Dostupni linkovi

Odbrana Miločerskog parka od apartmana i nekretnina


Sa protesta protiv gradnje u Miločeru
Sa protesta protiv gradnje u Miločeru

Sječom prvih stabala u Miločeru, na jednoj od najekskluzivnijih lokacija crnogorskog primorja, firma Adriatic properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, je počela radove na izgradnji hotela "Kraljičina plaža". Međutim, bez potrebne saglasnosti i odobrenja Opštine, kažu iz lokalne vlasti u Budvi.

Potpredsjednik Opštine Budva Marko Marković (Demokrate) za Radio Slobodna Evropa (RSE) je izjavio kako je gradnja "neprihvatljiva zbog prevelike intervencije u prostoru koja je predviđena i zato što se ovaj projekt ne uklapa u pravne propise uređenja prostora višeg reda, odnosno u Prostorni plan posebne namjene za obalno područje Crne Gore, koji nije ispoštovan ovim idejnim projektom.

Marković dodaje da su prekoračeni limiti koje je taj Plan propisao za broj kreveta, zauzetost prostora i dopuštene izgrađenosti na području Miločera.

Demanti Adriatic Propertiesa

Navode o nelegalnom početku radova demantuju iz kompanije Adriatic Properties, što pokrepljuju dokumentom iz Minstarstva održivog razvoja i turizma o prijavi gradnje 1. novembra ove godine.

"Objekat koji gradimo ne predstavlja devastaciju Miločerskog parka, jer je predviđena gradnja na građevinskoj parceli, a ne na zaštićenom zelenilu. Na toj lokaciji se već nalazio stari objekat 'Kraljičina plaža', a novi objekat, osim pozicije starog objekta, pokriva parking starog objekta, punilicu za gorivo sa pripadajućim podzemnim rezervoarom", naveli su iz Adriatic Propertiesa u saopštenju medijima i dodali da će na toj lokaciji i u objektu biti zasađeno preko 250 stabala drveća kao i 5.900 malog i žbunastog rastinja.

Saglasnost na idejno rješenje za novi hotel "Kraljičina plaža" u miločerskom parku je u avgustu ove godine dao glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović, nakon čega je Opština Budva podnijela krivične prijave protiv njega i tadašnjeg državnog ministra turizma Pavla Radulovića, te NN lica u Ministarstvu turizma.

Iz lokalne budvanske vlasti, koju vrše stranke koje su na državnom nivou opozicija (Demokratski front, Demokrate, URA i Crnogorska), naveli su u prijavi sumnju da je u procesu odobravanja saglasnosti došlo do zloupotrebe službenog položaja.

Ipak, ovih dana su počeli pripremni radovi za izgradnju novog hotela, koji treba da se gradi na mjestu istoimenog, porušenog 2017 godine.

Pripremni radovi za gradnju hotela
Pripremni radovi za gradnju hotela

Značaj Miločerskog parka

Predsjednica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić kaže da građani trebaju dići glas protiv plana da se u parku grade i nekretnine za tržište, što je ranije najavljeno kao dio projekta "Kraljičine plaže".

"Miločerski park, Sveti Stefan i Dubrovnik su bili amblemi turizma nekadašnje Jugoslavije. Svako bi tu želio stan. Ali, apartmani za tržište nisu interes ni ove države, ni ovoga grada, ni ovih građana. Njihova djeca već sad zaboravljaju da su ikada odrastali u prostoru ove ljepote i odavno već ne mogu da budu na ovim plažama", kaže Jelušić za RSE, uz podsjećanje da je ograničen pristup plažama i obali kod hotela koje je zakupio Adriatic Properties.

Jelušić smatra da Adriatic Properties nije odustao od ranije namjere da u okviru hotela izgradi i apartmane za tržište, o čemu je RSE pokušao da dobije izjašnjenje Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i samog investitora, koji na upit nisu odgovorili.

Protivljenje novoj izgradnji u Miločerskom parku, kao i apartmana za tržište na tom dijelu rivijere, potvrdili su i odbornici lokalne Skupštine opštine u kojoj vlast vrše opozicione partije u državnom parlamentu. Prije dvije godine oni su usvojili Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka, kojom se podržava rekonstrukcija postojećih objekata u tom području, ali ne i gradnja novih.

"Opština Budva će preduzeti sve mjere u cilju očuvanja Miločerskog parka kao javnog dobra i u tom smislu se protiviti izdavanju odobrenja za izgradnju novih i proširenja kapaciteta postojećih objekata", piše u toj odluci.

Ipak, prema idejnom rješenju kompanije Adriatic Properties, novi hotel će biti četvorospratni objekat sa 60 hotelskih soba i 66 apartmana.

Mještani se bune i prijete blokadama

Među mještanima Miločera, onima koji se protive takvoj gradnji, kažu nam da treba sačuvati park kao posljednju zelenu oazu između Svetog Stefana i Pržnog.

"Ovaj park je jedinstven na cijeloj Jadranskoj obali i da se ja pitam, ja bih ga zaštitio kao park prirode, a ne sjekao. To su naša jedina preostala pluća, jer smo sve ostalo izbetonirali", smatra mještanin Mićo Mitrović.

Budvanin Miloš Albijanić kaže da nije protiv gradnje, ali ne uz obalu i ne u stoljetnom parku.

"Sit sam priča kako je gradnja dobra za turizam, jer mi turistima treba da ponudimo ono što unikatno što imamo, a to je ljepota prirode", navodi.

Mještanin Svetog Stefana Blažo Rađenović je sa posljednjeg protesta, koji je organizovan u nedjelju, protiv gradnje u Miločeru, pozvao nadležne da provjere zakonitost tih radova.

"Ako oni ne reaguju, bićemo spremni da blokiramo s obje strane ulaz na Sveti Stefan, Miločer i Pržno", kazao je Rađenović.

Šta preostaje lokalnim vlastima?

U okolnostima kada su ingerencije nad planiranjem prostora i izgradnji objekata novim zakonom izmješteni sa lokalnog na državni nivo, pitali smo potpredsjednika Opštine Budva Marka Markovića da li su protesti jedino što je preostalo lokalnoj vlasti u slučaju Miločerskog parka.

"Mislim da možemo protestima uticati na one koji imaju ingerencije, a to je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT), da izmijene odluke koje su donesene u slučaju "Kraljičine plaže". Ja se nadam da će savjest i poštovanje zakona ove države prevagnuti", kaže Marković.

I kompanije Adriatic Properties ranije je medijima saopšteno da će gradnja hotela sa pet zvjezdica početi nakon dobijanja svih potrebnih dozvola, da će koštati 70 miliona evra, te da će biti završena za dvije i po godine.

Kompanija "Adriatic properties" je 2007. godine od hotelske grupe "Budvanska rivijera" zakupila hotele "Sveti Stefan", "Vila Miločer" i stari (prije dvije godine porušeni) hotel "Kraljičina plaža".

Skupština Crne Gore je aneksom produžila ugovor o zakupu sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz hotel "Kraljičina plaža", gdje bi trebalo da se grade apartmani, dato u zakup na 90 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG