Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska bira borbene avione


Planira se da odluka o izboru tipa aviona bude donesena do kraja godine

Hrvatska će sljedećeg tjedna na adrese pet zemalja poslati zahtjev za ponudu lovačkih aviona. U igri su Južna Koreja, Švedska i američki avioni iz Sjedinjenih Država, Grčke ili Izraela. Nakon 15 godina odgađanja, vrijeme je da se konačno krene u tu kupovinu, kažu analitičari.

Na adrese švedskog Saaba koji prizvodi Gripen, Južnokorejaca koji proizvode FA-50 i Sjedinjenih država, Izraela i Grčke koji nude polovne F-16 sljedećeg tjedna kreće zahtjev za ponudu 12 borbenih aviona. Hrvatska je proučila recentna iskustva s nabavom borbenih aviona bratskih država članica NATO-aBugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Slovačke i koristit će se njima, kažu u Ministarstvu obrane, ali kako su svi ti slučajevi različiti, ne može se po tome zaključiti koji bi mogao biti hrvatski izbor.

Kako kažu u Ministarstvu, ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: ​međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. Također, Hrvatska želi da ugovor o nabavi aviona bude podloga za jačanje gospodarske suradnje s državom od koje se kupuje avion, pa će ugovor morati sadržavati i elemente investiranja u hrvatsko gospodarstvo.

Umirovljeni general avijacije Josip Štimac bio je među ekspertima koji su vlastima savjetovali da Hrvatska ne odustane od borbene avijacije, i kaže za Radio Slobodna Europa da će proces odabira biti izuzetno složen:

„U pitanju je nabava, znači – da li novi, da li stari? Sljedeće je pitanje sudjelovanje onoga koji će nam prodati avione. Recimo, Šveđani nude dvije milijarde eura ulaganja u Republiku Hrvatsku. To su nudili i Južnokoreanci za svoj FA-50. Ja ne znam što nude Izraelci ili Amerikanci, nude li ulaganja ili nešto drugo? Tu je u pitanju i strateško partnerstvo…. Po meni, ja sam uvijek za nove avione.“

O ponudama će odlučivati stručno povjerenstvo iz sustava obrane i potom međuresorno povjerenstvo o međudržavnoj suradnji i strateškom partnerstvu, jer u Ministarstvu naglašavaju kako zbog prirode i obima posla ne žele surađivati samo s tvrtkom, nego i sa državom. Pitali smo generala Štimca, ima li neke osobne preferencije?

„Nijedan od tih aviona nije loš za Hrvatsku. Svaki je dobar, izuzetno dobar – i F-16 i Gripen i FA-50. A dobar je zbog toga jer će Hrvatska na taj način zadržati svoju borbenu komponentu s kojom – među ostalim – možemo i puniti proračun. Imamo takvu mogućnost sa Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom od kanadera za gašenje požara do školovanja pilota“, kaže Štimac.

A izgubiti borbenu komponentu znači - izgubiti ratno zrakoplovstvo, upozorava naš sugovornik:

„Zato je za mene svako rješenje dobro. Najgore rješenje je nemati ništa i odgađati odluku. Nama je krajnje vrijeme da se donese ovakva ili onakva odluka i – kakva god ona bila – to će biti daleko manja greška nego da se odluka odgodi ili se donese odluka da se ne nabavi ništa.“

Staro ili novo? Vojni analitičar Igor Tabak za RSE kaže kako novi avion može biti u upotrebi 20, pa i 30 godina, dok vijek rabljenog ovisi o tome u kakvom je stanju kupljen. „Izrael i Turska izuzetno mnogo lete na svojim avionima, kao i Sjedinjene Države, koje su u očekivanju novih generacija aviona intenzivno koristile postojeću tehniku“, kaže naš sugovornik.

„Prema tome, kupovina rabljenog sistema može posljednjih nekoliko godina biti priličan izazov, ako se tu rabljenu tehniku želi koristiti dulje vremena. Tada treba jako pažljivo birati, jer to može jako jednostavno postati problem“, dodaje.

Planira se da odluka o izboru tipa aviona kojeg će Hrvatska kupiti bude donesena do kraja godine, iako Tabak podsjeća da je Hrvatska sklona probijati zadane rokove. Ako ovaj puta sve prođe kako je planirano, u Ministarstvu obrane očekuju da - ovisno o dinamici sklapanja ugovora - prvi avioni stignu u Hrvatsku do kraja 2020. godine

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG