Dostupni linkovi

Susedi traže da Kosovo ukloni sve carinske barijere


Mere i dalje važe za sedam proizvoda

Vlada Kosova povukla je odluku o uvođenju carine od 30 posto za uvoz većeg broja poljoprivrednih proizvoda, koje su nedavno uvedene, ali te mere i dalje važe za sedam proizvoda.

Nadležni ministri iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, pozdravili su ovu odluku, ali i naveli da očekuju da u najkraćem mogućem roku budu skinute sve trgovinske barijere u razmeni robe u regionu CEFTA.

Fadilj Arifi, zamenik ministra za trgovinu i industriju u Vladi Kosova potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je Priština povukla odluku o uvođenju carine od 30 posto na uvoz voća, povrća i kukuruz, objašnjavajući da je do promene odluke došlo nakon „različitih pritisaka“, a da je na osnovu analize tržišta bilo važno da mere ostanu za sedam proizvoda.

„Te mere i dalje važe za paradajz, papriku, jabuku, krušku, šljivu, maline i grožđe. Odluka je doneta juče, ministarstvo je od vlade zatražilo izmene i dopunu ranije odluke. Te izmene su potom na vladi usvojene. Ukinuli smo mere sa ostalih proizvoda, a mere na ovih sedam proizvoda su privremene.“, rekao je Arifi.

Nadležni ministri iz Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore očekuju da u najkraćem mogućem roku budu skinute sve trgovinske barijere u razmeni robe u regionu CEFTA (Foto: Ministri trgovine Srbije, BiH i Makedonije, te predstavnik Crne Gore na sastanku u Beogradu, 25. jula)
Nadležni ministri iz Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore očekuju da u najkraćem mogućem roku budu skinute sve trgovinske barijere u razmeni robe u regionu CEFTA (Foto: Ministri trgovine Srbije, BiH i Makedonije, te predstavnik Crne Gore na sastanku u Beogradu, 25. jula)

Arifi je objasnio da je Kosovo prvobitno uvelo ove mere na osnovu analize tržišta.

„Očekujemo da u najkraćem mogućem roku budu skinute sve trgovinske barijere u razmeni robe u regionu CEFTA, rekao je ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić nakon sastanka u Beogradu sa predstavnicima vlada Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

„Dokle god to ne bude, sve države, učesnice ovog sastanka, zadržavaju mogućnost da shodno svojim ekonomskim interesima preduzmu one kontramere koje smatraju adekvatnim. Mi želimo da to izbegnemo. Takođe insistiramo da se ukinu i ranije donete slične mere koje predstavljaju klasične trgovinske barijere i prepreku za slobodnu trgovinu“, poručio je Ljajić.

On je objasnio da se od prištinskih vlasti očekuje da ukinu raniju odluku o uvođenju dodatnih akciza na uvoz građevinskih blokova i brašna iz Srbije, zatim dodatnih carina na mleko i mlečne proizvode iz Bosne i Hercegovine, te tehničke prepreke na uvoz piva iz Crne Gore.

Za Srbiju je najvažnije da kukuruz više nije na ovoj listi, objasnio je Ljajić, jer Srbija „zahvaljujući kukuruzu plasira robu na tržište Kosova u vrednosti od osam miliona evra godišnje“. Međutim, on je naveo da Beograd želi da se solidariše sa drugim zemljama koje su najviše pogođene merama Kosova.

Potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović rekao je da je za BiH posebno važno ukidanje barijera, odnosno zaštitnih mera na mleko i mlečne proizvode.

„Mi smo današnjim zaključcima i stavovima dali šansu slobodnoj trgovini u CEFTI. Pozivamo jednu od strana da se vrati u okvire i pravila CEFTE. S obzirom da smo samo djelimično zadovoljni, mi očekujemo da se ukinu zaštitne mjere i carine i na preostale proizvode kako za voće i povrće, tako i za mlijeko i mliječne proizvode i neke druge barijere kada su u pitanju Crna Gora i Albanija i neke druge zemlje“, naveo je Šarović.

"Odluka o carinama je suprotna ekonomskoj logici, želimo slobodan protok ljudi, robe i kapitala u zemljama CEFTA sporazuma", poručio je Ljajić.

„Ne morate biti ekonomista, ne morate ni proći pored ekonomskog fakulteta da znate da je ova odluka sa svakog stanovišta apsolutno neodrživa. Sa stanovišta ekonpmske logike, čak sa stanovišta ljudi koji na Kosovu žive“, naveo je Ljajić.

Ovo jeste kršenje CEFTA sporazuma (Sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi), ukazuje ekonomista Milan Kovačević.

„Nažalost ne postoje dobre procedure da se otkloni kršenje sporazuma. Nego prvo dođe do nekog zatezanja, pa onda kad i jedna i druga strana vidi da neće uspjeti, onda dođe do nekog vraćanja manje-više u prethodno stanje. Tako se i ovde kod nas događa već nekoliko puta. Šteta je što CEFTA nije našla malo efikasniji način, trebalo je ostaviti pretnju da nekog izbace ako uvodi neke mjere, da postoji neka ozbiljnija pretnja da se to ne događa. Ali dobro je da se to ipak kasnije uglavnom završavalo nekim sporazumima. Nadajmo se da će se i ovo tako završiti“, kaže Kovačević.

Nakon beogradskog sastanka najavljeno je da će se formirati operativno telo koje će rešavati probleme u trgovini u regionu CEFTA u realnom vremenu dok se ne donese dodatni protokol 7 CEFTA sporazuma o efikasnom rešavanju sporova.

Sastanku u Beogradu prisustovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

XS
SM
MD
LG