Dostupni linkovi

Policija radi na pronalasku ubica policajaca u Sarajevu


Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je saopštilo da je privedeno 13 osoba koje se mogu dovesti u vezu sa ubistvom dvojice policajaca u Sarajevu.

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović stradali su u petak ujutro u sarajevskom naselju Alipašino polje kada su u njih pucali osumnjičeni kradljivci automobila.

Šehović je ubijen na licu mjesta, dok je Vujinović podlegao uslijed teških povreda glave na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Nešto prije 19 sati građani Sarajeva počeli su se okupljati na mjestu ovog zločina. Njih nekoliko stotina zapalili su svijeće uz fotografije stradalih policajaca. Porodicama ubijenih su izrazili iskreno saučešće.

Do pucnjave u Alipašinom polju je došlo prilikom pokušaja policajaca da spriječe krađu automobila "golf 6" hrvatskih registarskih oznaka, kada su kradljivci iz automatske puške pucali na policijsku patrolu koja ih je zatekla u krađi vozila.

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj kazao na konferenciji za novinare da se radi o gnusnom činu i udaru na državu.

"Ovo je gnusan čin, zato što policajci jutros nisu ni izašli iz auta, niti su upotrijebili oružje, niti su upozorili počinioci, odmah je dok je vozilo bilo u pokretu počeli su pucati na pripadnike policije. Učinit ćemo sve da se počinioci privedu i poduzimati aktivnost da se ovo više ne ponavlja. Ovo je udar na državu", rekao je premijer Kantona Sarajevo.

On je uputio apel Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske od kojih, kako je rekao, očekuje solidarnost i saradnju u istrazi.

"Očekujemo i solidarnost MUP-a RS, da će se ozbiljno krenuti u istragu i da se pronađu počinioci. Cijeli dan ćemo biti u kontaktu sa ministarstvima, agencijama a ono što su aktivnosti koje je vlada poduzela i do sada i na nabavci oružja. Aktivnosti su bile pokrenute i bez ovog događaja. Ovaj gnusni zločin je učinjen, stojimo na raspolaganju i sve ćemo uraditi da izvršioci budu izvedeni pred lice pravde", kazao je Zolj.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara istakao je kako se čini sve da se ubice policajaca pronađu, ali i upozorio da je policiji neophodna adekvatnija potpora.

"Ovo nije prvi put da se dešavaju pucnjave na policajce i molim građane i policajce za razumijevanje. Imali smo prije godinu dana situaciju kada su policajci uzvratili vatru, ovaj put nisu uspjeli ni uzvratiti, nisu čak ni izašli iz auta niti su upalili sirenu. I tada kada su policajci uzvratili vatru, čak i tužioci koji su vodili predmet bili su pod raznim istragama, unutarnjim kontrolama, što demotivira policajce na terenu i oni se s pravom ljute. Država mora pružiti maksimalnu podršku policajcima koji jasno moraju raditi u skladu sa zakonom", poručio je ministar Čampara.

Na mjestu pucnjave pronađeni su brojni tragovi
Na mjestu pucnjave pronađeni su brojni tragovi

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić je prilikom obraćanja medijima kazao da se radi o gnusnom činu i udaru na državu.

"Apsolutno osuđujem ovaj gnusni događaj i nadam se da će počinioci biti dovedeni pred lice pravde i biti najoštrije kažnjeni. Ono što želim da kažem jeste da su otac, brat i sin nenadoknadivi i da ćemo porodicama iznaći sva potrebna sredstva kako bi na bilo koji način pokušali ublažiti bol. Iskoristiću priliku da kažem da je napad na policajca napad na državu", kazao je Mulabdić.

Komesar MUP-a Mevludin Halilović je poručio kako se radi o nastavku 'agresivnog ponašanja kriminalnih grupa prema policiji'.

"Mi smo upozoravali i prošle godine, i tada smo dobili određena sredstva od Vlade FBiH da nabavimo oružje. Upozorili smo tada da su te kriminalne grupe postale opasnije i agresivnije i da ne prezaju od upotrebe sile prema policijskim službenicima. U toku su uviđajne radnje, na licu mjesta su dva postupajuća tužioca, kao i još dva tužioca koji rade na rasvjetljavanju slučaja. U ovaj slučaj je uključen i FUP, SIPA. Mi smo u jutarnjim satima ostvarili kontakt sa upravom policije MUP-a RS pogotovo snage koje su na raspolaganju na području Istočnog Sarajeva", dodao je Halilović.

Gradonačelnik sarajeva Abdulah Skaka izrazio je saučešće porodicama ubijenih policajaca te naveo da je policiji neophodna podrška kako bi zaštitila i građane i sebe.

"U ime svih građana Sarajeva pozivam sve institucije, posebno pravosudne, da rade svoj posao i postojanje učine smislenim, da hitno rasvjetle ovaj stravičan zločin, vinovnike privedu pravdi. Apelujem na njih da isto učine i u brojnim drugim slučajevima nasilja, ubistava, razbojništva i krađe. Ništa nije važnije od života naših građana, a sigurnost je osnovni uvjet za život. Učinite zakone bitnim za naše živote. Samo pravda može donijeti trajnu sigurnost građanima i glavnom gradu BiH", piše u saopštenju gradonačelnika Sarajeva.

Istovremeno, iz MUP-a RS je saopšteno kako policija tog bh. entiteta aktivno sarađuje s kolegama iz Kantona Sarajevo kako bi se pronašle osobe koje su pucale na policijsku patrolu.

"Komesar policije Kantona Sarajevo je, odmah po izvršenu tog krivičnog djela, obavijestio policiju RS-a. Na njihov zahtjev upućene su dodatne policijske snage, kao i jedinica za podršku s ciljem pretrage terena kako bi pronašli izvršioci, jer postoji mogućnost da su prešli na područje RS", potvrdila je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a RS-a.

Kako je izjavila Miljanović, trenutno se ne može reći ko su izvršioci krivičnog djela koje se dogodilo u Sarajevu.

"Ne možemo u ovom trenutku reći odakle dolaze izvršioci", rekla je Miljanović.

Kako je za medije potvrdila portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić na mjestu zločina pronađeni su brojni tragovi.

U rasvjetljavanje ovog krivičnog djela je, osim kantonalnog tužilaštva i policije, uključena i Federalna uprava policije.

Nakon ubistva oglasio se i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović koji je pozvao nadležne da što prije otkriju počinitelje.

"Očekujem od nadležnih organa da počinioci ovog gnusnog čina, u najkraćem mogućem roku, budu uhapšeni i procesuirani. Ubistvo policajca na dužnosti je ozbiljan sigurnosni problem. Sve nadležne institucije moraju se koordinisano i na nivou zadatka uključiti, te adekvatno odgovoriti na ovaj, sa sigurnosnog aspekta, krajnje zabrinjavajući događaj", stoji u saopštenju.

Oglasila se i Misija OSCE-a u BiH.

"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izražava duboko i najiskrenije saučešće porodici i kolegama policijskog službenika koji je ubijen jutros u Sarajevu i nadu za potpuni oporavak njegovog ranjenog kolege. Dajemo punu podršku agencijama za provedbu zakona u nastojanjima da zaštite opštu i ličnu sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine", navodi se u izjavi ambasadora Brucea Bertona, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG