Dostupni linkovi

Nastavljen bespoštedni sukob dva kotorska klana


Policija na mjestu napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić
Policija na mjestu napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić

Najnovije ubistvo četrdesetsedmogodišnjeg Veselina Kalezića u Podgorici, koji je slovio za navodnog vođu podgoričkog ogranka Kavačkog kriminalnog klana, dugačak spisak žrtava mafijaških egzekucija u Crnoj Gori zaustavilo je na broju 46. Time je nastavljen bespoštedni sukob dva kotorska klana - Kavačkog i Škaljarskog, čiji su se surovi obračuni u Crnoj Gori odavno protegli do ulica prijestonice Srbije. Ima li kraja kriminalnim ratovima, čije zauzdavanje najavljuje vrh crnogorske policije i koliko je u tome neophodna sinergija u djelovanju sa policijom Srbije?

Hici iz prigušivača, kojim su nepoznati napadači u ponedjeljak veče, naočigled prolaznika u podgoričkom naselju Stari aerodrom, ubili Veska Kalezića, kao da su nas upozorili da nam se zatišje u namirivanju dugova u crnogorskom podzemlju samo učinilo. Tako je još jednom osvježena Crna knjiga mafijaških ubistava u Crnoj Gori i Srbiji, koja je nastala kao zajednički projekat KRIK-a i Radija Slobodna Evropa, sa ciljem da upozori na učestalost te pojave i naglasi činjenicu koliko je bezbjednost građana u dvjema državama ugrožena.

Crna knjiga
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Samo nekoliko dana ranije, poruka optimizma stanovnicima Crne Gore stigla je od novog-starog šefa policije Veselina Veljovića, kategoričnom tvrdnjom da je država jača od svakog oblika kriminala.

"Država je jača od svih oblika kriminala, a snažan odgovor kriminalnim aktivnostima u narednom periodu potvrdiće Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom i snažnim institucijama sistema, konkretnim akcijama i mjerljivim rezultatima", zaključio je Veljović.

Uporedo sa Veljovićevom izjavom, pohvale na račun crnogorske policije za napredak u borbi protiv organizovanog kriminala stigle su i od Evropske komisije. Ona je prezentujući Radni dokument o stanju u poglavljima 23 i 24 u procesu evropskih integracija, konstatovala napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i u međunarodnoj policijskoj saradnji.

Stručnjak za bezbjednost Zoran Miljanić, pak, za Radio Slobodna Evropa kaže kako ne vjeruje Veselinu Veljoviću, a stavove Brisela ocjenjuje kao licemjerne.

"Smatram da gospodin Veljović nikada nije ni prestajao da bude faktički direktor Uprave policije, tako da tu ne smatram da je došlo do bilo kakvih promjena. Stav Evropske komisije smatram licemjernim. Vraćajući se ne samo na slučajeve organizovanih kriminalnih grupa, nego i na napade na novinare, posebno ranjavanje novinarke lista Vijesti Olivere Lakić, koje do dan danas nije rasvijetljeno", komentariše Miljanić.

Sličnog je stava i Veselin Radulović, advokat nevladine organizacije Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja dugo godina istražuje kriminal i korupciju u Crnoj Gori. U trendu učestalih hapšenja od kada se Veselin Veljović poslije sedam godina vratio na čelo policije, Radulović jedino vidi marketinške poteze, ali ne i stvarnu volju bezbjednosnog aparata da udari u glavu mafijaškoj hobotnici.

'Crna knjiga' bez sudskog epiloga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

"Mi konstantno slušamo od tih ljudi da je država jača od kriminala, i te floskule se ponavljaju iz dana u dan, iz godine u godinu. Međutim ono što u praksi imamo prilike da vidimo, posebno kroz brojna ubistva koja se prečesto dešavaju na ulicama Podgorice i ostalih crnogorskih gradova, čini da sve ostaje na tim riječima. U krajnjem to potvrđuje i ovo posljednje ubistvo. To je drugo ubistvo koje se događa u neposrednoj blizini stana prvog čovjeka kriminalističke policije, koji je doveden iz tužilaštva kao da bi poboljšao rezultate", napominje Radulović.

Potpuno drugačijeg utiska je Ljuiđ Ljubo Škrelja, član parlamentarnog Odbora za bezbjednost iz vladajuće Demokratske partije socijalista. On odlučno odbacuje teze koje dolaze iz opozicije, da policija nema kadrovskih potencijala da se izbori sa mafijom i da je korak nazad u tom pravcu vraćanje na poziciju direktora Uprave policije Veselin Veljovića, za čije su ime bile vezivane brojne afere.

"Ja sam siguran u snagu i u sposobnost državnih organa da se bore sa svim vidovima bilo organizovanog bilo kojeg drugog oblika kriminala, bez obzira što će to nekome da izgleda i kao prazna priča. Ja apsolutno vjerujem u Veljovića i u sve državne strukture koje se bave tim poslom. Mi smo sada bili u Strazburu, i svugdje mi od najviših zvaničnika čujemo konstataciju da je Crna Gora dobra vijest. E sad, pojave koje su štetne za društvo su maltene svakodnevne u svakoj državi", smatra Škrelja.

Advokat Radulović kaže da o spremnosti države da se uhvati u koštac sa kriminalom dovoljno govori mali broj pravosnažnih sudskih presuda u sferi organizovanog kriminala.

"Njih u Crnoj Gori možemo reći da uopšte nema. Da postoji ta volja, i da postoje pravosnažne presude, sigurno se ubistva ne bi dešavala u ovoj mjeri, kako se dešavaju na žalost u Crnoj Gori", ocjenjuje Radulović.

U međuvremenu, u fokusu krvavog mafijaškog rata do istrebljenja, kako ga često nazivaju bezbjednosni analitičari, jeste sukob dva klana - Škaljarskog i Kavačkog iz Kotora. Beskrupulozno međusobno uništavanje dva krimi tabora iz malenog grada u Bokokotorskom zalivu, koji je upravo zbog njih prozvan crnogorskim Palermom, počelo je još 2014. godine, kada je u španskoj luci Valensija nestao brod sa tovarom od 300 kilograma kokaina, čija je vrijednost procijenjena na 15 miliona eura.

I dok se osvetnički pucnji i eksplozije, osim u crnogorskim gradovima sve češće mogu čuti i u Beogradu, pitanje koje se nameće jeste: kako u borbi protiv kriminala sarađuje crnogorska i srpska policija?

Naše bezbjednosne službe su, čast izuzecima, na nivou držanja pesnica da se oni međusobno poubijaju: Božo Prelević
Naše bezbjednosne službe su, čast izuzecima, na nivou držanja pesnica da se oni međusobno poubijaju: Božo Prelević

Za odgovor na to pitanje pozvali smo advokata Božu Prelevića, nekadašnjeg koministra policije Srbije i dobrog poznavaoca bezbjednosnih prilika u regionu.

"Ja bih najblaže ocijenio kako je to neadekvatno. Neću da tvrdim da oni sarađuju sa organizovanim kriminalnim grupama, a ima indicija i u tom smislu. Nema tako jakih organizacija koje dugo traju, a da na ovaj ili onaj način, prećutno ili manje prećutno, nijesu povezani i sa državom. Kakav biznis u tome vidi država, u to je jako teško ulaziti. To se ne može riješiti tako što ćete vi da sačinite spisak bezbjednosno interesantnih osoba, i da njima zabranite ulazak. Posebno ako tu vidite da su Srbi na taj spisak stavili starlete, a Crnogorci Matiju Bećkovića. To je sve na nivou dobrog vica i tu ništa nije ozbiljno", kaže Prelević.

Iza svega se, kako zaključuje Prelević, krije čitava igra bezbjednosnog sektora u regionu:

"Vi vidite da ta regija ne funkcioniše, a da kriminalci dobro funkcionišu. Bezbjednosne službe takođe navodno ne funkcionišu, osim kada treba da prođe Nikola Gruevski. Onda vidite kako svi dobro funkcionišu. Hoću da vam kažem da je to jedna blasfemija i da je cijela igra oko toga da ste vi, u stvari, jako protiv njih samo čist privid. I da su se, na neki način, svi oni iznenadili kada su vidjeli kojom žestinom se ti klanovi obračunavaju. Naše bezbjednosne službe su, čast izuzecima, na nivou držanja pesnica da se oni međusobno poubijaju", konstatuje Prelević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG