Dostupni linkovi

Nastavlja se proces protiv princa Andrewa za seksualno zlostavljanje


Princ Andrew i Virginia Giuffre
Princ Andrew i Virginia Giuffre

Američki sud odbio je 12. januara žalbu britanskog princa Andrewa i dao zeleno svetlo za nastavak postupka po tužbi za seksualno zlostavljanje maloletnice.

Tužila ga je u avgustu Virginia Giuffre, koja tvrdi da ju je princ seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina.

U tužbi je navela da je pokojni Jeffrey Epstein trgovao njenim telom i prisilio je na seks sa svojim prijateljima, među kojima je bio i princ, preneo je CNN.

Tada poznata kao Virginia Roberts, Guiffre je navela da ju je princ napao u londonskoj kući Epsteinove tadašnje devojke Ghislaine Maxwell, te u Epsteinovim kućama na Manhattanu i Little Saint Jamesu, na Devičanskim ostrvima.

Andrew je poricao sve optužbe. Krajem 2019. godine za BBC je rekao da nikada nije imao seksualne odnose sa Guiffre i da se "ne seća" da ju je ikada sreo.

Američki okružni sudija Lewis A. Kaplan naveo je u mišljenju da advokati princa Andrewa nisu uspeli da ospore ustavnost tužbe Virginie Giuffre.

Advokati su tvrdili da njena tužba nije jasno sastavljena i da bi trebalo da bude nevažeća zbog sporazuma sa advokatima Jeffreyja Epsteina iz 2009.

Tvrdili su da Giuffre svojom tužbom krši uslove nagodbe pri kojoj joj je Epstein platio da odustane od slučaja protiv njega i drugih uključenih osoba.

Nagodba Giuffre sa Epsteinom postignuta je deceniju pre nego što je američki milijarder i finasijer umro je u pritvoru u avgustu 2020. godine dok je čekao suđenje za trgovinu maloletnicama.

No, u nagodbi se ne spominje izričito prinčevo ime.


"Tužba Giuffre nije 'nerazumljiva', 'nejasna' ili 'dvosmislena'", napisao je sudija Kaplan u presudi.

Portparol Bakingemske palate odbio je da komentariše odluku sudije.

XS
SM
MD
LG