Dostupni linkovi

Glavaš u pritvoru, advokati najavili žalbu



Glavaš je u maju 2009, nakon što se sklonio u BiH bio već priveden u Sud BiH
na saslušanje, nakon čega je pušten, fotografije: Midhat Poturović


Dženana Halimović

Branimir Glavaš
, osuđen za ratni zločin u Osjeku, uhapšen je u utorak uveče u Drinovcima, kraj Gruda, a po odluci Suda BiH. Naime, Sud BiH je, prema sporazumu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima koji su potpisale BiH i Hrvatska, potvrdio presudu hrvatskog suda po kojoj je Glavaš pravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

„Vanraspravno prvostepeno vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je Branimir Glavaš osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sud BiH je jučer odredio i pritvor optuženom Glavašu. Sada ima pravo žalbe na rješenje o pritvoru u roku od tri dana od prijema rješenja“, pojašnjava glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić.

Glavašev advokat u BiH Nikica Gržić na ročištu održanom u povodu zahtjeva Hrvatske da se Glavašu u BiH odredi izdržavanje kazne, tražio je da se kazna smanji.

Sud BiH nije uvažio argumente odbrane, te je na osnovu pisma koje je Glavaš uputio zaključilo kako optuženi nema namjeru da se vrati u Hrvatsku na izdržavanje kazne,već da je želi izdržavati u BiH. Gržić je potvrdio Glavaševo hapšenje, te iznio razloge određivanja pritvora.

„Mi smo na ročištu prilikom ispitivanja presude iz Republike Hrvatske stavili prigovore. Na te prigovore Sud je donio odluku kojom je priznao presudu nadležnog suda, u ovom slučaju Vrhovnog suda Republike Hrvatske i izrekao kaznu od osam godina, a s obzirom na zakone BiH, svaka kazna koja je izrečena u dužem periodu od pet godina ima za posljedicu određivanje pritvora. Žalbu odbrana i osuđeni imaju u roku od 30 dana od dana prijema presude“
, kaže Gržić.

Ministarstvo pravde Republike Hrvatske uputilo je 24. augusta 2010. godine molbu za preuzimanje izvršenja kazne zatvora, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Branimira Glavaša su pravosudni organi Republike Hrvatske pravosnažno oglasili krivim što je u periodu od jula do kraja decembra 1991. godine kao stvarni, a zatim i formalni zapovjednik odbrane grada postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

Paralelni postupci u Hrvatskoj


Osuđeni Glavaš je, kako stoji u Odluci Suda BiH, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, iako je bio dužan, propustio spriječiti mučenje civilnog stanovništva, nečovječno postupanje, nanošenje ozlijeda tjelesnog integriteta i primjenu protuzakonitih zatvaranja, te kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba naredio ubijanje civilnog stanovništva, nečovječno postupanje i primjenu protuzakonitog zatvaranja.

Radi se o slučajevima poznatima kao "Garaža", odnosno ubistvo jednog, a mučenje drugog srpskog civila, i slučaj "Selotejp" koji se odnosi na hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila, koji su ubijeni i bačeni u rijeku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalijepljenom preko usta.

Upravo zbog toga što se radi o ratnom zločinu, ovakva odluka suda mogla se i očekivati. Ovakav ishod ranije je najavio i zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut.

„Postoji upoređivanje sa visinom zaprijećene kazne u zakonodavstvu obadvije države i vidjeli smo to u slučaju Šimić da je došlo do smanjenja visine kazne upravo za to krivično djelo u BiH predviđena niža kazna. Kada je u pitanju Branimir Glavaš, radi se o ratnom zločinu, dakle radi se o presudi za najteža djela i Sud BiH će se kretati također u okviru zakonodavstva BiH. Mi ne možemo izreći težu kaznu, dakle kretaće se u maksimumu koji je utvrđen kaznom stranog suda“, rekao je Arnaut.

Pored najavljene žalbe na odluku Suda BiH o visini kazne, uporedo se u Hrvatskoj vode paralelni postupci, kazao je Glavašev advokat u Hrvatskoj Ante Madunić.

„Čekat će pravomoćnu odluku pritvoru, a nakon toga, ako se sve potvrdi, ići će na izdržavanje kazne u zatvoru BiH koji odredi nadležno tijelo u BiH. Ja se nadam da će još uvijek neki od naših akcija, lijekova, pa barem u Strazburu, urodit plodom i da će se takva, u suštini nepravdena odluka ukinuti. Četiri ustavne tužbe su podnesene. Bude li i dalja odluka takva, sasvim sigurno će se ići i do međunarodnih pravnih tijela“
, pojasnio je Madunić.

Za sada Glavaš ostaje u pritvoru gdje, ukoliko Sud odbije žalbu na pritvor, može provesti najviše devet mjeseci. Nakon toga slijedi izdržavanje osmogodišnje kazne, ukoliko Apelaciono vijeće Suda ne donese drugačiju odluku.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Predstavljen projekat pomoći pravosuđu zemalja regije
Proces identifikacija predat tuzlanskim vlastima
Glavaš u pritvoru, advokati najavili žalbu
Ratni huškači iz Kontićevog filma i danas su u javnosti
Karadžić protiv optužbe za teror civila
Nužno nastaviti suđenja za ratne zločine
Svjedočanstvo o zločinu nad djecom

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju - svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u radijskom programu Radija Slobodna Evropa i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Marija Arnautović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG