Dostupni linkovi

Gerontološki centri u Srbiji: Niš kao opomena


Evakuacija korisnika i zaposlenih u Gerontološkog centru u Nišu koji su inficirani virusom korona. 13. april 2020.
Evakuacija korisnika i zaposlenih u Gerontološkog centru u Nišu koji su inficirani virusom korona. 13. april 2020.

U Srbiji je u gerontološkim centrima i domovima za stare, prema poslednjim podacima, prisustvo virusa COVID-19 potvrđeno kod 312 korisnika i 70 zaposlenih u ovim ustanovama.

Osim što je grupacija starijih, po onome što se do sada zna o osobenostima korona virusa zbog kog je 11. marta 2020. Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, posebno ranjiva, njihovo pitanje u Srbiji je izbilo u prvi plan nakon ovonedeljnog događaja u Nišu. Naime, u tom gradu u centralnoj Srbiji u Gerontološkom centru identifikovano je 140 zaraženih štićenika.

Oni su trenutno pod lekarskim nadzorom, dok policija istražuje slučaj koji je postao i opomena na nužnost posebne pažnje u centrima ove vrste.

Kako rizik svesti na minimum?

U gerontološkim centrima u autonomnoj pokrajini Vojvodini nema zaraženih.

To je na onlajn konferenciji za medije Pokrajinske vlade 14. aprila izjavio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Direktor Gerontološkog centra u Subotici, na severu Srbije, Nenad Ivanišević u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da se u tom centru preventivne mere sprovode od 13. marta nakon sastanka sa pokrajinskim sekretarom za socijalnu politiku i demografiju Predragom Vuletićem i pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem.

Tada je „jasno predočeno sa kakvim se virusom susrećemo i šta je neophodno da se uradi da se opasnost od zaraze smanji na minimum“.

Gerontološki centar u Subotici u tri doma ima 530 korisnika o kojima brine 300 zaposlenih, dok desetak gerontoloških klubova koji pripadaju ovom centru ima oko 10.000 korisnika.

„Prvo smo zatvorili gerontološke klubove, jer je tamo fluktuacija korisnika bila velika i bilo je nemoguće iskontrolisati to. Potom smo istog tog dana u potpunosti zatvorili sve objekte gerontološkog centra za posete svih srodnika. Isto tako, zabranili smo izlaske naših korisnika iz domova“, navodi Ivanišević i dodaje da nikome ko nije zaposlen, uključujući tu i dobavljače i majstore nije dozvoljen ulazak u ustanovu.

„Svi zaposleni u gerontološkom centru su dužni da nose svu moguću zaštitnu opremu.“, navodi direktor Gerontološkog centra u Subotici Nenad Ivanišević u razgovoru za RSE.
„Svi zaposleni u gerontološkom centru su dužni da nose svu moguću zaštitnu opremu.“, navodi direktor Gerontološkog centra u Subotici Nenad Ivanišević u razgovoru za RSE.

Kakva je procedura za zaposlene?

„Svi zaposleni u gerontološkom centru su dužni da nose svu moguću zaštitnu opremu. Tu, pre svega mislim na maske i na rukavice i naravno na radne uniforme. Isto tako, svi zaposleni gerontološkog centra su dužni da se presvlače, to se odnosi i na administraciju, posebna je garderoba u kojoj se dolazi na posao, posebna je garderoba u kojoj se boravi na poslu“, dodaje Ivanišević i naglašava da postoji jasna procedura za ponašanje zaposlenih u uslovima epidemije COVID-19.

„Svako od zaposlenih je dužan da prijavi da li je imao nekoga u izolaciji, da li živi sa nekim u izolaciji, da li poznaje nekoga ko je COVID-19 pozitivan, da li ima ikakve simptome. Mi smo zabranili dolazak radnicima na posao ako imaju ikakve simptome – povišenu temperaturu, kašalj, bilo kakav simptom. Prilikom dolaska na posao svakom zaposlenom se meri telesna temperatura beskontaktnim toplomerom i ukoliko se ustanovi da je temperatura povišena, zaposleni ne može da uđe u ustanovu“, kaže Ivanišević.

Kada je reč o zaštitnoj opremi u gerontološkom centru ona je svakodnevnog inventara i kada nije epidemija, navodi Ivanišević:

„Kada se pruža nega korisnicima, kada se kuva hrana, mi inače koristimo rukavice za jednokratnu upotrebu i nosimo maske. Što se tiče Gerontološkog centra u Subotici, mogu da kažem da smo mi imali svoju opremu koju redovno kupujemo, tako da smo u prvo vreme, u prvih nekoliko dana, dok nije počela isporuka preko države, imali dovoljnu količinu za tih nekoliko dana i maski i rukavica“.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, ukupan broj ustanova socijalne zaštite čiji su osnivači Republika Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina je 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Od toga je 57 ustanova za odrasle i starije. U Srbiji postoji i 229 registrovanih privatnih domova za smeštaj odraslih i starijih sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

Virus u gerontološkim centrima

Uprkos tome što su korisnici u gerontološkim centrima najranjivija kategorija stanovništa, a to su više puta naglašavali epidemiolozi i infektolozi, članovi republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, virus je ipak ušao među korisnike.

Najveće optererećenje, prema rečima epidemiologa je u Gerontološkom centru u Nišu, državnoj ustanovi socijalne zaštite, čiji je osnivač Republika Srbija u kojoj je zaraženo ukupno 165 korisnika i zaposlenih.

Evakuacija štićenika niškog Gerontološkog centra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Svi oni su, bez obzira na to sa kakvim se simptomima suočavaju, smešteni u Kliničkom centru u Nišu, izjavila je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević, iz beogradskog Instituta za javno zdravlje Batut i članica republičkog Kriznog štaba na onlajn konferenciji za medije 16. aprila u Nišu u odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

„Bitno je napomenuti da iako velika većina nema ili nikakvih simptoma i znakova bolesti ili imaju blage oblike kliničkog ispoljavanja, sve ove osobe su transportovane u Klinički centar Niš upravo iz razloga što želimo da se [oni] prate duž čitavog toka trajanja ove infekcije i da budu u najboljoj ustanovi ukoliko se desi bilo kakvo pogoršanje“, navela je Kisić Tepavčević.

„U ovom momentu veliki broj i zaposlenih u ovim ustanovama i samih korisnika nalazi se u izolaciji i njihovo zdravstveno stanje se praktično prati iz sata u sat“, izjavila je na konferenciji za medije u Nišu epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević, iz beogradskog Instituta za javno zdravlje Batut.
„U ovom momentu veliki broj i zaposlenih u ovim ustanovama i samih korisnika nalazi se u izolaciji i njihovo zdravstveno stanje se praktično prati iz sata u sat“, izjavila je na konferenciji za medije u Nišu epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević, iz beogradskog Instituta za javno zdravlje Batut.

Na pitanje o merama koje se primenjuju u centrima u kojima su registrovani slučajevi korisnika i zaposlenih pozitivnih na COVID-19 Kisić Tepavčević navodi:

„Kakva je procedura za korisnike u tim centrima to stalno ističemo, da se u ovom momentu veliki broj i zaposlenih u ovim ustanovama i samih korisnika nalaze u izolaciji i njihovo zdravstveno stanje se praktično prati iz sata u sat“.

Da li je Niš 'pod kontrolom'

Upravo je ono što se desilo u Gerontološkom centru u Nišu ovaj grad dodatno opteretilo kada je reč o broju zaraženih. Ipak, prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, sa Instituta za javno zdravlje Niš, takođe člana republičkog Kriznog štaba – situacija se sada drži pod kontrolom.

„Imamo potpunu kontrolu nad situacijom u Nišu i Grad Niš bi verovatno bio u sastavu onoga što u Srbiji kažemo ’kontrolisana situacija’ da se nije desio taj incident sa Gerontološkim centrom, koji je poremetio tu situaciju. Dakle, raspolažemo svim podacima, imamo potpuni uvid“, izjavio je Tiodorović na onlajn konferenciji 16. aprila.

„Imamo potpunu kontrolu nad situacijom u Nišu“, izjavio je na konferenciji za medije 16. aprila epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Niš Branislav Tiodorović.
„Imamo potpunu kontrolu nad situacijom u Nišu“, izjavio je na konferenciji za medije 16. aprila epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Niš Branislav Tiodorović.

Direktor Gerontološkog centra u Nišu M.S. uhapšen je 13. aprila 2020. zbog sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, kad je reč o prenošenju zarazne bolesti.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rečeno je da je, suprotno zabrani, štićenicima Gerontološkog centra u Nišu bio dozvoljen izlazak, da su primali posete i da su kod nekih prikrivani simptomi koji bi mogli da ukazuju na infekciju COVID-19.

Kako je došlo do toga da virus uđe u Gerontološki centar u Nišu i koji su sve propusti doveli do toga pitanja su u fokusu i Zaštitnika građana Srbije Zorana Pašalića. On je dan kasnije pokrenuo postupak kontrole rada Gerontološkog centra u Nišu ali i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, nakon informacija da je u tom centru kod korisnika i zaposlenih došlo do infekcije korona virusom.

"Nakon odgovora Gerontološkog centra i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitnik građana će odlučiti o daljem toku postupka i potrebi donošenja mera iz nadležnosti ovog organa", navedeno je u saopštenju od 14. aprila.

Sam ministar Zoran Đorđević, zadužen u Vladi Srbije za socijalna pitanja, u izjavi tog istog dana naveo je da je direktor Gerontološkog centra u Nišu učinio „nešto što je potpuno u suprotnosti sa svim aktivnostima koje je država preduzela u borbi protiv korona virusa i na taj način proizveo nesagledive posledice po zdravlje ljudi“.

Privedni direktor niškog centra, čiji puni identitet policija nije objavila, osim što je navedno da se radi o Milanu S. (47), negirao je krivicu na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Kako je potvrđeno RSE 15. aprila, na predlog tužilaštva sud mu je odredio pritvor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG