Dostupni linkovi

Ministri BiH, Srbije i Makedonije o trgovinskim mjerama Kosova


Sastanak u Beogradu
Sastanak u Beogradu

Ministri trgovine Srbije, BiH i Makedonije, te predstavnik Crne Gore sastali su se u srijedu u Beogradu kako bi razgovarali o odluci kosovskih vlasti da uvedu trgovinske barijere na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza.

Sastanku prisustvuju ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski, te šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

Ljajić je ranije najavio da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima BiH i Makedonije, kao i hitnu sjednicu Komiteta CEFTA povodom najnovije odluke Prištine da uvede "zaštitne mjere" u vidu carine od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza.

On je istakao da je Priština prekršila sporazum CEFTA, ali da Beograd nije matiran tom odlukom, te naveo da će se zajedno sa ministrima regiona s ciljem rješavanja tog problema koji je "kombinacija politike i interesnih lobija" obratiti, između ostalog, Evropskoj komisiji.

XS
SM
MD
LG