Dostupni linkovi

Ombudsman pokrenuo kontrolu Ministarstva i Gerontološkog centra u Nišu


Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić pokrenuo je danas postupak kontrole rada Gerontološkog centra u Nišu ali i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon informacija da je u tom centru kod korisnika i zaposlenih došlo do infekcije korona virusom.

Kako se navodi u saopštenju, zaštitnik je poslao dopis Gerontološkom centru u kojem je zatražio da mu se u što hitnijem roku dostavi kompletna relevantna dokumentacija i informacija o činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja.

U dopisu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatraženo je da se u što hitnijem roku obavi neposredni nadzor Gerontološkog centra, utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti, u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta nalože mere u okviru svojih nadležnosti i dostavi informacija sa dokumentacijom.

"Nakon odgovora Gerontološkog centra i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitnik građana će odlučiti o daljem toku postupka i potrebi donošenja mera iz nadležnosti ovog organa", dodaje se u saopštenju.

Evakuacija štićenika niškog Gerontološkog centra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević saopštio je da je od 256 korisnika i 98 zaposlenih u Gerontološkom centru Niš u Klinički centar u Nišu smešten 151 korisnik i pet radnika tog centra, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije 14. aprila.

Niška policija je izdala saopštenje 13. aprila, u kojem navodi da je priveden direktor Gerontološkog centra M.S. (1973.) i da mu je određen pritvor od 48 sati.

U saopštenju MUP-a se navodi da su akciju hapšenja izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu.

"Direktor Gerontološkog centra Niš je uhapšen jer nije preduzeo adekvatne mere zaštite od širenja virusa korona, pa je u ovoj ustanovi trenutno korona virusom zaraženo 140 korisnika i četvoro zaposlenih", stoji u saopštenju MUP-a.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rečeno je da je, suprotno zabrani, štićenicima Gerontološkog centra u Nišu bio dozvoljen izlazak, da su primali posete i da su kod nekih prikrivani simptomi koji bi mogli da ukazuju na infekciju COVID-19.

XS
SM
MD
LG