Dostupni linkovi

Proces identifikacija predat tuzlanskim vlastima


Predmeti koji su pripadali žrtvama rata, Foto: Maja Nikolić
Predmeti koji su pripadali žrtvama rata, Foto: Maja Nikolić
Međunarodna komisija za nestale osobe ICMP najavila je prije nekoliko mjeseci da će proces identifikacija predati lokalnim zajednicama.

Preuzimanjem Identifikacijskog centra Podrinje u Tuzli, lokalna zajednica i njene lokalne vlasti preuzele su ogromnu odgovornost privođenja kraju identifikacija žrtava Podrinja iz proteklog rata.

Kroz identifikacijski centar u Tuzli prošlo je na desetine međunarodnih forenzičnih stručnjaka, članova obitelji žrtava i ogroman broj diplomatskih predstavnika koji su se složili u jednom da ono što je 1996. godine izgledalo kao nemoguća misija danas je stvarnost.

„U ovom objektu je pregledan ogroman broj ekshumiranih tijela. Uzeto je više od 20 hiljada koštanih uzoraka za DNK analizu. I što je najvažnije vraćeno je dostojanstvo i ime i prezime za skoro 6600 žrtava Srebernice“,
kaže Adnan Rizvić, predstavnik Međunarodne komisije zanestale osobe ICMP.

U Institutu za nestale osobe BiH prošlotjednu predaju identifikacijskog centra lokalnoj zajednici nazivaju veoma važnim trenutkom.

„Nema straha od mogućeg zastoja. Tempo identifikacija biće nastavljen onako kako je to bilo i dosada“,
rekao je Amor Mašović, predstavnik Kolegija direktora Instituta.

Ipak, Mašović priznaje da neće biti lako bez ICMPA-a.

„Uvjeren sam da će vlasti BiH, da će jedan od suosnivača Instituta za nestela osobe, dakle Vijeće ministara BIH imati daleko više sluha nego što je to bilo do sada kada je u pitanju proces potrage za nestalim osobama, prije svega ekshumacije i ostale istražne radnje,“
kazao je on.

Novinari su pitali i načelnika Tuzle Jasmina Imamovića je li lokalna zajednica spremna preuzeti ovako krupan zalogaj, na što je načelnik Jasmin Immaović odgovorio:

„Mi nećemo dozvoliti da se projekat ugasi, pa makar zadnja ostala općina Tuzla. Siguran sam da ćemo ovaj posao završiti, on se ne smije ugasiti mora biti završen.“

Rad će se nastaviti istim intenzitetom


Iako je do sada identificirano preko 17. 000 nestalih obitelji su i dalje nezadovoljne. Zumreta Džafeorvić, predsjednica Udruženja nestalih i nasilno odvedenih Bošnjaka Brčko Distrikta je to potvrdila i novinarima.

„Treba da se deminira jedan dio na periferiji grada kod grobnice u Goricama, gdje se pretpostavlja da se radi o stotinjak žrtava. Međutim ja ne vjerujem, jer je tu bila velika grobnica iz Gorica i ova sad bi mogla biti manja, ali daj Bože da je stotinu. Već četiri mejseca zna se za tu grobnicu, sve su problemi, sad deminiranja, sad novac oko deminiranja, tako da je to užas jedan. Međutim mi iz udruženje pripremamo velike proteste, jer mi ako ne počnemo ove nedjelje biće kasno jer se grobnica nalazi na veoma podvodnom terenu“,
rekla je ona

Obitelji su nezadovoljne jer sve ove godine potrege za najmilijima za njih nisu bile nikakvo ohrabrenje niti satisfakcija, kaže Zumreta Džaferović.
kaže Džaferović.

„Ipak ja mislim da je ICMP bio institucija koja je imala autoritet i u svijetu i da smo se mogli tu svjetla obraza obratiti, a ovako sumnjam...“


Iako obitelji smatraju da proces identifikacija ide veoma sporo, dr. Vedo Tuco forenzičar u identifikacijskom centru u Tuzlu smatra da je mnogo učinjeno.

„17 000 je identifikovano i predato znači nije to početak, ipak je urađeno jako puno, ali ja nisam zadovoljan moglo je puno više i puno bolje,“
kazao je on.

I dr. Rifat Kešetović, voditelj Identifikacijskog centra Podrinje smatra da obitelji nemaju razloga za bojazan, jer će se kako kaže nastaviti raditi istim intenzitetom kao i do sada.

„Vjerujem da će ovaj projekat nastaviti da radi barem intezitetom kakvim je radio i svih ovih godina“,
smatra Kešetović.

Jesu li obitelji žrtava upravi pokazat će vrijeme, jer činjenica je da se određeni problemi već naziru jer Tuzla nema institucije sudske medicine. Jedno od pitanja na kojeg več skoro dvije godine nema odgovora je i zašto Vlada Tuzlanskog Kantona ne želi prihvatiti idejni projekt o osnivanju Forenzičkog centra u Tuzli koji bi, danas, da je bilo samo malo sluha nadležnih već imao nove stručne kadrove, mlade ljude.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Predstavljen projekat pomoći pravosuđu zemalja regije
Proces identifikacija predat tuzlanskim vlastima
Glavaš u pritvoru, advokati najavili žalbu
Ratni huškači iz Kontićevog filma i danas su u javnosti
Karadžić protiv optužbe za teror civila
Nužno nastaviti suđenja za ratne zločine
Svjedočanstvo o zločinu nad djecom

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju - svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u radijskom programu Radija Slobodna Evropa i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Marija Arnautović, Sabina Čabaravdić)

Priče o nestalima

Serijalom Priče o nestalima, Radio Slobodna Evropa pridružuje se naporima organizacija koje se bave pitanjem nestalih u regionu, kako bi njihove porodice konačno saznale istinu o svojim najmilijima.

Više priča o nestalima možete naći
OVDJE

Ukoliko nešto znate o sudbini neke od osoba o kojima govore naše priče, molimo da javite na redakcijski mail: slobodnaevropa@rferl.org

Linkovi za stranice organizacija koje se bave nestalima:

* Međunarodna organizacija za traženje nestalih
* Documenta iz Zagreba
* Istraživačko dokumentacioni centar iz Sarajeva
* Fond za humanitarno pravo iz Beograda



XS
SM
MD
LG