Dostupni linkovi

Plakati protiv Nataše Kandić u Beogradu


Plakati protiv Nataše Kandić na ulazu u Kuću ljudskih prava u Beogradu
Plakati protiv Nataše Kandić na ulazu u Kuću ljudskih prava u Beogradu

Plakati sa slikom Nataše Kandić, osnivačice Fonda za humanitarno (FHP), i natpisom „Nobelova nagrada za izdaju srpskog naroda“ izlepljeni su u petak u Beogradu na ulaz u Kuću ljudskih prava, zgradu u kojoj su kancelarije više nevladinih organizacija.

To su učinili pripadnici pokreta „Srpski sabor – Zavetnici“ dan nakon što su predsednik Helsinškog komiteta u SAD, kongresmen Rodžer Viker i član Doma za spoljne poslove Kongresa SAD Eliot Endžel nominovali Natašu Kandić i FHP za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu.

Predstavnici grupe "Zavetnici" protestovali su danas ispred Kuće ljudskih prava u Beogradu, na čiji su ulaz postavili više plakata kojima se protive kandidaturi osnivačice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić za Nobolevu nagradu za mir.

Kampanja koja se vodi protiv nevladinih organizacija, naročito ukoliko se radi o proganjanju uvredama, predstavlja nešto na šta i država može da reaguje, kaže za Radio Slobodna Evropa Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava čije se sedište nalazi u Kući ljudskih prava.

On podseća da je Srbija 2009. godine donela izmene Krivičnog zakonika i predvidela krivično delo rasna i druga diskriminacija gde se jasno kaže da je proganjanje pojedinaca i organizacija zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost kažnjiva.

„Na tužilaštvu je da reaguje ukoliko ima takvih indicija. Nažalost ranije nismo imali adekvatnu reakciju, a mora se poslati poruka da je kažnjivo proganjanje onih koji se zalažu za ravnopravnost, a pogledajte samo šta je organizacija koju predstavlja Nataša Kandić uradila, koliko je popis žrtava na svim stranama koji je napravljen, značajan. Time se nije bavila država već organizacija koja se zalaže za ljudska prava“, kaže Antonijević.

U tekstu nominacije za Nobelovu nagradu, objavljene na sajtu Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi Helsinškog komiteta u SAD, navodi se da se FHP više od 25 godina bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i protiv ekstremnog nacionalizma i etničkih tenzija na Zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG