnoj Mitrovici u pešačku zonu. Evropska unija očekuje da se oba projekta uskoro završe.“

Šefica administracije u Opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić kaže da je prioritet lokalne samouprave bezbednost svih građana koji tu žive, te da je opština dala konkretan zahtev i EU, EULEX-u i svim onim institucijama koje se bave bezbednošću da očekuje da povećaju prisustvo bezbednosnih snaga u blizini glavnog mosta, kako bi se radovi nastavili.

Bez podrške relevatnih institucija: Adrijana Hodžić
Bez podrške relevatnih institucija: Adrijana Hodžić

„Jedini razlog zbog kog je Opština Severna Mitrovica insistirala da se prekine sa radovima na glavnom mestu jeste manjak bezbednosti i par incidenata koji su se dogodili u ovom regionu. Zaista je neshvatljivo da nismo dobili konkretnu podršku od strane relevantnih institucija kada je u pitanju povećanje prisustva svih onih institucija koje bi trebalo da se bave bezbednošću, a odnosi se na EULEX, Kosovsku policiju i predstavnike KFOR-a.“

Šef operative Kosovske policije za region severa Željko Bojić potvrdio je za RSE da je situacija stabilna.

U poslednjem periodu bezbednosna situacija je na zadovoljavajućem nivou u zoni odgovornosti regionalne direkcije policije Mitrovica sever. U poslednje vreme nismo imali registrovanih slučajeva nekih većih razmera i incidenata, tako da je situacija na zadovoljavajućem nivou.“

Hodžić kaže da je istina da nisu zabeleženi incidenti u poslednjem periodu, ali da je i činjenica da je incidenata bilo dok su radovi bili u toku, i da su prestali onda kada se prestalo sa radovima.

„Zaista postoji bojazan da može da se pogorša bezbednosna situacija na terenu, i zato se insistira na povećanom prisustvu od strane bezbednosnih snaga na samom terenu, u toku radova a i nakon završetka radova, bar na tom početku kada most bude prohodan, kako za pešake, tako i za vozila“, kaže šefica opštinske administracije, navodeći da lokalna samouprava nije zainteresovana da preuzme odgovornost za eventualne incidente i da se radovi na mostu nastave po svaku cenu, već insistira na povećanom prisustvu institucija koje se bave bezbednošću.

“Za sada ovo je stav naše lokalne samopurave”, kaže Hodžić.

Mostovi Mitrovice
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Dragoljub Vlajić iz Severne Mitrovice smatra da prekid radova ničemu ne doprinosi i smatra da bi trebalo da se završe.

„Ja mislim da je to velika glupost. Mi nemamo ulice, nemamo ništa. Trebalo je prvo da regulišu ulice pa posle da grade nešto. Prekinuto je dole gde je igralište. Na šta liči to? Ni na šta. Pa nek se završi, šta mogu da spreče s tim? Jesu li sprečili nešto tom politikom uslovljavanja? Ništa.“

Podsetimo, svi predviđeni radovi na mostu i oko njega, sa južne strane, su završeni.

  • 16x9 Image

    Maja Fićović

    Novinarstvom se bavi od 1999. Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Prištini. Karijeru započela na radiju Kosovska Mitrovica, gde je danas glavna i odgovorna urednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG