Dostupni linkovi

Svjedočanstvo o zločinu nad djecom


„Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi¨
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00


Zvjezdan Živković

Pred brojnim auditorijem, u utorak navečer u Sarajevu promovisana je knjiga „Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi“ koja sadrži imena ubijene djece sa svim identifikovanim podacima i fotografijama. Knjigu su zajedno pripremili Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

„Za mene knjiga znači mnogo. Ovo mi je rođenje. To mi znači da se zna ko je agresor, a ko žrtva“, rekla je Bahra Hodžić, majka ubijenog sina koji je od snajpera poginuo u sarajevskom naselju Stup.

Knjiga na kojoj se radilo više od tri godine, monografskog je i naučnog karaktera kaže Muhamed Šestanović, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i koautor knjige.

Mnogi izvori govore da je 1.600 djece ubijeno tokom opsade Sarajeva. Međutim, mi smo do sada prikupili relevantnu dokumentaciju za 525 imena - kaže Grabovica


„Mi dajemo roditeljima ubijene djece, gradu i široj javnosti jednu značajnu studiju koja dokumentira zločine nad najosjetljivijim i najnevinijim žrtvama grad Sarajeva pod opsadom – djecom. Studija dokumentira sve aspekte rekonstrukcije opsade grada, daje nekrologiju ubijene djece i 115 lokacija na kojima je izvršen masakr nad djecom. Knjiga će vjerovatno biti jedan od dokaznih materijala u tužbi protiv Radovana Karadžića, ali i Ratka Mladića", istakao je Šestanović.

Tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.479 dana još nije utvrđen konačan broj ubijene djece grada. "Istraživanja se još vode", ističe Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

„Mnogi izvori govore da je 1.600 djece ubijeno tokom opsade. Međutim, mi smo do sada prikupili relevantnu dokumentaciju za 525 imena. Kada prikupimo dovoljan broj imena i informacija u saradnji sa Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava napravit ćemo i drugo izdanje ove knjige. Planiramo da održimo promocije u Zagrebu, Beogradu i Podgorici, kao van BiH", kaže on.

Akademik Vladimir Premec je na promociji knjige podsjetio na nekoliko ubijene djece čiji su roditelji dali izjave zapisane u ovoj knjizi. Među njima prisjetio se i Kemala Karića koji je ranjen 30. maja 1992. godine u naselju Bare i kojem je kada je imao samo četiri mjeseca, amputirana noga, a njegova majka dok ga je nosila do skloništa, ubijena je.

„Oni nisu uspjeli ostvariti one mogućnosti koje su na božanskom projektu u sebi nosili. Čuveni fragmet glasi: 'Rat je otac svega'. Ne vjerujem toj tezi – rat je otac samo ruine“, kazao je Premec.

Profesor Mirko Pejanović kazao je da knjiga, odnosno studija, daje osnovu da se nastave i prošire istraživanja o stradanju civila u Sarajevu tokom rata 1992-1995. godine.

„Iskažimo potrebu da grad Sarajevo osigura sredstva za cjelovito istraživanje stradanja civila u Sarajevu pod opsadom a to je, po nekim statistikama, više od 12.000 civila. Na kraju 21. vijeka u Evropi se dogodila opsada glavnog grada, dogodio se nacifašizam koji je usmrtio preko 10.000 građana Sarajeva i preko 100.000 građana Bosne i Hercegovine. Te žrtve su opomena živima da demokratske snage Sarajeva i BiH ne pokleknu i ne dozvole destabilizaciju mira i države BiH“, istakao je Pejanović.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Predstavljen projekat pomoći pravosuđu zemalja regije
Proces identifikacija predat tuzlanskim vlastima
Glavaš u pritvoru, advokati najavili žalbu
Ratni huškači iz Kontićevog filma i danas su u javnosti
Karadžić protiv optužbe za teror civila
Nužno nastaviti suđenja za ratne zločine
Svjedočanstvo o zločinu nad djecom

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju - svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u radijskom programu Radija Slobodna Evropa i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Marija Arnautović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG