Dostupni linkovi

Vučić nakon krivične prijave: Spreman sam za poligraf


Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin, Beograd (25. jun 2019.)
Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin, Beograd (25. jun 2019.)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "spreman da ide na saslušanje i na poligraf" nakon što je protiv njega i ministra policije Aleksandra Vulina podneta krivična prijava zbog navoda o povezanosti sa grupom Veljka Belivuka. Belivukovu grupu tužilaštvo tereti za najteža krivična dela - između ostalog, ubistva i trgovinu drogom.

"Ja sam spreman da to saslušanje izvedem, da budem prikopčan na poligraf, da se vidi jesam li jednu reč slagao ili ne, u svakom od navoda. Siguran sam da je to spreman i gospodin Vulin", rekao je Vučić novinarima u Beogradu 3. avgusta.

Istog dana, prijavu protiv Vučića i Vulina Republičkom javnom tužilaštvu podnele su njihove partijske kolege - potpredsednik Vučićeve Srpske napredne stranke Miloš Vučević i funkcioner Vulinovog Pokreta socijalista Đorđe Komlenski. Srpska napredna stranka i Pokret socijalista su deo vladajuće koalicije u Srbiji.

Vučić je rekao da će na poligraf ići "čim ga pozovu tužioci i policajci", a da je on spreman da se odazove već danas. On je ranije u medijima i najavio krivičnu prijavu protiv sebe.

Predsednik Srbije je rekao i da se odlučio da pravnici iz njegove stranke protiv njega i Vulina podnesu krivične prijave jer mu je "neshvatljivo" da ga optužuju za saradnju sa ljudima koji su počinili neke od najtežih zločina i jer "ne može da razume" da pojedini mediji te tvrdnje prenose danima.

Krivična prijava podneta je Republičkom javnom tužilaštvu 3. avgusta
Krivična prijava podneta je Republičkom javnom tužilaštvu 3. avgusta

Šta je u krivičnoj prijavi?

Miloš Vučević, Vučićev partijski kolega, rekao je da su u krivičnoj prijavi pobrojani navodi "plasirani delimično u medijima, a delimično od predstavnika bivšeg režima (opozicije)", koji predsednika Srbije i ministra policije dovode u vezu sa grupom Veljka Belivuka.

Miloš Vučević nakon podnošenja krivične prijave u Beogradu, 3. avgust 2021.
Miloš Vučević nakon podnošenja krivične prijave u Beogradu, 3. avgust 2021.

"Tražimo da nadležno tužilaštvo utvrdi sve činjenice i javnost dobije odgovor kakav zaslužuje", rekao je novinarima Vučević 3. avgusta ispred Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu.

Vučević ocenio da se bez te krivične prijave "sve svodi na mogućnost spekulacija i različitih tumačenja".

Istraživački novinari u Srbiji objavili su da su Belivuk i pojedini članovi njegove grupe tokom saslušanja izjavili da su im predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici, među kojima je i ministar policije Aleksandar Vulin, "tražili više usluga"- od kontrole tribina, do suzbijanja pojedinih antivladinih protesta.

Opozicija je u međuvremenu tražila da se ispitaju navodne veze Belivuka sa vrhom vlasti u Srbiji.

Priče RSE o 'slučaju Belivuk':

Krivična prijava unapred najavljena

Miloš Vučević je rekao i da očekuje da tužilaštvo ima "konstantnu komunikaciju" sa pravnim zastupnikom koji je u ime Vučevića i Komlenskog podneo krivičnu prijavu.

"Da budemo obavešteni o svim radnjama. Hoćemo da budemo aktivni učesnik u postupku. I ja kao građanin i diplomirani pravnik verujem samo u ovakav put utvrđivanja činjenica, verujem u pravosudni sistem", dodao je Vučević.

Predsednik Srbije je 1. avgusta za Radio-televiziju Srbije, najavljući krivičnu prijavu protiv sebe i ministra policije, izjavio da će prijava biti podneta "kako bi se utvrdila istina".

Viši sud u Beogradu produžio je 2. avgusta Belivuku i još 26 okrivljenih pritvor do 30 dana, dok je još troje iz njegove grupe pušteno da se brani sa slobode. Optužnicom se terete za pet ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nedozvoljeno držanje oružja.

Pet stvari koje treba znati o 'slučaju Belivuk' u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Početkom decembra prošle godine, funkcioner SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv Vučića i njegovog brata Andreja, kako bi se utvrdilo da li su povezani sa "slučajem Jovanjica" i da li su imali kontakte sa vlasnikom tog poljoprivrednog dobra na kojem je uzgajana marihuana.

Krajem januara tužilaštvo je saopštilo da braća Vučić nemaju nikakve veze sa Jovanjicom.

XS
SM
MD
LG