Dostupni linkovi

SIPA u uhapsila šest osoba zbog organizovanog kriminala


Ilustracija
Ilustracija

Državna agencije za istrage i zaštitu BIH (SIPA) u četvrtak je, po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u nastavku operativne akcije "Volan“ uhapsila šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, teška krađa i iznuda.

Sumnjiče se da su od 2010. godine do danas na području Bosne i Hercegovine, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal ukrali više od 100 motornih vozila upotrebom sofisticiranog alata i opreme.

Istragom je utvrđeno da su ukadena vozila odvozili i sakrivali na različite lokacije, zatim organizovali njihovo prebacivanje preko državne granice BiH izbjegavajući mjere carinske i granične kontrole, nakon čega su vozila ili dijelove od vozila prodavali na području Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore i šire, ili ih prodavali na području Bosne i Hercegovine u dijelovima ili cjelovito, odnosno vraćali vozila vlasnicima za novac, pri čemu je svaki od pripadnika ove kriminalne grupe imao tačno određenu ulogu i unaprijed određene zadatke, za šta je dobijao određeni procent novca od konačne dobiti.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate tužiocu Tužilaštva BiH.

Kako je navedeno Policijski službenici SIPA-e nastavljaju dalji rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela i preduzimanju drugih potrebnih mjera.

SIPA se zahvalila ostali službama za sprovođenje zakona u BiH na pomoći pri realizovanju ove akcije.

XS
SM
MD
LG