Dostupni linkovi

Crtanje meta na leđima nevladinih aktivista


Plakati predstavljaju „crtanje meta“ na leđima, kažu nevladini aktivisti
Plakati predstavljaju „crtanje meta“ na leđima, kažu nevladini aktivisti

Desničarska organizacija Zavetnici, koja učestvuje na izborima za Grad Beograd, izlepila je plakate na prostorije Kuće ljudskih prava, Žena u crnom, Centra za kulturnu dekontaminaciju i Inicijative Ne davimo Beograd, sa natpisima "Strani agenti" i "Zatvoreno od 4. marta". Plakati predstavljaju "crtanje meta" na leđima, kažu nevladini aktivisti i pozivaju nadležne da reaguju.

Drugi put u istom mesecu Zavetnici su izlepili plakate na izlog prostorija Kuće ljudskih prava, zgrade u kojoj je smešteno više nevladinih organizacija.

Prvi put poruka je bila usmerena protiv Nataše Kandić koja je u tom trenutku bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

Današnja poruka je pretnja, saglasni su u organizacijama na čijim su se vratima pojavili plakati sa natpisima "Strani agenti" i "Zatvoreno od 4. marta", datuma za kada su zakazani izbori za grad Beograd, a na kojima učestvuju i Zavetnici, potpisnici pretećih poruka.

"Zvuči preteće i ono što je problem je što to nekako postaje praksa", rekla nam je Maja Stojanović, predstavnica organizacije Građanske incijative koja je, sa još nekoliko nevladinih organizacija, smeštena u Kući ljudskih prava.

Pretnje izlepljene na sedištima nekoliko organizacija u Beogradu
Pretnje izlepljene na sedištima nekoliko organizacija u Beogradu

Plakati sa pretećim porukama osvanuli su i na ulaznim vratima prostorija Žena u crnom.

Kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije, pretnje Zavetnika predstavljaju još jedan u nizu napada koji se "dešava u atmosferi, kako ugroženosti ljudskih prava, tako i bezbednosti svih organizacija civilnog društva i pojedinaca koji se kritički odnose prema vladajućem režimu Aleksandra Vučića".​

Plakati Zavetnika izlepljeni su i na ulazu u prostorije Centra za kulturnu dekontaminaciju, a i inicijativa Ne davimo Beograd (koja učestvuje u beogradskim izborima) saopštila je da su na vratima njenog izbornog štaba i putokazima koji do njega vode osvanule pretnje.

"Očigledno je da se ponovo stavljaju mete na određene ljude", upozorava Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa.

"Mi imamo problem i sa novinarima i sa organizacijama civilnog društva koje se na neki način targetiraju ili kao strani agentti ili kao neko ko ne treba da bude u ovoj zemlji. Na neki način da se protera, da ne pominjem nešto još gore. Nije nam prijatno. Naravno da nam nije prijatno. Još manje nam je prijatno to što ne očekujemo da će ni policija ni tužilaštvo da pokrenu bilo kakve mere", kaže Maja Stojanović.

Slučaj je prijavljen policiji i čeka se rezultat. RSE je takođe Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) uputio upit o ovom slučaju, ali odgovor još nismo dobili.

Nakon slične akcije Zavetnika 2. februara Kuća ljudskih prava je događaj takođe prijavila policiji, ali, kako tvrde, niko nije došao. Policija je demantovala takve navode, ali u Kući ljudskih prava kažu da ih oni nisu videli.

Zbog toga su, ističe Maja Stojanović, poslali zahtev o pristupu informacijama od javnog značaja, sa pitanjima - da li su bili, kada su bili, kod koga su bili i da li su pokrenuli bilo kakvu vrstu istrage tim povodom?.

"Mi tu informaciju nismo dobili, iako je prošao rok za odgovor po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja", kaže Maja Stojanović.

Neophodno osuditi napade: Anita Mitić
Neophodno osuditi napade: Anita Mitić

Od najviših državnih zvaničnika se do ovog trenutka niko nije oglasio povodom pretećih poruka.

Taj čin osudili su aktivisti Liberalno demokratske partije (LDP), stranke koja takođe učestvuje u izborima za Grad Beograd. Oni su u petak obišli Kuću ljudskih prava, a njihova predstavnica Anita Mitić je za RSE rekla da je u pitanju "skandalozan čin" koji zahteva odgovor države.

"Mislim da je užasno važno da se ovome stane na put i da se osude ovakvi napadi, jer, plašim se da će u suprotnom sledeći put nekome glava da nastrada. Ne možemo da kažemo - ovo je kampanja, pa je sve OK. Naravno da nije OK. Upravo je ovo test za državu kako će da reaguje", naglašava Anita Mitić.

Ovim povodom oglasila se i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koja je, kako su naveli, najoštrije osudila "politiku pretnji i zastrašivanja" pojedinih nevladinih organizacija u Beogradu.

Potpredsednik Izvršnog odbora LSV Aleksandar Marton je ocenio da je "veoma kratak put" od takvih poruka do nasilja.

"Nažalost, reakcija državnih organa je prilikom ranijih sličnih incidenata izostala. Tražimo da se odgovorni za ove incidente kazne i da se pošalje jasna poruke ekstremističkim organizacijama. Nedelovanje nadležnih organa smatramo nedopustivim", poručio je Marton.

Žene u crnom takođe ukazuju na "klimu nekažnjivosti", za koju upozoravaju da predstavlja ohrabrenje i poziv počiniocima za nove napade.

Nakon prethodnog slučaja, Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, čije se sedište takođe nalazi u Kući ljudskih prava za RSE je podsetio da je Srbija 2009. godine donela izmene Krivičnog zakonika i predvidela krivično delo rasna i druga diskriminacija, gde se jasno kaže da je proganjanje pojedinaca i organizacija zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost - kažnjiva.

U poslednjih pet godina zabeleženo je više slučajeva u kojima su desničarske organizacije tražile zabranu pojedinih nevladinih organizacija.

Podsetimo da su potpisnici najvnovijih pretnji, Zavetnici, još 2014. godine tražili da se nevladine organizacije tretiraju kao strani agenti. Tada su naveli da takvu inicijativu pokreću po uzoru na Rusiju, koju taj desničarski pokret, danas politički, smatra bliskom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG