Dostupni linkovi

Rizici privatizacije Budvanske rivijere


Budva
Budva

Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera, poslijednje veliko hotelsko preduzeće u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore, ulazi u 2020. godinu sa svim preduslovima za njenu dugo najavljivanu privatizaciju. Prema planu Savjeta za privatizaciju, u 2019. je preduzeće restrukturirano, što je uslov za prodaju većinskog paketa državnih akcija.

No, namjera Vlade da proda većinsko vlasništvo u HG Budvanska rivijera nailazi na kritike u dijelu javnosti, a jedan od razloga su lokacije na kojima se nalaze hoteli tog preduzeća – riječ je o ekskluzivnim parcelama uz samu obalu od Budve do Petrovca.

Urbanistički planovi na takvim lokacijama omogućavaju i višestruko veću izgradnju od postojeće, pa se postavlja pitanje da li bi neki budući vlasnik svoj privatan interes brze zarade gradnjom, podredio javnom interesu razvoja turizma i očuvanja prostora, kao na primjeru turističkog naselja Slovenska plaža, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Đorđe Zenović, iz Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva.

“Sada je na području tog najvećeg hotelskog naselja u Budvi pod objektima oko 30.000 kvadratnih metara zemljišta. A DUP (Detaljni urbanistički plan) za taj prostor predviđa gradnju do 460.000 kvadratnih metara. To vam je kao da na već postojeće objekte podignete još osam ili devet spratova”, kaže Zenović i ocjenjuje da bi to značilo potpunu devastaciju prostora hotelskog naselja, te istoimene plaže i njenog zaleđa.

Nedostatak garancija

Zenović dodaje da ne postoji zakonska ili urbanistička legislativa koja bi bila garant da neki novi većinski vlasnik neće na mjestu hotela graditi nekretnine za tržište.

“Zakonski, koliko sam ja upoznat, ne postoji nikakav mehanizam da se spriječi ili eventualno zabrani takva gradnja. Lokalnoj samoupravi su oduzete nadležnosti vezano za urbanističko planiranje, legislativa se sprovodi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, i lično mislim da, ako bilo ko izrazi želju da gradi, Vlada će mu uzaći u susret”, kaže Zenović.

Lokalnoj samoupravi su oduzete nadležnosti vezano za urbanističko planiranje, legislativa se sprovodi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, i lično mislim da, ako bilo ko izrazi želju da gradi, Vlada će mu uzaći u susret
Đorđe Zenović


A da je već bilo interesovanja za kupovinu HG Budvanske rivijere, ranije je saopšteno iz MK Grupe srbijanskog biznismena Miodraga Kostića, koji posjeduje dionice u tom budvanskom preduzeću.

MK Grupa se inače bavi pre svega trgovinom i proizovodnjom poljoprivrenih proizvoda.

Sredinom 2018. godine je direktor za hotelijerstvo MK Grupe Nikola Avram izjavio da je ta kompanija zainteresovana da postane većinski vlasnik budvanskog preduzeća.

Na naš upit da li su i dalje zainteresovani za kupovinu budvanskog preduzeća, kolika je njihova investiciona projekcija ulaganja u taj cilj i kroz kakve konkretne poteze, te da li bi kao većinski vlasnik HG Budvanska rivijera gradili nove objekte na lokacijam sadašnjih hotela, iz MK Grupe su kazali da za sada o tim temama ne mogu da detaljnije govore jer tender još nije raspisan.

Ambicije biznismena iz Srbije

Međutim, uputili su nas na jedan od intervjua koje je Miodrag Kostić dao 2017. godine, a u kojem je rekao da ta kompanija u Crnoj Gori ima strateške ambicije prevashodno u oblasti turizma.

“Verujemo u pozicioniranje Budvanske rivijere kao jedne od vodećih u oblasti hotelskog turizma na ovom delu primorja. Ambicije sa naše strane postoje, a konkretni dogovori zavise od budućih tendera i uslova koje će Vlada propisati”, saopštio je Kostić, dodajući da na prostoru Slovenske plaže “nije zainteresovan za gradnju stotine hiljada kvadrata na teritoriji jedine preostale zelene oaze u Budvi”.

Iz HG Budvanska rivijera nisu odgovorili na naša pitanja o tome da li je do sada sada bilo zvaničnih kontakata sa zainteresovanim potencijalnim kupcima preduzeća.

Miločer, Kraljičina plaža
Miločer, Kraljičina plaža

Ko su trenutni vlasnici?

Većinski paket dionica od 58,7 posto akcija u HG Budvanska rivijera posjeduje Vlada Crne Gore zajedno sa Fondom PIO (Penzijsko-invalidskog osiguranja) i Zavodom za zapošljavanje, AIK banka srbijanskog biznismena Miodraga Kostića ima 15,2 odsto, a njegov poslovni partner – Neil Emilfarb iz Strateks grupe – kroz svoje dvije firme takođe ima 15,2 procenata akcija.

Isti dioničarski odnos je preslikan na novo preduzeće Sveti Stefan Hoteli, koje je osnovano polovinom 2019. godine segmentacijom HG Budvanska rivijera. To preduzeće je vlasnik grad-hotela Sveti Stefan i Miločer, procijenjenih na vrijednost od oko 60 miliona eura, a koji su izdati u dugoročan zakup kompaniji Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Predsjednik Borda direktora HG Budvanska rivijera Saša Radović je za RSE ranije kazao da izdvajanje tih hotela u novo preduzeće treba posmatrati u svijetlu predstojeće privatizacije.

“Cilj restrukturiranja je da se stvori posebno privredno društvo koje neće biti privatizovano u prodaji državnog paketa akcija. Mislim da će država u budućnosti naći načina da otkupi akcije od privatnih vlasnika, kako bi zaokružila svoju imovinu na 100 posto u hotelima Sv. Stefan i Miločer”, rekao je Radović.

HG Budvanska rivijera, najveće hotelsko-turističko preduzeće u Crnoj Gori, ima preko 3.800 turističkih ležaja u hotelima Palas, Slovenska Plaža, Aleksandar, Castellastva i Mogren.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG