Dostupni linkovi

U Srbiji od korona virusa obolelo 208 korisnika ustanova socijalne zaštite 


Akcija evakuacije štićenika, Niš, 13. april
Akcija evakuacije štićenika, Niš, 13. april

U Srbiji je do 14. aprila od korona virusa obolelo 208 korisnika i 30 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, saopštili su epidemiolozi na konferenciji za medije.


Kako se navodi, korona virus potvrđen je u ustanovama u Gerontološkom centru i Domu za smeštaj odraslih i starih „Eskulap centar“ u Nišu, Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, domovima u Blacu i Kulini, kao i u sedam ustanova socijalne zaštite u Beogradu i okolini.

U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja navodi se da je izolacija uspostavljena u Gerontološkom centru Beograd, radnoj jedinici ''Dom Bežanijska kosa'', Domu ''Sunčev breg'' u Rakovici, Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, Domu ''Čegarska dolina'' u Nišu, Domu ''Betanija'' u Subotici, i u Domu ''Nana'' u Beogradu.

Uspostavljen je 14 - dnevni smenski rad u Domu ''Sunčana padina'' u Beogradu, odnosno 15- dnevni smenski rad u Domu ''Arija'' u Zemunu, saopštilo je Ministarstvo.

U Domu ''Oaza mira'' u Smederevu je organizovana izolacija u trajanju od 10 dana, sa planom da se izolacija produži na period od 14 dana. U Gerontološkom centru u Knjaževcu izolacija će biti uspostavljena od 15.aprila, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se i da će u Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace - Trbunje izolacija biti uspostavljena nakon testiranja i dobijanja rezultata testa svih korisnika i zaposlenih.

Potvrđeno je da je u Domu za smeštaj starih lica u Smederevu testirano 38 zaposlenih i 41 korisnik.

„Kod četvoro korisnika je otklonjena sumnja na prisustvo virusa COVID – 19 i oni su iz bolnice vraćeni u Dom, u prostor izolovan od drugih korisnika, dok je 9 korisnika hospitalizovano“, navodi se u saopštenju.

U izolaciji se nalazi ukupno 341 korisnik ustanova socijalne zaštite zbog prisustva simptoma infekcije, dolaska sa bolničkog lečenja ili kontakta sa osobama koji imaju simptome infekcije, a za 180 korisnika se očekuju rezultati testa na prisustvo COVID 19.

U izolaciji se nalazi i 143 zaposlenih zbog putovanja u inostranstvo, kontakta sa osobama kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa ili kontakta sa osobama koje su došle iz inostranstva, dok 82 zaposlena očekuju rezultate testa.

Prijavljeno je i da se četiri hraniteljske porodice i dva hranitelja nalaze u kućnoj izolaciji.

Evakuacija štićenika niškog Gerontološkog centra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević saopštio je da je od 256 korisnika i 98 zaposlenih u Gerontološkom centru Niš, do 14. aprila u ponoć, u Klinički centar u Nišu smešten 151 korisnik i pet radnika tog centra, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Đorđević je rekao da su svi korisnici i zaposleni pregledani i da se osećaju dobro.

On je, govoreći o tome ko je odgovoran za to što je došlo do ulaska virusa u tri državna i tri privatna doma za stara lica, naglasio da je „država šest nedelja uspevala da zadrži koronu izvan kapija ovog centra u Nišu, a da je zbog greške direktora te ustanove naneta nemerljiva šteta celom sistemu“.

Prema njegovim rečima, direktor Gerontološkog centra u Nišu učinio je „nešto što je potpuno u suprotnosti sa svim aktivnostima koje je država preduzela u borbi protiv korona virusa i na taj način proizveo nesagledive posledice po zdravlje ljudi“.

Ukupan broj ustanova socijalne zaštite čiji su osnivači Republika Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina je 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika. Od toga je 57 ustanova za odrasle i starije i 17 domova za decu i mlade.

Ukupan broj privatnih domova za smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Srbije je 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

XS
SM
MD
LG